Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 рецесията на императора
Автор: kote   
Дата:   23-01-08 01:31

Световната икономика се блъсна в стена

Вълната, която помете азиатските пазари през нощта, се стовари с пълна сила и върху Българската фондова борса
22.01.2008

Индексите на големите азиатски пазари и днес продължават да губят голяма част от стойността си. В паника от предстоящата рецесия в САЩ нивата паднаха до 8%. Най-голям е сривът на индийската борса, където индексът Sensex рухна с 11% и временно спря сделките.

Токио, 22 януари 2008 г. Снимки ЕПА/БГНЕС
Мумбай
Хонг Конг
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Вълната, която помете азиатските пазари през нощта, се стовари с пълна сила и върху Българската фондова борса.

Основният индекс на пазара - SOFIX, загуби 5.63%

веднага, след като сесията във вторник започна и е на нива от преди влизането на страната в ЕС.

Акциите на ключови дружества като "Монбат" и "Химимпорт" се сринаха съответно с по над 12% и 13%. Централна кооперативна банка пък почти докосна дневния лимит за спад на дружество на официалния пазар, след като акциите й се сринаха с 14.56%. С над 12% падат книжата и на ОЦК Кърджали.

Акциите на финансовите компании също са едни от най-губещите. "Булстрад" губи над 23%, "Евроинс" с почти 19%, а Първа инвестиционна банка с близо 8%.

"В момента е лудница, всеки се е втурнал да продава", коментира брокер състоянието на пазара.

Според анализаторите сривът на българската борса се дължи на всеобщият спад на световните пазари, който започна от вчера и продължава и днес.

Идващата от Азия вълна вероятно ще се стовари с още по-голяма сила по-късно днес на американските пазари, които в понеделник не работеха.

Индустриалните метали като мед и цинк, както и петролът продължиха бързо да поевтиняват поради прогнозите, че рязко ще намалее търсенето в Америка и развитите световни икономики. Инвеститорите търсят спасение от борсовата буря в правителствените облигации.

Преди да стигне до Уолстрийт вълната от разпродажби ще мине първо през Европа, където в понеделник индексите отчетоха най-големия си еднодневен срив от 11 септември 2001 г. Насам.

"Тепърва се започва. Това е пукването на кредитния балон. Намираме се на глава втора от една история от пет глави", коментира търговец на държавни облигации в американска инвестиционна банка в Токио.

"Тук е като на погребение. Никой не знае какво ще се случи тази нощ в Ню Йорк. Сякаш ослепяхме, изобщо не знаем какво се задава. Докато невидим какво става там, единственото, което можем да направим, е да продаваме", коментира пред Ройтерс дилър в Токио.

Федералният резерв на САЩ се намеси аварийно

преди започването на търговията на борсите с драстично понижение на лихвените проценти.

Лихвата върху федералните фондове на САЩ пада със 75 базисни пункта до 3.50%. Лихвата беше понижена на извънредно заседание на Централната банка на САЩ, което се случва за първи път след терористичните атентати от 11 септември 2001 г.

Това е и най-рязкото понижаване на ставката от началото на 80-те години на миналия век.

Пазарите обаче реагираха положително на новината само за кратко време, след което отново се върнаха в зоната на загубите.

Търговията на Уолстрийт започна с масово разпродаване на акции. Технологичният индекс Nasdaq падна с 103.00 пункта или 4.40% до 2237.02 - над 20% спад от последния връх през октомври.

Индустриалният "Дау Джонс" се срина с 441.72 пункта или 3.65% до 11 657.58. Индексът Standard & Poor's 500 също слезе с 50.10 пункта или 3.78% до 1275.09.

Първите реакции съдържаха одобрение, че се признава рискът от рязко забавяне на американската икономика, но и сигнали, че това не е достатъчно и ще трябва да се предприемат още стъпки.

Намесата на Федералния резерв свали от върха държавните облигации и долара, но акциите на компаниите почти не помръднаха от негативната тенденция.

Анализатори коментираха за Ройтерс, че брокерите се падяват Федералният резерв скоро да направи още една крачка.

Мярката на Федералния резерв е най-голямото понижение от 1994 г. досега и първото извънредно от 23 години насам, но има знаци за масова паника сред инвеститорите, които искат на всяка цена да излязат от пазара.

Шефът на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че всички развити държави в момента страдат от американската криза.

Агенция Ройтерс коментира, че това, което става в момента, потвърждава усещането, че световната икономика се е блъснала в стена.

Според милиардера Джордж Сорос светът е изправен пред най-тежката финансова криза от Втората световна война насам, а САЩ са застрашени от рецесия.

В интервю за австрийският в. "Дер Щандарт" милиардерът има сдържани очаквания към предложения от президента Буш пакет мерки за подкрепа на американската икономика, който ще струва 150 млрд. долара на бюджета на САЩ.

"Ситуацията е много по-сериозна в сравнение с която и да е финансова криза след края на Втората световна война. В една своя статия се опитах да анализирам създалата се ситуация, това е комплексен въпрос. Съществуват основополагащи разногласия, които влияят на политиката през последните години и които произтичат от това, което аз наричам пазарен фундаментализъм.

Това е вярата, че финансовите пазари проявяват тенденция да действат като балансьор. Смятам, че това е невярна идея. Ние наистина можем да се изправим пред сериозна финансова криза", пояснява Сорос.

В отговор на въпроса дали смята, че САЩ са заплашени от криза, Сорос казва: "Да, точно така".

А на уточняващ въпрос за Европа посочва: "Естествено, такава заплаха съществува. Учудващо е, че малцина го разбират.

На европейските пазари

американският сорт суров петрол падна с 4 долара

в ранните сутрешни часове и стигна 86.35 долара за барел.

Цената е най-ниска от началото на декември и е причинена от страхове, че САЩ ще намали драстично потреблението си на горива поради очакваната рецесия. Стоката загуби 4.22 долара спрямо нивата си в петък.

май наистина е прав!!!!!!!!!!!!

Отговори на това съобщение
 Re: рецесията на императора
Автор: equinox   
Дата:   23-01-08 01:58

А това филмче гледали ли сте го:

http://www.zeitgeistmovie.com/

Има го и по българските трекери. Интересно е. Кара те да мислиш критично. Доста е свързано с темата.

Автор: CTEHATA   
Дата:   23-01-08 02:09

Мамка му!
Чудя се аз защо ме боли гърба, а то ши***ата световна икономика ме е блъснала!!!
[beer]

Автор: karavelov   
Дата:   23-01-08 05:51

по радиото казаха за откритието на учени, че този последният понеделник е най-депресиращият ден от годината. а вие се чудите, че борсовите индекси падат... ми депресирани се хората

Автор: XiZoR   
Дата:   23-01-08 10:30

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: asenr   
Дата:   23-01-08 11:04

Сега ако вземе и бензина да поевтинее [smilie18]

Автор: angie_   
Дата:   23-01-08 11:05

[smilie25]

Автор: Amigo   
Дата:   23-01-08 11:08

asenr написа:

> Сега ако вземе и бензина да поевтинее [smilie18]

бензинът никога не изпада в депресия, той е само в маниакално състояние [smilie18] [smilie18]

Автор: Amigo   
Дата:   23-01-08 14:22

На българската борса: Цените на акциите спадат рекордно

Във вторник някои основни акции са загубили над 10%, а книжата на финансовия сектор се търгували 20% по-евтино
23.01.2008
Под влияние на световната финансова криза само за ден инвеститорите на Българската фондова борса са загубили близо 2 млрд. лв. - колкото за трите седмици от началото на годината досега, пише днес в. "Дневник".

Кризата с ипотеките, която доведе САЩ до ръба на рецесия, нанесе силен удар на финансовите пазари във вторник, като индексите загубиха до 10%.

Отражението върху българската борса доведе до пореден рекорд в спада на цените на акциите. През сесията от втория ден на седмицата някои основни акции загубиха над 10%, а книжата на финансовия сектор се търгуваха 20% по-евтино. Резултатът от началото на годината е обща загуба за инвеститорите от над 4 млрд.

Ситуацията остава сериозна, като индикация за това е и извънредното решение на Федералния резерв на САЩ да понижи с 0.75% основната лихва до 3.5 на сто. Това е първи подобен случай след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Намаляващата капитализация на българските публични дружества

не носи загуби само на акционерите им. Доходността на взаимните фондове, които през миналата година се превърнаха в основната алтернатива на депозитите и хит за дребните инвеститори, също намалява.

Според "Дневник" негативното влияние отвън затвърждава започналата в края на 2007 г. корекция в България. Борсата регистрира най-лошото начало на година в историята си, регистрирайки само една сесия, приключила с повишение за SOFIX.

"Паниката взима връх. Това е абсолютно непознато и ново упражнение в борсовата история на България. Най-вероятно ставаме свидетели и на затваряне на репо-сделки от октомври-ноември", коментира за "Дневник" Цветослав Цачев, ръководител анализи в "Елана".

Данните от пазара показват, че индексите на БФБ от началото на годината са загубили около 20%.

На този фон някои високорискови взаимни фондове са се простили с по над 15% от нетната стойност на активите на дял, без да се отчита вчерашното понижение.

Специалисти отново предупреждават, че

вложителите не трябва да се поддават на паника,

тъй като спадовете при взаимните фондове в момента въпреки рязкото им движение са временни, а инвестицията в такъв инструмент е дългосрочна.

Схемите, които инвестират в облигации, дори реализират положителна доходност. Кризата ще се отрази и на доходността на пенсионните фондове, но предвид по-малките им активи в чужбина спадът може и да не е сериозен.

Като цитира коментари на няколко шефове на български компании, "Дневник" посочва, че прогнозите за развитието на българския пазар засега остават разнопосочни.

А в поредна статия, този път публикувана във "Файненшъл Таймс",

милиардерът Джордж Сорос

пише, че "днешната криза на световните финансови пазари е най-лошата от 60 години".

"Днешната криза е кулминация на супер-бума, който продължава последните 60 години", пише роденият в Унгария бизнесмен. "Въпреки, че рецесията в развиващия се свят сега е повече или по-малко неизбежна, Китай, Индия и някои от страните-производителки на петрол, ще я компенсират", убеден е той.

"Така, че сегашната финансова криза е по-малко вероятно да причини световна рецесия, отколкото радикалното прегрупиране на световната икономика, с относителен упадък на САЩ и издигане на Китай и други развиващи се страни", твърди Сорос.
[smilie6] [smilie6]
[smilie6] [smilie21]

а ний кат нямам акции и книжа, дреме ни [smilie5] [smilie5] [smilie6] [smilie21]

Автор: мара   
Дата:   23-01-08 15:01

ми аз кат имам кинти, начи ся да купувам,а?
че утре па че скочат,а?
[smilie11]

Автор: Императорът.   
Дата:   23-01-08 15:34

Мара - изпусна промоцията - а и всички, които зарибявах напоследък. Днес Империята отвърна на ударът - водещата ми акция, която вчера се срина, днес така се изстреля, че май само ценовите ограничения я удържаха. Вчера действително човек можеше да си купи акции от могъщи компании на смехотворни цени, ама за моментът свърши тая.
А иначе мене не ми пука - днес кефех, вчера се смеех на подплашените заювци, които с оцапани гащички разпродаваха панически жалките си акцийки... Защото аз фундаменталист - нещо средно между Император Палпатин и Осама Бен Ладен... нека моите компании да продължат да разрастват бизнесът си и да увеличават печалбите си все така - а аз съм подбирал най-доброто - едни от моите дружества увеличават печалбите си с по 20% от отчет на отчет, други ги утроятав от година на година, трети строят нови мощности, четвърти купуват цели заводи навред из източна Европа... За мен е важна вътрешната стойност на акциите ми - когато тя расте, и то бърже, мога да посрещам със снизходителен присмех всеки гърч на пазарът - срине ли се, това ще е възможност да купувам евтино акции, които реално струват много по-скъпо - защото на пазарът наивният оптимизъм често строи въздушни кули, които после страхът разпилява на прах - и това често става за дни - докато НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ФУНДАМЕНТЪТ действа по-бавно, но неотклонно... и който залага на него, накрая винаги печели.

От почти 10 години съм на борсата - виждал съм и други кризи и катаклизми, но накраят неизменно аз съм победител.
Отделно дето използвах печалбите преди, за да натрупам резерви от златце и сребърце, сега чакам срив на имотите, за да ги нападна и тях...

И още веднъж - който се интересува от фондови борси, ега е моментът да влиза - но знайте, че топки трябват за тая работа - имахме достатъчно зайчета на БФБ, нови не ни трябват. Ако ви стиска - качвайте се на влакчето на мечтите - умните винаги правят пари, да не говорим за удоволствието от играта - играли ли сте Монополи? А няма ли да се кефите повече, ако го играете НАИСТИНА? ;-))))

Готов съм да помогна на всеки, който иска съвет.

Дата:   23-01-08 15:50

императоров, подмина ме голямата печалба[smilie5] . първата ми инвестиция беше, гат цените у нас беха най-висока, ма на! кажи ся де да метна едно 20 000 евра?

Дата:   23-01-08 15:54

Имаш кинти да пазаруваш ли?

Разпредели ги между М+С, Софком, Фазан, Пампорово, Софарма...

Купила скъпо ли? Ако неп родала досега, недей да продаваш !!! Скоро отново ще бъдем могъщи - с тоя икономически ръст, това е неизбежно !!!

Дата:   23-01-08 16:14

ко е М+С, уа???

Дата:   23-01-08 17:49

Най-доброто машиностроително предприятие в България... не е любовно послание издялано на дърво.

Дата:   23-01-08 18:14

то ясно! ма кое е то, бе? тъй ли му е името?[smilie25] и хич не се майтапя.
през ум не ми е минало да продавам. едим приятел вика,че мноо боли ако фанеш ножа, докато пада[smilie5]

Дата:   24-01-08 02:36

Тъй му е името, да. М+С Хидравлик - държи 7% от световното производство на хидродвигатели и ежегодно печели по една камара сухо. В Казанлък е.
А това за ножът е много хитро - веднага ще го пусна в Инвесторът... ;-)))

Дата:   24-01-08 08:31

ХАХАХАХА! БЕ И АЗ СЕ ОСВЕДОМИХ, СТАРИИЯТ ХУДРАВЛИЧЕН ЗАВОД. А СОФКОМ// МАЛКО СТРАННО МИ ЗАЗВУЧА...БЕЗМИТЕН ТЪРОВЕЦ...МОГАТ ДА ТЕ ВРЪТНАТ ЗА ЕДНА ДАНЪЧНА ФАКТУРКА...[smilie5]

Дата:   24-01-08 10:13

Софком - заложни къщи, лихварски кожодери... всъщност купуват имоти. Веригата им заложни къщи вече обхваща зяла България. Но си купи ПРИВИЛЕГИРОВАНИ акции от по 6 кинта - имат гарантиран дивидент по 75 стинки до 2015 година.

Автор: karavelov   
Дата:   24-01-08 10:25

понеделника мина, хората се оправиха от махмурлука и видяха, че светът не е чак толкова лош. почнаха да купуват, за да не са валат и борсовите индекси тръгнаха нагоре

Дата:   24-01-08 12:07

ъхъ... аз докат ги вложим...па че съм на загуба[smilie5] ко беше там-за умните и лудите [smilie18] аз умувам[smilie8]

Дата:   24-01-08 21:32

абе, императоров, а на тия акции на предприятия как седи въпросът с данъците?

Дата:   25-01-08 01:00

Те снасят данъци - ти не. Само 5% данък върху дивидентите, ако получаваш такива. Аз затова се кефя, че правя сосни кинти, а не плащам данъци.

Каравелов - днес негодниците, чекиджиите, сърбите мръсни от Булбамк пак сринаха пазарът. Ама нищо - то който продава евтино, си е за негова сметка.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.