Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 За летищата и багажите.
Автор: itilien   
Дата:   30-10-07 13:25

Както е известно, често багажите при полетите се забавят и пристигат след теб на даденото място. Принципно, повечето хора си мислят, че багажите се бавят заради грешки при прехвърлянето им в самолетите. Обаче ми казаха, че това не е така. Проблемът всъщност не бил проблем. Просто някой си плаща за карго, и качват стоката му на борда, място за багажите на пътниците не остава, и багажите им се пращат със следващия полет.
Чудя се, как може да се заобиколи или преодолее тоя проблем. Който има повечко опит, нека сподели с какво количество ръчен багаж се е качвал (като тегло и размер).

Отговори на това съобщение
 Re: За летищата и багажите.
Автор: nrk   
Дата:   30-10-07 13:30

Колкото можеш повече ръчен - докато почнат да врякат. Щот се случва чекирания багаж не само да се забави ами и въобще да не се появи. От Август насам си чакам едни 17 кила (най-вероятно чисто и просто откраднати на летище София). Та ръчен багаж - колкото можеш да носиш.

Автор: emodesign   
Дата:   30-10-07 13:30

Всяка авиокомпания си има собствените ограничения и изисквания, но ръчния багаж е обикновено 8-10 кг като имаш лимит и в размерите...това е за Европа...Влизаш в страницата на авиокомпанията, с която ще летиш и чатеш...[smilie3]

[beer]

Автор: praetorian   
Дата:   30-10-07 13:37

itilien, това което говориш не е вярно. АБСОЛЮТНО задължително е качването на багажа на пътниците, като това е политика на всички авиокомпании. Багажа е с приоритет, като дори при пълен с пътници самолет остава място за карго. Товари се толкова, колкото са допустимите килограми. Ако багажа не ти пристигне , значи или е забравен или загубен, овикновенно тава се случва при връзки с други полети, защото багажа се товари директно от самолет на самолет. В случайте на закъснял багаж авиокомпанията задължително ти го доставя до място посочено от пътника - хотел, адрес и т.н
За ръчния багаж си има ограничения и на чекина ако надхвърлиш определени кг. няма да го допуснат като такъв.

Дата:   30-10-07 13:40

Като се замисля никога не са ми теглили ръчен багаж, обикновено гледат колко е обемен...макар веднъж в по-малък самолет не ми разрешиха да си взема и раницата в самолета, дори когато им казах, че видео камерата е вътре...помолиха ме да я изкарам и взема с мен, а раницата при другия багаж...

Автор: hash   
Дата:   30-10-07 13:44

и на мен не са ми теглили ръчния багаж. ходя с ловепро ровър АВ 2. не е малка, но явно е допустима на вид [smile]

Автор: Frida   
Дата:   30-10-07 13:44

Моля Ви, чекирайте си багажа. Само българите се качваме на борда с хиляди чанти като некви купанари. Това не само е грозно, но и пречи много на другите пътници. Това, че ти губят багажа се случва, но изключително рядко. И багажа после се изпраща на място.
Разбираемо е, ако пътуваш рядко да нямаш вяра и да не си даваш чантата, но за тези, които обслужват полетите, това е рутина и няма от какво да се притеснявате.

Автор: djogata   
Дата:   30-10-07 13:47

На мен само унгарците са ми теглили ръчен багаж... Ама това защото са много заядливи с килограмите - имаш право на 20кг чекиран багаж + 8кг ръчен.
Ако обаче чекираш багаж с 22-23 кила, почват да се заяждат и искат да ти премерят ръчния багаж - ако общо не правят повече от 28кг, ОК, ако ли не - искат да си доплащаш.
Ама досега само унгарците са правили такива истории, друг никой не ми е мерил ръчния багаж.

Дата:   30-10-07 13:48

praetorian, това за багажа ми го каза служителка на туристическа агенция, която го знае от работник на товарителницата на летище София. Не знам дали е вярно или не.
Ето какво забелязах като бях в италия.
Самолета ми кацна в рим около 2 и нещо след обяд. Полета ми за венеция беше около 6. Значи достатъчно време. 40 минути преди обявеното време, полета си смени гейта. Качих се в самолета, и през прозореца видях "влакчето" с багажите спряно до моя самолет. На последното ремарке имаше лепнат лист А4, с номера на моя полет. Ремаркето беше пълно с багаж. Мисля че видях и моята раница на него. След съвсем малко, влакчето потегли нанякъде и повече не се върна. След кацането във Венеция, багажа ми, както и багажа на повечето пътници просто липсваше (самолета беше големичък, по-голям от тоя с който кацнах в рим). Количеството багаж, който пристигна във венеция беше 6-7 куфара. После опашката на лост енд фаунд беше бая голяма.
Моя багаж пристигна на сутринта. В случая не беше фатално, защото имах възможност да го изчакам.
Но следващия път няма да имам такава възможност, и забавянето му ще доведе до изпускане на следващ полет, с което ще провали половината пътуване.

Дата:   30-10-07 13:50

Frida това не е нииикак вярно. Няма да ти описвам италианците колко големи куфари качват като ръчен багаж.
И хич няма от какво да се притесняваме - само дето от първия път с чекиран багаж ми го забавиха. Няма да описвам и случаи на познати, на които се е случвало забавяне до 1 седмица.
А ако хващаш следващ самолет ? А ако нямаш резервация за хотел и не смяташ да стоиш на едно място ?

Дата:   30-10-07 13:55

На мен за щастие не ми се е случвало да се забави багаж или пристигне по-късно или още по-лошо изобщо да не го видя, но с мои приятели са се случвали подобни неприятности (полет до Щатите с прехвърляне във Франкфурт мисля)...Въпреки това мисля, че не са толкова често за да се притесняваш...Често летя с прехвърляне и обикновено питам дали багажът лети направо до дестинацията ми, а не до там където се прехвърлям...

Дата:   30-10-07 13:56

Да чукна на дърво, такова нещо не ми се е случвало, а пътувам доста [smilie25]

По принцип при повечето компании е рядкост

Иначе имаше лаф за Конкорд - закуска в Лондон, обяд в Ню Йорк, багажа - в Бомбай [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   30-10-07 14:02

emodesign, в моя случай (това ще е евентуално март месец де) Багажа ми няма как да лети директно до крайната цел. Има нощуване в точка на прехвърляне, както и смяна на летища там. Освен това ще са на отделни билети полетите.

Дата:   30-10-07 14:05

Оооо, то в този случай е твърде възможно багажа да си дойде в точката за прехвърляне и ти да си го отнесеш на следващия ден на другото летище и да го чекираш отново.

Автор: blackcorsair   
Дата:   30-10-07 14:07

...и си опаковайте куфарите с найлон щото на софийското летище ги отварят и КРАДАТ по-ценните неща !

Патил съм!

Дата:   30-10-07 14:08

djogata, проблема е, че докато дойде в тая точка на перхвърляне в която ръчно ще го прехвърля, ще лети с два самолета с друга точка на прехвърляне, където няма аз да го прехвърлям :)

Дата:   30-10-07 14:10

Е, странно, защо багажа да не може да бъде по същия маршрут като тебе?

Автор: garivision   
Дата:   30-10-07 14:12

Малко от моя опит: в багажа, който се чекира не слагайте нищо ценно или чупливо. На някои летища (като цяло в бившия соц. лагер, но за съжаление не само там!) има банди, които редовно "преслушват" багажа. Преди 2-3 години подобна схема беше разкрита и на летище София. Наред с това, трява да се има предвид, че отношението към чекирания багаж не е особено нежно - бива вхърлян, притискан и изложен на всякакви други външни въздействия. Възможно е дори бутилка с напитка да се счупи.

Дата:   30-10-07 14:13

не, не ме разбра. Въпроса е, че са 3 самолета. Багажа ще е чекиран за втората междинна точка. На първата те сами ще си го прехвърлят. Но на втората трябва аз. И ако се замота някъде пътьом и не пристигне във втората точка, аз няма да мога да продължа - ако остана да го чакам, ще си изпусна следващия самолет. Ако пък без него почти няма смисъл да ходя до крайната точка :)

Автор: cheburashka   
Дата:   30-10-07 14:18

itilien, така като гледам си говорим за Алиталия (случката с Рим и Венеция), които не са еталон за коректна авиокомпаниа (за мен лично са в списъка "Никога повече"). Те постоянно губят багаж, чекират повече пътници отколкото събира самолета или изобщо не им се появяваш в системата като пътник с билет.

Иначе по отношение на ръчния багаж съм подръжник на системата "Колкото се може повече да си е в мен" защото на любимото ни летище съм виждал влакчето да влачи по пистата чанта, служителите на лентата да чупят ключалки и да си "харесват" от съдържанието им. После върви доказвай че този фотоапарат не беше счупен когато го натоварих!

Автор: BOINK   
Дата:   30-10-07 14:18

като погледнеш и се оказва че половината ти неща няма смисъл да ги вземаш изобщо. спокойно на 70% от фирмите ти дават да качиш раница/лаптоп + друг малък ръчен багаж. като кила не ти правят проблем, но за една раница (не туристическа, нормална) кооолко да я напълниш? 20 кила? абсурд. един наиситна лек съвет който може да ти спести дооста ядове - неслагай ама нищо чупливо и ценно в чекирания багаж. всичко после става на леш, на кайма. така като си видиш багажа под още седемдесет други багажа и ...[smilie22]
през март имах 23 кг багаж отгоре и не платих нищо, при все че го премериха. откачена работа тоя багаж. най добре е нааистина да си намериш един БАГАЖ като от света на диска/тери пратчет

Автор: IvoM   
Дата:   30-10-07 14:20

Оо да и аз съм патил, доста грубо се отнасят най-малкото а баща ми веднъх си получаваше чантата на парче в продължение на месец като беше разрязана на две, по-ценните неща бяха взети а другото натрупано в найлонови торби. Платиха му обезщетение но беше голямо приключение [smile]

Дата:   30-10-07 14:20

Е ако летиш с една и съща авиокомпания не може ли багажът да лети направо до крайната ти цел...независимо, че правиш две прехвърляния?! [smilie8] Всъщност щом са на отделни билети едва ли е възможно...Макар пък да си мисля, че не е много за притеснение, защото не се случва толкова често да изчезне багаж или да закъснее дълго време...Най-много съм чакал мисля около 2 часа за багаж, но на летището на лентата...

Късмет ти! [beer]

Дата:   30-10-07 14:26

cheburashka пак си говорим за алиталия. Товарачите обаче нямат нищо общо с алиталия или която и да е било авиокомпания. Те са персонал от летището. А в случая да избера компания различна от алиталия, означава луфтханза - 200 евро повече, което не са малко пари.
emodesign - различни авиокомпании, на различни билети, с прехвърляне от едно летище на друго. Общото количество багаж го преценявам на 18-20 кила, и нищо от него няма да е излишно.

Публикацията е редактирана (30-10-07 14:27)

Автор: canonio   
Дата:   30-10-07 14:31

Няколко вмъквания от мен:

1. Ръчният багаж се тегли само на чекина. Много от тежките предмети си ми стоят настрани в една найлонова торба и си си ги слагам в ръчния багаж чак когато мина чекин. След това гледат само размера на чантата. Ако е позволения размер, може да тежи и 25 кила, щото никой повече не тегли.

2.Пълна глупост е поставяне на техника и ценности в чекирания багаж. Направо си провокира кражба. На мен са ми крали парфюми и цигари на летище София, щото нищо друго ценно нямам в големия куфар.

3. Багажите се губят лесно. Просто превозвача ползва друг самолет от същата линия за да си напасне логистиката и итилиен е прав. Има хора със закъснели или отменени полети. Препращат ги в последния момент към нашия полет, а той вече е запълнен от към багаж. Понеже тези хора са от различни летища и с различни полети, тяхния багаж няма къде другаде да се събере, освен в настоящия полет. Карго пратките и те не могат да се върнат. Остава да се разкарат багажите на няколко човека и да пътуват с друг полет. Обикновено е следващият полет.
Много рядко липсва багажа само на един човек. Обикновено след полета се нареждаме поне 5-6 човека на рекламации. И всичките 5-6 човека пътуваме "от" и "до" една и съща дестинация.

4. Губили са ми багажа десетки пъти. Понякога са ми го връщали след 2 седмици, но никога не са ми го връщали окраден.
Никога не са ми го губили в посока България, но предполагам, че няма да го окрадат и да изчезне.
Препоръчвам носене на поне един комплект бельо в ръчния багаж, щото съм страдал един път, и то точно във Китай, където вечер е доста трудно да си купиш дрехи. Отделен е въпроса, че от 30 градуса (Бразилия) кацнах на 8 градуса в Шангхай и нямах яке и маратонки да си обуя[smilie23] Ходих 2 дни по чехли и тениска докато си купя дрехи. А багажа не дойде, аз излетях, и ми го донесоха след две седмици в Лондон.

Публикацията е редактирана (30-10-07 14:32)

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.