Автор: TheBossBG
Дата: 20-12-12 18:58
Въпреки, че много я обичам и редовно си правя(даже си имам DIY спиртниче) с прискърбие ще ти кажа, че не лекува. ПРОВЕРЕНО многкратно. Последния път бяхме в Банско. Бях болен, но въпреки 14-те греяни ракии така и не се подобрих. Даже напротив, като се прибрахме в София се наложи да се тъпча с антибиотици(нещо което отбягвам като дяволът тамяна).
Въпреки всичко, май сега е мястото да обменим рецепти. Ще започна с моята: Въпросното спиртниче, медно джезве с тясно гърло, запалка, картонена подложка за чаши. Слагам на дъното една чаена лъжица захар и добавям още толкова вода(даже и по-малко, идеята е захарта да седи леко влажна). По този начин не започва бурна карамелизация, а постепенна, която води до прекрасен цвят. Когато карамелът започне да става гъстичък изливам 200мл ракия(предпочитам сливова или друга плодова). Добавям и една лъжица мед. Когато започне да ври и парите да излизат от джезвето го "подавам" на пламъка на спиртничето, броя до три и слагам отгоре подложката. Така пламъкът изгасва. Повтарям го три пъти(няма логика, просто традиция). След което сипвам в малки чашки, за да се пие бързо и да не изтива. В спиртничето вече е останало малко спирт и пламъкът е слаб. Така ракийката се поддържа топла. Ако изгасне, слагам една чаена свещ, върши същата работа.
|
|