Автор: metodiev_martin
Дата: 04-01-13 19:22
Не бих желал да помрачавам настроението на които и да било, но след два безобразно-брутални случая на лекарска немърливост, неадекватност и идиотщина, нямаше как да не пусна подобна тема...
Става въпрос за двама познати, които имаха нещастието да починат в една и съща областна болница в период от 9 дни, след извършена операция - счупване на крак
Преди седмица един съсед пада и си счупи крак, оперират го, след това го оставят в реанимация и до там... Човека е оставен без надзор над 12 часа, получава инсулт и няма кой да видиа. Жена му, която отишла да го посети, съобщила на лекарите, че с мъжа и става нещо нередно. Те обаче я изгонили, като и казали, че няма работа там и че е нормално след операция на счупен крак човек да не може да говори и да има гърчове... след няколко часа, когато за пръв път влиза лекар в стаята го намират мъртъв... След съмнителна аутопсия (роднините са категорични, че при аутопсията лекарите са извадили златния пирон, за който са платили 2 000лв, предвид незашитата рана) става ясно, че човека е починал от - цитирам - "внезапна смърт" .... човек на 54 години, здрав, прав, без пороци и прочие...
Вторият случай е от днес. На един много близък мой приятел, баба му пада и си чупи крака в тазобедрената кост. Оперират я, и по същия начин я оставят без никакъв надзор след операцията. Не допускат посетители, предвид това, че жената е в реанимация. На следващия ден се обаждат на роднините да си я приберат в къщи. Те обаче отказват, предвид тежкото състояние на жената и желаят да остане в болничното заведение, предвид тежката операция. Лекарите се съгласяват, като в последствие се оказва, че жената е оставена на произвола в следващите часове. На следващия ден роднина отива да я види и установява, че при нея не е влизал никой, от над 14 часа. Въпреки, че лекарите са знаели, че жената е диабетичка,нито един лекар/мед сестра или медицинско лице не е дошъл да и даде чаша вода, камо ли инсулин. Следва скандал, в който роднините искат адекватни грижи. Явно, че лекарите грам не се трогват, защото на следващата сутрин се обаждат на семейството да им съобщят, че жената е починала.
От 20 минути седя и давам заето. Мигам и не мога да повярвам. Възможно ли е това което се случва??? На същото момче, баща му почина миналото лято, понеже получи астматичен пристъп и час и половина линейката не идва. На 90 минута идват две патрулки, а след тях и линейка с фелдшер, който само установява смъртта.
Приемат някакви закони, които осъждат побоя над лекар, като побой над длъжностно лице, но никой, нищо не прави за да регулира/осъжда лица, причинили смърт по такъв безобразен/немърлив/идиотски и още незнам си какъв начин. Оправданието - "и те са хора", хич не го приемам, защото преди година, когато се наложи да ме шият в бърза помощ, ме посрещна наквасен лекар, който се смееше, че домашното куче ми е разкъсало носа и ми обясняваше, че в тази бърза помощ нямат конци
Нито съм в състояние да пиша, нито да мисля, крайниците още ми треперят, само като си помисля какво се случва тази държава. КОРУМПИРАНИ, НЕКАДЪРНИ, МЪРЗЕЛИВИ, АЛЧНИ, БЕЗОЧЛИВИ
Такива са според мен, голяма част от хората работещи в тази среда. Никакви оправдания и извинения, не могат да омаловажат подобно отношение, към пациент. За съжаление, много хора попадат в подобни ситуации, започват някакви дълги съдебни процеси и накрая всичко приключва с оправдателни присъди или някакви длъжностни наказания... Слушаме от телевизора, някакви гръмки изказвания за реформи в здравеопазването, а в същото време немърливостта и алчността на прости лекари убива хора...
|
|