Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 няма такова мезе
Автор: plamennk   
Дата:   17-01-08 13:14

Да споделя с аудиторията какво мезенце си направих.

попринцип рецептата е на майка ми , ама аз малко я префасонирах.

Едно приятелче ми донесе малко диво свинско(става с почти всякакво месо)

Месото се нарязва на ивици с дебелина около 2 см, осолява обилно (направо се засипва с сол (морска) престоява мин 48ч. (най добре около 5 дни.
след това се измива от солта и се накисва в прясна вода за около 2-3ч. (докато добие консистенцията на прясното месо, водата се сменя често).
Подсушава се и се остава малко да изпръхне.
прави се смес от подправки (ситно смлени)
- чесън (счукан на каша) може и чесън на прах;
- чимен;
- червен пипер (може и малко лют)
- черен пипер;
- чубрица;
- може и риган, мащерка, кориандър
По една чаерна лъжичка на 1-1.5кг. месо

Подправките се омесват много добре . Разбива се един белтък от яйце (в зависимост от количеството на месото - 1кг/1 белтък) - това чудо служи за спойка. Майка ми го прави с каша от брашно и пр.мляко.
Към разбития белтък се прибавят подправките и се разбъркват докато стане гладка каша.

С тази смес се намазва месото много добре и от всякъде.
Месото се закача на хладно и проветриво място за около 5 дни (ако мястото е по топло става по бързо) да съхне. При мене стана за 3 дни.
проверявайте го след 2-3 ден, ако се е втвърдило значи е готово. Много зависи от това на какво място се суши и колко са дбели ивиците.

Забравих да кажа че преди да се намаже в единия край се пробива и му се слага връв за да се закачи.

Когато месото е готово се слага в торбички и в фризера.
Ако вечерта се учертава да е бурна, сутринта вадиш съответния брой парчета и ги оставяш навън да се размразят. Нарязва се на много тънки парченца.
Върви със всякакво пиене, но аз го предпочитам с ракийка и червено винце.
[beer]
[beer] [beer] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: plamennk   
Дата:   17-01-08 13:16

Апропо - подправките са по една чаена лъжичка от всяка подправка.

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: navy   
Дата:   17-01-08 13:23

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: vladomatev   
Дата:   17-01-08 13:25

белтъка бърка работата май , не се ли разваля ?

Иначе добро мезе

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: plamennk   
Дата:   17-01-08 13:28

Не се разваля, ама не трябва да попада жълтък в сместа.
Туй чудо му се викало КАЙЗЕРОВАНЕ на месо.

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: Jamess   
Дата:   17-01-08 13:35

[smilie24]

[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: NeDDRaG   
Дата:   17-01-08 13:40

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: DeyanStefanov   
Дата:   17-01-08 13:49

правех си и аз мезенца в Щатско ама там рибиците бяха по 15 долара за цяла рибица и нямаше Кауфланд. [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: emovla   
Дата:   17-01-08 14:00

Хехе открили сте колелото [smilie18] , ама на гадния софийски въздух не става много като хората. Иначе аз произведох ей това, да стане темата по-фотографска [smilie5] :

https://photo-forum.net/static/forum/2008-01/vcuk3103.JPG
http://photo-zona.net/images/user35750/album6678/preview/1200571039_rgcv8381_PC120009.JPG



Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: nik1   
Дата:   17-01-08 14:08

ИНКВИЗИТОР МРЪСЕН
ДОЛУ!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: emovla   
Дата:   17-01-08 14:09

Хаха. Тая година пробвах бут по Еленски да направя, ама без особен успех [smilie5] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: CanoniO   
Дата:   17-01-08 14:19

Почти стандартната рецепта за пастърми.

Малка подрбност:

1.Сипва се малко серниста киселина в началото, за да се консервира равномерно вътрешността на филето. Иначе започва да потъмнява от вън навътре с времето[smilie24]

2. Зарежи белтъка. С брашното е по-добра идея. Аз лично не ги споявам. Като се овъргаля добре в подправки, те просто си стоят там[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: plamennk   
Дата:   17-01-08 14:28

Канонио кой ще го чака с времето.
За слепването може и да си прав. Ама така четох тук там.
Майка ми е пробвала с следните меса:
Свинско, телешко, козе, магарешко става с всичко. Ял съм от всичкото, обаче сега с дивото е напораво убиец.

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: tnt   
Дата:   17-01-08 14:36

пъстърмица [smilie24] [beer] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: Avi   
Дата:   17-01-08 15:07

не ви ли е шубе, като не минава през огъня тва месо... аз като типичното градско чедо съм леко скептичен за качеството на месото, което купуваме и понеже не разбирам... [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: Todd   
Дата:   17-01-08 15:09

Ми язе съм изручал бая диви свини и още съм жив - ба ли го...

Има едно викат му Вълче мезе - направо си е живо .Много се тачи ...[smilie19]


[smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: asahi   
Дата:   17-01-08 15:22

Долу Стоев[smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: CanoniO   
Дата:   17-01-08 15:25

Avi,
нормалните хора си проверяват месото след улова, още преди да са го яли. Оставя се проба при ветиринаря и ако каже , че ОК - ядеш.
Ако реално има трихинелози, салмонели, метили и други гнусни твари, дори и огъня няма да ти помогне в много от случаите.

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: Avi   
Дата:   17-01-08 15:30

е, CanoniO - горе хората пишат, че си праат и с купешко месо :) то уж минава през санитарна инспекция, ама... знаеш ли вече точно ко купуваш в наща мила магазинна мрежа :)

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: chukov   
Дата:   17-01-08 15:37

Момееееент
Кайзероването е малко по-сложен процес и се прави трудно

Участва и захар там
Месото става страхотно и на скара е екстра когато е кайзеровано

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: CanoniO   
Дата:   17-01-08 15:43

chukov,
по вашия край всичките мезета стават лесно. И не ти трябва хладилник.
При нашия влажен и солен въздух, всичко лепне. Добре сте си виЙ в балкана.... И 5 кила парче да закачиш, пак ще стане.

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: solo5   
Дата:   17-01-08 17:55

и аз съм против суровия белтък
2003г такава салмонелоза изкарах, че не искам да чуя за сурови яйца


Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: vladomatev   
Дата:   17-01-08 18:01

И аз ги правя ама с по големи парчетата месо, и с пресен сафрид и скумрия си правя ....мдаааа и винце като има

Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: Стоев   
Дата:   17-01-08 18:04

[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: няма такова мезе
Автор: plamennk   
Дата:   17-01-08 20:35

Бе туй за кайзероването на месото ей тука четох и понеже много съвпада с туй дето го правя , та ....
http://www.azgotvia.com/content/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid=553&func=detail&id=609

ще пробвам и по тая рецепта

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.