Автор: nilak_bg
Дата: 04-03-08 01:16
she_was: да те "органите" само това правят ходят поръчково да накажат някого по доноси. без майтап.
За това, че не са ти платили има други органи, които това им е работата. Да търсят неплатени заплати. Ако си имал(а) трудов договор ще си получиш парите по легалния ред. Ако е бавен и не те устройва - сърди се на въпросния ЛЕГАЛЕН РЕД. Ако нямаш договор - кофти, но пък рискът съм сигурен че ти е бил известен и е бил приет при постъпването на работа. Но да станеш доносник от страната на една морално укорима позиция заради една заплата ми се вижда прекалено. Първо ти си купи всичкия софтуер дето ти е в къщи на домашната машинка после гледай в кочинката на другия.
praetorian: не съм карал някого насила да ми чете мислите. В този смисъл не мисля че има смисъл да ги квалифицираш с цел лични обиди ("Баси геният"). Който му харесват - добре. Който не - пак добре. Всеки да си живее в неговата малка сферичка. Няма да е този векът когато ще се стигне до някакво решение между двете противоречиви тези. Но вместо да четем обиди - по-добре да имаше някакви аргументи и тези срещу това "Нямало интелектуална собственост", който израз за неразбралите бе употребен като изопачаваща хипербола на твърде, твърде селския начин по който законите в днешно време се месят и разпореждат с тази доста спорна материя.
Относно примерът ти как някой ми дърпа написаното безплатно - да съм казал че не съм написал няколко тона безплтаен софтуер? Да съм казал, че на никого не трябва да се плаща за писането? Просто принципа не трябва да е този който Бил Гейтс застъпва - за всяка бройка и при условията които само той определя. Има достатъчно други схеми да се възнагради този висококвалифициран труд. Все пак от 28 години насам само това правя - пък на не съм останал без хляб. Но не съм и Били и не искам да съм! Доста ще ме е срам. Хайде да дам само една от много възможни схеми на възнаграждение - задава се задание за ОС-"Прозорче". Вземат се пари от обществени фондове или от данъците-бюджета на ЕС и после резултата става обществена собственост. И всички са доволни.
Аз и сега пиша по някоя и друга годинка за да може накрая да се окаже, че кретените от МС не са публикували вярно (или изобщо не са публикували) някоя информация за нещо си как се ползва в резултат на което целия проект отива по дяволите или най-малко отива някой друг месец в търсене на решение на проблем който друг ми е създал. Но клиента това не го интересува - аз да си търся загубите от екипа на Майкрософт а? Ето затова всичко трябва да е отворен код. После след мен - като пукна след 5-10 годинки, не моето знание да иде залудо за човешката цивилизация, а да може да се продължи оттам нататък. Кой ли път ще е по-бърз да се развива човечеството? Или да тънем в мрак още столетие заради такива като Били.
Как изглеждат на практика сега нещата - с нашите данъци се плаща на "органите" да следят за частно-фирмените интереси на няколко по-големи фирми, като техните интереси със сигурност са противоположни на обществените интереси.
И за да предваря разни нападки, че така ми изнася да говоря, ще кажа че за последните 10-ина година съм дал поне 20 хил. USD без ДДС-тата от собствения си джоб за да плащам за софтуера който ползвам. Така че, хем си плащам като поп (т.е. спазвам малоумните закони), хем съм от страната на пишещите, хем имам противното на очакваното (от праволинейно мислещите) мнение - т.е. смятам, че поне на това след всичко казано имам някакво право. С което не задължавам да се съгласява никой. Тук е форум за да може всеки да си бъбри, без другите да изкрават собствените си комплекси като го обиждат. Не стига, че искам да се развива по-бързо и по-лесно цялото общество и съм склонен да загърбя собствените си комерсиални интереси (поне на теория) ами и обиди от колеги съфорумци. Не си спомням да съм си позволил аз да обиждам мнението на някой. Ако мога гледам да го оборя с доказателства. Ако ли не... мой си проблем. И в други теми тук съм се чудил що толкова злоба има в коментарите и малко аргументи.
За vizov: чувал съм за кирилица както всички. Даже съм писал, крилици. И именно защото знам, че няма единен стандарт за кирилизиране и до ден днешен гледам да пиша така, че и тези дето не могат да четат Code Page 1251 Cirrylic да има как да прочетат написаното. Пък и не виждам къде е проблема да се пише на "шльокавица" както я е нарекъл Инж. Генадиев - автора на най-добрите кирилици от доста години насам.
bizo: да никой няма да го прочете, както и този пост. Така е в този район на света - всеки си приказва и никой не слуша какво говорят околните - затова и няма формиран единен обществен интерес. Иначе нямаше да я има тази тема - просто нямаше да седят така законите. А и аз си избивам собствените комплекси от двойките по литература на времето в училище. Да ме прощават "другарките" Стоянова и Кръстева - които с право разбраха, че литератор от мен няма да излезе. Та сега се излагам с писане на овчи мисли.
Публикацията е редактирана (04-03-08 01:42)
|
|