Автор: IRS
Дата: 10-12-07 22:13
Домът в Могилино е едно от най-ужасяващите местта в областта. Той трябваше да се закрие от години. Проблемът там не е толкова в хората, които работят, а в политиката на държавата. И това, че сега от социалното министерство са се размърдали е, защото ВВС извади на показ кирливите им ризи. Иначе за децата едни от най-добрите хора са полицаите. Всички служители от ОДП /РДВР-Русе/ от 1998 година всеки месец отделят някакъв процент от заплатите си и с тези пари се купува храна, различна техника, правят се ремонти, с които да се закрепи положението. По-късно към тази инициатива се включиха и други институции. След първите си посещения там, хора със стаж в "Криминална полиция", видяли не една гадна сцена, бяха потресени от състоянието на дома. Разказваха за децата, облечени с парцали, лежащи върху голи пружини. Телата им целите в рани. Спомням си и до днес думите на един от полицаите - "Почувствах се, все едно съм в ада".
Повярвайте ми там само благотвнорителност не е достатъчна, нужно е държавата да се намеси и да си поеме отговорността, за да реши проблема не само с този, но и всички подобни домове в страната. Защото това е едно от най-важните и социални задължения. Интересно ми е, след като в последните седмици се раздадоха куп пари от бюджетния излишък на различните министерста, дали въпросните важни люде са се сетили за тези деца. А сигурно с по-малко от 5 процента от тази сума ще се решат проблемите на много деца в такива домове - ще се направи основен ремонт на сградите, ще се обновят мебелите и ще се купи нова медицинска техника. Само дето надали социалната министърка се е сетила за тези дечица де. Иначе благотворителността е добро нещо и със сигурност събраните средства ще са добре дошли за тези нещастни души.
|
|