Автор: Императорът.
Дата: 14-12-07 10:28
Явно не разбираш, че икономиката на една страна може да е в разцвет и мнозинството хора да са бедни. Виж Индонезия да речем.
Последната новина от инвесторът е за изненадващ ръст на търговията на дребно в САЩ и на производствените цени - а те я представят като добра новина... И тя е такава за индустрията, но ако погледнем от гледна точка на хората? Тоест те хвърлят все повече пари (може би заради празниците) за по-скъпи стоки, но за стоки, не за инвестиции, тоест акълът им не идва. Икономиката на САЩ дори може да прегрее, защото хората ще трябва да бачкат все повече и повече, за да поддържат някакъв стандарт.
Пак казвам - ако четеш мненията ми в разните теми подробно, не избирателно, ще знаеш, че ми пука за нашият народ много повече (до степен, че вчера бях заплашен с бан (за форумът не за фотосайтът)), но тая тема е за САЩ. А ето и новината:
Доларът поскъпна спрямо повечето основни валути през изминалия ден след като изненадващо добрите данни за продажбите на дребно и повишаването на производствените цени дадоха сигнал, че американската икономика не е на прага на рецесия, поне засега. Докато крайните потребители продължават да купуват неудържимо, опасността от рецесия намалява, а данните сочат точно това. Според доклада, продажбите на дребно през ноември са се увеличили двойно спрямо предварителните очаквания – 1.2% при пазарен консенсус 0.60% и шест пъти спрямо 0.2% през октомври. В същото време производствените цени са отбелязали най-бързия си растеж за последните 34 годни – 3.2% спрямо пазарна прогноза 1.5% на месечна база и 7.2% при пазарна прогноза 6.1% на годишна база през ноември. Според някои анализатори данните напълно подкрепят решението на Фед за намаление на лихвите само с 25 базисни пункта, въпреки очакванията на пазара за намаление с 50 пункта, тъй като показват, че американската икономика все още има потенциал въпреки проблемите породени от кредитната криза.
Днес ще излязат данните за индекса на потребителските цени и индустриалното производство в САЩ. Имайки в предвид изненадващия растеж на производствените цени, много вероятно е потребителските цени да ги последват.
(Инвестор.бг)
Аре коментирайте я...
|
|