Автор: delchev
Дата: 12-08-07 20:16
хммм, пропуска се един много важен параметър - средната продължителност на живота - през Средновековието (от където започва разглеждането на авторката) средната продължителност е била около 30 години, в края на Втората Световна война - около 50години, в момента е около 75 (ако изобщо може да се вярва на статистиката) - т.е. присъствието на "старото поколение" в момента е доста по-продължително от колкото преди х години.
Също така, статистически се приема, че човешкото познание, в дадена област, се удвоява на всеки 10 години - това което преди 40 години е било ръбът на познанията и съответно привилегия на най-напредналите в областта си, днес е изискване към начинаещите в същата тази област.
Ако трябва да разгледаме конкретно българската образователна система (животът е кратък, реформата е вечна) ще установим, че тя действително се занимава с някои части от Тривиума (препратка към текста), но до момента, в който тези знания се оказват нужни, минава толкова време, че те са безвъзвратно загубени (забравени) или остарели. В момента, благодарение на нет-а езикът еволюира изключително бързо - отнася се до ежедневния език - но официалният, макар и по-бавно го следва по принуда. Дори ако пренебрегнем влиянието на телевизията и вестниците (според мен строго отрицателно), езикът отива към опростяване на определени, често употребяващи се форми и специализиране на по-конкретните за даден контекст. Съществува школа, според която езикът може да бъде отделен от образното мислене (вж. Институт по обща семантика), но образованието, такова каквото ни се случва на повечето е доста далеч от тази форма.
Не на последно място трябва да бъде подчертано, че идеологията, прокарвана от т.нар. "специалисти по ефективността", която е приемана за единствено правилна от съвременните работодатели доста силно противоречи на смисъла на Риториката, а както е известно - който плаща, поръчва музиката...
П.С. скоро препрочетох Папеса Йоана на Емануил Роидис и писмата, публикувани след същинската книга - горещо ги препоръчвам - прекрасни примери за риторика - давам си сметка, че макар по съвременните стандарти да минавам за добре образован не бих се справил с написването на нещо такова за време по-кратко от месец. Включително имам предвид, извънредно умесната форма на сатира, вложена в тези произведения, която струва ми се, е безвъзвратно изгубена
П.П.С. брях... отдавна не бях писал толкоз много...
|
|