Автор: Vinsent
Дата: 26-12-12 23:04
Krasimira написа:
> А защо се отървавате от книгите???
> Имате нужда от място вкъщи и
> опряхте до тях ли??
Имам много-много книги. Освен тези около 1 куб.м., който съм приготвил, миналата година толкова, че и повече дадох на антиквари за символична цена, допълнително подарих кашони с книги, а ми остават още много повече.
Сега съм предвидил да си оставя литература по специалността и друга научна и техническа литература, някои любими автори, всички поредици на добри стари български автори, плюс книги за изкуството (страшно много албуми и монографии), спорт, философия, социология, религия, програмни езици, справочници и още някои други.
Причини да се освобождавам от книги: щом като десетилетия по-голяма част от тях не съм отворил, някои съм забравил дори че притежавам, други са дублирани, всичките ги има в електронен вариант вече, а тези които биха ме наследили не проявяват интерес към печатни книги - те ползват само Интернет. За какво да запълвам пространства? Трябва да има и въздух в жилището, нали?
Понеже се отплеснах, да разкажа за генезиса на решението ми.
Чета много, винаги до мен има поне 4-5 различни книги, които ползвам според настроението си. Ако ходя на гости с преспиване, задължително си взимам нощна лампа за сигурност, защото вечер трябва да чета, а често се случва там където ме настаняват да няма лампа.
Като пътувам винаги нося книга за четене.
Нещо се промени. Какво?
Градския транспорт в София. Стана изключително удобен!
Никакъв смисъл вече няма ползването на личен автомобил в града. Това означава често пътуване с градски транспорт. Какво по-удобно место и време за четене?
Преди две седмици си взех електронен четец, родих се. Да носиш в джоба си 1000 книги.
От там, до настоящото решение не е много дълъг пътя.
|
|