Автор: harvester_vn
Дата: 30-12-12 19:09
По закон не може да е 34%.
цитат:
Традиционни български спиртни напитки и продукти са винена, гроздова, джиброва и плодова ракия, ракия от плодови джибри, анасонова спиртна напитка „Мастика“, мента, винен, зърнен и плодов дестилат. Това записа парламентът в новия закон за виното и спиртните напитки, който днес беше приет окончателно на второ четене.
Минималното алкохолно съдържание на винената ракия трябва да е 37,5%, на гроздовата - поне 40 градуса, предаде „Дарик“. По-нискоалкохолна може да е ракията от гроздови джибри, за която изискването е минимум 37,5 обемни процента. Същото алкохолно съдържание е минимумът, ако напитката се продава за плодова ракия и ракия от плодови джибри. За мастиката минимумът алкохол е 47 обемни процента.
Ако напитките не отговарят на тези изисквания, глобата е от 3000 до 30 хил. лв. До 100 хил. лв. може да стигне санкцията за използване на търговска марка или друго означение на спиртна напитка, от които се създава представа за местен продукт или за внос, а всъщност произходът не е истински.
|
|