Автор: Amigo
Дата: 02-04-10 12:53
Студентските бисери - най-много в МВР Академията
01 април 2010 / News.dir.bg
Това е една много тъжна книга, каза акад. Георги Марков, директор на Института по история на БАН за "Историците се смеят – Българската история в кандидат-студентски "бисери". Съставител е доц. Искра Баева, предаде БГНЕС.
"Аз съм бил член на изпитната комисия по история в Академията на МВР, където имаше много "бисери" в изпитните работи, но за съжаление, бях подписал декларация и не можех да публикувам нищо от работите на кандидат-студентите." Според Георги Марков е много трудно в момента младите хора да са подготвени в училище по история, защото има теми, които са описани в една страница и това прилича на онези световни романи, които ги издават в съкратен вариант по 20 страници.
"Аз не съм привърженик на модерната тестова система за изпитване по история, защото тя не дава възможност за цялостна оценка, а историята не може да се налучква". Жалко, че колегата Марков не е публикувал „бисерите” от МВР Академията, защото може би щяхме да разберем един особен тип мислене особено, когато има възраждане на милиционерщината. И тук в Софийския университет не дават да се публикуват текстове от кандидат-студентските работи, но аз ги публикувам, призна Искра Баева. Тя каза, че тези "бисери" не са на неподготвени кандидат-студенти. "Който не знае, оставя празния лист и си излиза, а това е преди всичко желание да покажеш колко много знаеш, но всичко се обърква в главите на децата. Все пак тези "бисери" са своего рода народно творчество и се усеща новото познание в днешния свят, научено от интернет или някакви нови географски понятия."
При представянето на книгата присъства и народният представител от Коалиция за България историкът проф. Андрей Пантев. В привичния си индивидуален стил, той каза, че в университета не бива да се предава познание, а разбиране, особено за историята. Според него в историята няма ангели и злодеи и всяко историческо събитие и исторически факт трябва да се разглежда многозначно. Какъв е Колумб – откривател или провокирал най-жестокия геноцид, А Наполеон – ликвидирал средновековието окончателно или завоевател, дори прословутият договор Рибентроп-Молотов. Ако той не беше сключен може би Москва и Ленинград нямаше да съществуват, постави въпросите си именитият историк. Това са сложни процеси. За мястото на съвременните истински учени-историци, той каза, че те не са звезди, защото се занимават с една особена наука, за която могат да бъдат подготвени и да знаят и хора, които не са завършили история.
Присъстващите учени историци, студенти коментираха и „историческите” книги на известни писатели, които нарекоха „падение” заради национализма им и за непрекъснатия стремеж на авторите им да бъдем българите „най”, „създатели” на пирамидите, и вечното „България на три морета”. Едни гологлави момчета се разхождат с тениски с трикольора и надписи за тези три морета, раздавайки странни книжки. А и някои телевизии и политически речи прокламират всичко това много отговорно, некомпетентно и страховито, каза Баева. Подобни тези развиват и титулувани историци, като Божидар Димитров, който в тази посока е явление, допълни историчката.
По време на дискусията се постави и въпросът за равнището на българските учебници, но не като критики към авторите им, а като снети програми на Министерството на образованието, където например, в учебника за 6 клас, на една страница е развит урокът от 9-ти септември 1944 г. до България през 1988 г., или в учебника по история за 11 клас, в един учебник са събрани "уроците" от траките до приемането ни в ЕС.
|
|