Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос към знаещите - данък на несъществуваща кола
Автор: boni   
Дата:   13-02-13 23:15

Значи случая е такъв... Преди около 12-13 години дадох за скрап студентския си автомобил Вартбург 353 ДЕ ЛУКС:)
Съответно имам бележка от скрападжиите, свалени номера и стария талон. Като отидох тогава в КАТ да го бракувам ми искаха последен платен данък. Отидох в община Подуене и се оказа, че не ми излиза в компютъра. Кокошката обясни, че имали някакъв срив в системата и се изгубили данни и да донеса документите да го пререгистрират и да донеса бележката за данък от прдишна година. Съответно теглих една майна на всички, прибрах в един кашон номерата - от старите черни + документите и забравих да се притеснявам за това повече.
До днес...
В новата ми община ме зарадваха, че имали онлайн връзка с община Подуене и съответно ми водят Вартбург ДЕЛУКС и данъци 350лв.
Аз разбира се се шокирах леко, но жената беше непреклонна. Явно онея са си оправили базата данни:)
Та въпроса ми към знаещите е:
1. При условие, че през 2006-та табелите бяха сменени как така остава регистриран автомобил със старите номера? Нали автоматично щяха да ги дерегистрират?
2. Дължа ли данък при това положение?
3. Нямаше ли давност 5г за тея плащания?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос към знаещите - данък на бракувана кола
Автор: tonitka   
Дата:   13-02-13 23:18

Дължиш, дължиш, не се притеснявай! Навремето не си си свършил работата в КАТ и общината. [smile]

Re: Въпрос към знаещите - данък на несъществуваща кола
Автор: tonitka   
Дата:   13-02-13 23:20

....ааа и за данъците давност няма......за съжаление! [smile]

Автор: ценослав   
Дата:   13-02-13 23:22

Ще се отказваш от соц. возилото, А?![smilie3] [smilie3] [beer] /Няма емотиконка с чаша студена вода/.

Дата:   13-02-13 23:22

А при условие, че си пазя бележката от скрападжиите, че е даден за скрап през 2001-ва ?

Публикацията е редактирана (13-02-13 23:23)

Дата:   13-02-13 23:24

Е не е ли пълен парадокс това, няма как да съм карал кола с черни номера, за какво ще дължа данък? Нали казаха, че тея коли, които не им се сменят номерата автоматично излизат от движение?

Автор: Aleksi77   
Дата:   13-02-13 23:25

има давност и тя е 5 години но започва да тече от 1 януари на следващата внасянето на данъка година, т.е. за данъка 2007г., които се внася до края на април 2008г. давността започва да тече от 1 януари 2009г. и завършва на 31.12.2013г...
Но давността не се прилага служебно а трябва да пуснеш заявление до НАП и да се позовеш на изтеклата давност ...

Автор: Aleksi77   
Дата:   13-02-13 23:27

boni,
подай си официална жалба до офиса на НАП по постоянен адрес и си приложи документите, които имаш за бракуването на автомобила...

Автор: asahi   
Дата:   13-02-13 23:32

Как се отменя старо данъчно задължение?

Дата:   13-02-13 23:33

Чета следното :
Съгласно закона след 1.01.2007. всички стари регистарции се заличават служебно от регистрите на КАТ.
Това означава че от тази дата не е налице събитието "регистрирано мпс" което пък е единственото законово основание за начисляване на данък върху МПС.
Старите регистации са невалидни защото в новия закон е записано какви са точно образците на документие (става дума за малкия и големия талон и всички други данни които са на новите талони.Именно за това старите ги изтриват от регистрите . Така че всички начислени данъци на основание старите регистации са незконосъобразни и недействителни.И това нещо нека го прочетат всички органи на месните власти имащи касателство със определянето на данъци . Защото понятието "Дължим данък" е несъстоятелно за тези случаи

Публикацията е редактирана (13-02-13 23:35)

Автор: imitev   
Дата:   13-02-13 23:37

Да, ама трябва в някакъв срок да обявиш, че си я бракувал в данъчната служба по местоживеене с една декларацийка измислена, като за целта трябва да представиш бележка за платен данък...

Тия от КАТ само ти я спират от движение, а данъците ги дължиш на НАП...

Дата:   13-02-13 23:40

Влизаме малко в параграф 22. Няма как да я дерегистрирам в КАТ защото там са я отрегистрирали автоматично през 2006-та и вече не се води, защото е със стар номер.
(Изм. - ДВ, бр. 1 от 2006 г., бр. 34 от 2006 г.) От 1.VI.2006 г. служебно се прекратява
регистрацията на всички превозни средства с регистрационни табели, които не
отговарят на изискванията на БДС 15980 и БДС ISO 7591
В същото време няма как да я отпиша в общината, защото трябва да дам документ от КАТ, че е бракувана:)

Публикацията е редактирана (13-02-13 23:44)

Дата:   13-02-13 23:45

Не е параграф 22 - върви и питай как да постъпиш. Имат решение 100%...

Требе да ти приберат номерата и да ти напраскат едни грозни печати по талона с дати, че е отписан автомобила, даже мисля че ще стане без да плащаш данъците...

И за съжаление ще ти вземат мангизите в данъчното...

Дата:   13-02-13 23:47

Е как ще ми ги вземат като, колата не е регистрирана след 2006-та :

Данък върху превозните средства
Чл. 52. С данък върху превозните средства се облагат:
1. (изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) превозните средства, регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България;

Дата:   13-02-13 23:48

Ще ти ги вземат за срока, докогато е била регистрирана...

Дата:   13-02-13 23:51

ОК, но те се опитват да ми ги вземат за целия срок...
Няма да им ги дам без бой обаче:) Утре отивам да се разправям да видим какво ще стане:)

Автор: Black_Swans   
Дата:   13-02-13 23:54

Как ще няма давност бе, tonitka? Давностният срок за събиране на публичните държавни и общински вземания (данъкът върху мпс-тата се явява публично общинско вземане) е 5 години (ако не бъде прекъснат или спрян) и 10 години (независимо че е прекъсван и спиран).

Дата:   13-02-13 23:56

Изобщо тея в община Подуене са много зле. Водят ми данъци 320лв и за едно Рено 19, което продадох през 2004-та и го отписах веднага с копието от нотариалния договор!!! Не съм запазил от тогава документите разбира се и сега ще се наложи да ровя в КАТ за някакво копие от нотариалния договор или да търся нотариуса...
Аз да не съм Плюшкин да пазя бележки от преди 10 години. Никой не ме е търсил за тея данъци до сега, да си гледат работата ама само ми губят времето!

Дата:   13-02-13 23:58

Те давност имат, ама ще си платиш данъците 5 години назадзе...

Но реално колата е регистрирана - щом не си върнал документите и номерата...

Ходи в КАТ да ги питаш дали ще ти я бракуват без да занесеш данъка - аз мисля че не го плащах преди да отида в КАТ, а го платих в данъчното, когато я отрегистрирах...

След което ги отебаваш за 5 години и арее [cool]

Колко добре звучи, стига през тези 5 години да не си вадиш шофьорска книжка, че искат докимент от НАП за липса на задължения [smilie5]

Дата:   14-02-13 00:03

Няма да си вадя, извадих си нови документи скоро:)
Ще ходя малко да се покарам с тях, да видим.
Особено за Реното много ще се карам, защото там вече съм сигурен, че го отписах и никой не ми го е търсил с години. Странна работа, плащах си другите данъци и никой не каза за тея. Сега изведнъж цъфнаха.

Дата:   14-02-13 00:07

А един куриоз...
Преди 2 години ми звънят от полицията да ме информират, че Мерцедес 190 с номер еди кой си му свири алармата и притеснява хората в някакъв блок. Викам им - хора, тая кола съм я продал преди поне 3 години. Отговарят ми, че в КАТ се води на мое име! Новия собственик един вид я кара с нотариален договор 3 години и не я е регистрирал. [smilie18] Всъщност аз я продадох след като я смлях на магистралата и я взе един монтьор за части. После стояла 2 години в някакъв гараж и оня я възстановил накрая. Обаче в КАТ си я водят на мое име. [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: Ivodam   
Дата:   14-02-13 00:17

Бони: Е за втория случай ти си си виновен - с твоя екземпляр на нотариалния договор е трябвало да ходиш до общината да си я отпишеш колата, пък новият собственик да я записва и регистрира когато ще, за това си има срокове.

За първия случай са типични нашенски простотии, но със сигурност не могат да ти търсят данъци за повече от 5 години назад. Иначе сигурно може да ги осъдиш, ако ти се разправя.

[smilie7]

Автор: Todd   
Дата:   14-02-13 00:20

Някога имах Алфа Ромео Жулиета -1983-та год. Продадох я на един пич и оня искаше да си я прехвърли.

Отиваме в данъчното и хоп изненада - тая кола я няма в данъчното .

Нито на мое име , нито на предишен собственик .А и той и аз сме си плащали данъците години наред .

И викам на оная леля

- И ко прайм ся ???

И тя вика

- ами или носиш бележката от лани дето си платил или плащаш данъка три години назад с лихвите и я записваме пак .

- Такааа ли ????Я у леву .

Питам го оня :

- абе за кво ти е да я прехвърляш ?

- Ами да минавам на преглед .

Веднага му давам три адреса където да иде и да каже че аз го пращам и колата си минава като пич .

С това приключихме .

Сигурно вече тая кола не съществува .Не знам .

Но с чиновници най-мразя на тоя свят да се разправям - 1000 пъти съм го казвал тук.

Направо побеснявам като почнат да ме гледат тъпо или да се правят на важни [smilie23]

Дата:   14-02-13 00:20

Иво, не четеш! Написал съм ясно за втория случай, че я отписах веднага.

Дата:   14-02-13 00:23

Ха, ТОД ми припомни точно!
Като исках да платя данъка на Вартбурга, за да го бракувам в КАТ и тая ми вика - ми не се води. Донесете стара бележка за данък да го заведем. И така им теглих една майна на всички. Обаче прас - 13 години по-късно се сетиха!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.