Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Имаше един паметник...
Автор: tofo   
Дата:   10-01-13 09:58

... в Мадарската градинка. На капитан Герхард Венгел, загинал на днешния ден преди 69г. четири дни преди 28-мия си рожден ден. Защитавайки София от бомбардировките. Преди повече от половин година незнайна ръка потроши с чук паметната плоча, но нито имаше телевизия, нито репортери. Никой не разбра. Явно има глави на които идеологията пречи на разсъдъка и не могат да разберат кой е герой, какво е направил и на кого дължим благодарност. В момента стои само камъкът.

https://photo-forum.net/static/forum/2013-01/nivj9519.JPG
http://s3.livenews.bg/image/20126/o_134020329613446_5yQNUm_image_115653//o_134020329613446_5yQNUm_im

https://photo-forum.net/joro/emoticons/smile019.gif

Отговори на това съобщение
 Re: Имаше един паметник...
Автор: niagara   
Дата:   10-01-13 10:14

[smilie2]

Автор: harvester_vn   
Дата:   10-01-13 11:10

Гнусен народ сме.... Всъщност, според Славейков, даже и народ не сме [smilie2]

Автор: J0R0   
Дата:   10-01-13 11:11

https://photo-forum.net/joro/emoticons/smile019.gif

Автор: harvester_vn   
Дата:   10-01-13 11:17

цитат от Wikipedia:

"Герхард Венгел (на немски: Gerhard Wengel) е германски летец-изтребител, хауптман от Луфтвафе, загинал във въздушен бой в защита на София от британско-американските бомбардировки.[1][2]

През Втората световна война Герхард Венгел е на служба в Луфтвафе, където през февруари 1943 г. е назначен за командир (Gruppenkommandeur) на I./JG 5 „Eismeer“ (1-ва група от Изтребителна ескадра 5 „Ледено море“)[3]. От 15 ноември до 9 януари I./JG 5 е пребазирана от Норвегия в край Плоещ, Румъния, на летище Търгшорул Ноу[4], за да защитава нефтените рафинерии от американските бомбардировки. На 9 януари 1944 г. групата е предислоцирана на летище Враждебна край София.

На следващия ден, 10 януари 1944 г., е първата комбинирана (дневно-нощна) англо-американска бомбардировка над българската столица. В дневния удар, проведен от американците, участват 280 самолета - 180 бомбардировача от т. нар. „Летящи крепости“ (143 B-17 Flying Fortress и 37 B-24 Liberator), прикривани от 100 изтребителя P-38 Lightning. Срещу тях излитат 39 български изтебителя - 2/6 изтребителен орляк с 23 Dewoitine D.520 и 3/6 изтребителен орляк с 16 Me-109G.[5] Излита и немската I./JG 5 с 30 изтребителя Me-109G. В последвалия въздушен бой българите свалят 5 бомбардировача и 3 изтребителя, а немците — 3 бомбардировача[6].

Край Радомир самолетът на Герхард Венгел е свален, а самият той загива. Погребан е в немския парцел на Централните софийски гробища (според други данни в Банкя). В столичната градина „Мадара“ при бул. Прага е поставена гранитна паметна плоча на кап. Герхард Венгел, опряна на витошка морена . [7] Понастоящем плочата е открадната и е останала само морената."

------------------------------------

Този немски парцел съществува ли още и в какво състояние е? Всмисъл, има ли плочи с имената на погребаните и дали някой софианец с повече свободно време, и желание разбира се, не би могъл да открие гроба на капитана?

Публикацията е редактирана (10-01-13 11:19)

Автор: gorbi   
Дата:   10-01-13 11:24

tofo: ти да се оплачеш от българския народ ли пусна темата или предлагаш нещо да се направи?

Автор: chill   
Дата:   10-01-13 11:42

Голяма трагедия, на нацито му натрошили паметника. [smilie8]

Автор: Tantris   
Дата:   10-01-13 11:45

Паметникът беше поставен по инициатива на инж. Константин Иванов от катедра Двигатели с вътрешно горене на МГУ - София. Миналата година минах към градинката и видях, че плочата е изчезнала.
Но някой беше издълбал на камъка името на майора - това ме трогна.
Имам снимка на откриването на паметника на което инж. Иванов чете реч в присъствието на военното аташе към немското посолство (ако не се лъжа).

Дата:   10-01-13 11:45

Чил, то и дядо Ратцингер е ветеран от Вермахта, та много внимавай кого ще анатемосаш![smilie5]

Автор: Mori13   
Дата:   10-01-13 11:51

Добре де - човека е бил войник. Където му кажат, там се бие - не е имал лични мотиви и пристрастия. Сега, разбирам да е бил някакъв симпатизант на БГ народ и да дойде по своя инициатива да защитава София, да му сложат паметник, но то не е било така. По тая логика да сложат паметник на всички войници поотделно.

Дата:   10-01-13 11:53

"Този немски парцел съществува ли още и в какво състояние е? Всмисъл, има ли плочи с имената на погребаните и дали някой софианец с повече свободно време, и желание разбира се, не би могъл да открие гроба на капитана?"

Сега не е време за това. В момента трескаво се заличават всички следи от нацистка германия, особено гробове и тленни останки на известни личности от 3-тия Райх. Гробът на Хес беще премахнат, костите му изгорени и хвърлени на вятъра, 20 години след смъртта му, миналата година това сполетя и гробът на родителите на Хитлер. На въздушният ас Валтер Новотни беше отнето почетното звание на града Виена, Ескадрилата "Мьолдерс" беше преименувана.
И със костите на Венгел ли искаш да стане същото?
Казано е, че "Картаген трябва да бъде Разрушен". Германия беще Картагена на 20-ти век.

Автор: мара   
Дата:   10-01-13 11:54

е, ся то така колко руски воини на шипка мое да отпишем...
един паметник не пречи много. ама някому е пречел...
редакция за правопис!https://photo-forum.net/joro/emoticons/book.gif

Публикацията е редактирана (10-01-13 12:01)

Дата:   10-01-13 11:57

Мори, Става дума че е ЗАГИНАЛ! При защитата на София. И паметник на терористите от които ни е защитавал имаме. Да ти се вижда нормално?[smilie8]

Публикацията е редактирана (10-01-13 12:00)

Дата:   10-01-13 12:00

Паметникът все-пак постигна целта си - по български сайтове и във википедия вече се споменава Венгел.

Дата:   10-01-13 12:03

е, ще се забрави, аз сефте го чух сега.
повечето хора не знаят кой е и димитър списаревски....

Дата:   10-01-13 12:05

а вече я няма плочата

Дата:   10-01-13 12:07

Вижда ми се нормално - ние сме нация разкъсвана от противоречия - тук на определено време все си сменят местата героите и терористите. Иначе паметника на мен не ми пречи, макар да не виждам някаква по-специална причина да го има. В този въздушен бой с няколкостотин самолета само той ли е загинал....щото ако е така, то егати боя е бил.

Дата:   10-01-13 12:07

Ятото са свалили 3 крепости. Загива само той. А ето какво са направили с нашата кооперация терористите, от които ни е защитавал. Същия ден. Защо ли не изпитвам топли чувства към тях?

https://photo-forum.net/static/forum/2013-01/srdw4117.JPG

Публикацията е редактирана (10-01-13 12:10)

Дата:   10-01-13 12:09

ми аз съм от хората, дето не биха взривили и мавзолея....но не биха измили и паметника на съвецката армия от веселите боички...[smilie18]
една малка и скромна плоча не би ме подразнила. много повече ми е неприятно рушенето в ква да е форма.

Автор: CanoniO   
Дата:   10-01-13 12:09

tofo, те и лондонските кооперации не са изглеждали добре...

Дата:   10-01-13 12:10

Терористи.....човек - това е война -всеки е терорист за врага. Войната е гадно нещо.

Дата:   10-01-13 12:12

Канонио, Дрезден пък съвсем. Въпросът е - защо когато две страни правят едно и също, вина се търси само в едната. [smilie8]

Автор: Hery   
Дата:   10-01-13 12:14

Ако съвсем целенасочено бомбардират само цивилни обекти, какъвто е случая, за мен също са терористи.

Публикацията е редактирана (10-01-13 12:19)

Автор: Hery   
Дата:   10-01-13 12:15

Още повече, че са хвърляли и взривни устройства маскирани, като играчки.

Автор: chill   
Дата:   10-01-13 12:15

Ами, ако ме нападнеш и аз ти отвърна, все пак виновен си ти, защото си започнал.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.