Автор: itilien
Дата: 09-01-08 01:07
rolla, и аз като почнах да ги слушам в края на 2004 питах същия въпрос. Ама не, мога категотично да ти кажа, че няма друга подобна група. Нито като звучене, нито като нищо :)
До преди това група номер 1 за мен бяха Dream Theater. Сега продължават да са ми любима в челната тройка, но тя непоклатимо се води от PoS.
На 30 март 15 човека от България бяхме в Солун на концерта. Аз бях на метър от сцената, и на три метра от Даниел :)
Накрая успяхме да се разговорим с тях, още преди концерта са разбрали че има групичка от българия, на въпроса, дали знае нещо за българия, барабаниста каза, че преди години е бил в слънчев бряг на почивка . Снимахме се с тях, автографи си взехме, всичко. Големи пичове са, китариста като се снима с момичета прави мили физиономии, а като се снима с мъже се звери пред обектива :)
Ето ме мен с Даниел, и с останалата част от групата без басиста( а тоя с тениската на мешуга е един приятел)
http://itilien.no-ip.org/2006/Pain%20Of%20Salvation/DSC07254a.JPG
http://itilien.no-ip.org/2006/Pain%20Of%20Salvation/DSC07254a.JPG
http://itilien.no-ip.org/2006/Pain%20Of%20Salvation/DSC07252a.JPG
Даниел за мен е гениален :)
А сега да ти изредя други прогресив групи.
В челната тройка, освен ДТ и ПоС ми стои Ayreon. Това е доста по-различен стил прогресив. Ако не знаеш - зад всичките албуми, стои един човек - Арйен Лукасен. За всеки албум събира народ. В последния албум пеят 17 души, включително Даниел от PоS, вокалite на Katatonia, Blind Guardian, The Gadhering, After Forever, Epica, кактои Jorn Lande и сигурно забравям още някой. Предишния албум пък беше с участието на Джеймс Лабри от ДТ, вокала на Opeth, и доста други големи гласове.
Да продължим нататък
Redemption - имат 3 албума. Проекта е под опеката на Рой Алдър - вокала на Fates Warning. В първия албум свири и Майкъл Ромео (Simphony X), но самия албум не е нищо особено. Втория албум (The Fullnes Of Time) обаче е нещо велико. Състава на групата е попроменен, и вокалите са поети от самия Алдър. Хммм, няма да е преувеличено ако кажа, че това е може би единствения албум въобще на някоя група, на който от първото слушане направо се посрах от кеф. Третия албум (трудно ми е да си спомня името), не е толкова добър. Много прилича на втория като стил, дори бих казал идентичен, но Алдър пее по-апатично и по-ниско като цяло, а и песните не са нищо ново след предния албум.
Самата Fates Warning е също страшно добра група. И четиримата в нея са страшно добри музиканти със собствен отличителен стил, и благодарение на това тая група е също уникална. Последния албум който знам беше 2004-та (FWX), тогава Майк Зондер, барабаниста им ги напусна, и май не са издавали след това нищо. Най-добриte техни албумi за мен са "A Pleasant Shade of Gray" и "Disconnected"
Нужно е да се отбележат и двата албума на OSI (Office Of Strategic Influence), което всъщност е проект на китариста на Fates Warning, и участват барабаниста на ДТ Майк Портной, както и първия клавир на ДТ - Кевин Мур. Звученето на тоя проект наподобява FW, но изключително силно повлияно от Кевин Мур (неговата група се казва Chroma Key - трудно е да се оприличи на прогресив, но има много специфично меланхолично и депресиращо звучене, преобладаващо електронно)
Да продължим с две полски групи - Riverside и Indukti. Първите имат 2 албума и един сингъл май(и трите страшно добри), а вторите само 1 албум(също страшно добър), в 2 от песните пее вокала на Riverside. Стила на ривъсайд донякъде напомня на Porcupine Tree, както има и флойдовски влияния. Леко меланхолично е, на моменти играят яко неравноделите, на моменти доста твъърдо. Индукти са нещо подобно НО, доста по агресивно, със засилено присъствие на цигулка.
Andromeda - Доста интересна група с 3 албума, от който най-сериозно внимание заслужава само първия. Там има няколко страшно готини песни. Стила не мога да го оприлича точно на какво прилича. Има готини мелодични сола, както и разни неравнодели, определено не е твърд.
Mindflower е една унгарска група. Известен ми е само 1 албум, в който има само инструментали. Чист прогресив, много подобен на ДТ от инструментална гледна точка.
Opeth вече я споменах, но заслужава да се спомене отново, най-вече заради готината атмосфера и страшния глас на вокала.
Wolverine е група, която има няколко албума, май 2 или 3, като този от 2006 ми харесва най-много. Звученето силно наподобява Opeth, но в тоя албум няма грунд вокали (в предните има обаче).
Evergrey - Доста готина група, имат бая албуми, бях им на концерта тук в София през януари миналата година (имаше около 250-300 души макс :) )
Друго другоо...
Само ще изредя няколко по-незабележими групи
Vanden Plas, Abydos, Dali's Dillema
Искам да обърна внимание и на личното творчество на двама китаристи виртуози - Tony Mac'Alpine (свири със стив вай често, както и заедно с Derek Sherenian (ex DT) в PlanetX). Другия е Tony Hernando - испанец, има 2 албума. Стила и на двамата е близък - много яки и мелодични сола, свирени на не особено забележим като цяло фон.
Има и две български прогресив групи - Едната се казва Music Station, но аз ги нямам, само бегло съм ги чувал от един приятел, а другата са едни габровски пичове, които изядоха доста похвали в европейските тематични списания - Pantommind се казват, подгряваха втория концерт на хелоуин (януари 2006). Имат един албум, щяха да издават и втори, но нещо се поразпаднаха и не знам в момента в какво състояние са.
Ами това е общо взето, може да си чувал някои от групите, ама нищо, няма как да знам кое знаеш и кое не :)
И ако нещо ти трябва, а не можеш да го намериш, свиркай да давам.
![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
Публикацията е редактирана (09-01-08 01:17)
|
|