Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Населението на София
Автор: lillia   
Дата:   13-12-12 14:00

Со̀фия е столицата и най-големият град в България. Тя е 13-ят по големина град в Европейския съюз с население 1 263 328 души към преброяване 2011

тва прочетох в уикипедия[smilie10]

Да де ама горе-долу 96г в училище учихме, че населението е толкова. Има някакя грешка тука[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Населението на София
Автор: serjy   
Дата:   13-12-12 14:02

това са и хората, другото са говеда [smilie18]

Публикацията е редактирана (13-12-12 14:03)

Автор: ivoet   
Дата:   13-12-12 14:02

+ - 300-400 хиляди... Дребни детайли.

Автор: bairi100   
Дата:   13-12-12 14:05

Няма грешка!След края на строително-кредитния балон,столичаните понамаляха[cool]

Дата:   13-12-12 14:07

Все си мислех, че София е 2-3 милиона[smilie5]

Автор: Gruyu   
Дата:   13-12-12 14:08

София расте, расте, но не старее
но, но и не младее

Дата:   13-12-12 14:08

Денем ,в делник-да[smilie18]

Дата:   13-12-12 14:10

Западняците четат девиза на Шопия като"ПакТе,хохе к'тъпее"[cool]

Автор: realnoncho   
Дата:   13-12-12 14:13

1/3 от постоянно живеещите тук си карат с документи от родните места.

Автор: egoucm   
Дата:   13-12-12 14:28

Аз съм така - от 11 години живея в сф и все още съм с регистрация А. Извинявам се, че бъркам статистиката [smilie21]

Автор: CanoniO   
Дата:   13-12-12 16:01

Нончо, една трета е добре.. Във Варна нелегалните са 1/2. Като включим и руснаците и англичаните...

Дата:   13-12-12 16:03

Детските градини все ги смятат по данни от преброяването, пък после се оказва, че побират само една десета от желаещите деца... Това генерира корупция и мизерия...

Автор: dobriman   
Дата:   13-12-12 16:07

това за детските градини не е много така. Там ги класират по точкова система и предимство имат тези деца, на които поне единият родител е регистриран в съответната община.

Дата:   13-12-12 16:08

аз не съм съгласна с тази статистика, кво и как са броили...някой ако си спомня от преди 15 години хората по пътищата и улиците и строежите дет ги нямаше още, то излиза сега, че по един човек в апартамент ще живее[smilie8]

Дата:   13-12-12 16:20

dobriman, така е... Но никой предварително не знае колко шуменчета ще искат да ходят на детска градина във Варна. Бройката става ясна, когато таткото се регистрира в общината и започва да "импортва" децата в града едно по едно... На всичкото отгоре трябва да докара и бабата, за да помага, щото той и жена му от Карнобат се претрепват от бач и няма кой да прибере децата от градината...

Получават се мини комунки... Затова нека всеки, който иска да работи в чужд град, да се регистрира според закона.

Публикацията е редактирана (13-12-12 16:24)

Дата:   13-12-12 16:23

съгласен съм. Но то никой предварително не знае и колко варненчета ще се родят. А недостига е голям, т.е. дори не се работи по прогнозни данни.

Дата:   13-12-12 16:27

dobriman, като се родят децата във Варна, не е нужна висша математика да се сметне, че след 3 години ще кандидатстват за градина.
Формулата "Брой родени = брой бъдещи кандидати". Управата има 3 години да се усети ако се случва рязък демографски подем и да започне да строи...

Според мен трябва да има закон, децата родени в определен град да са с предимство, а не ако таткото се регистрира фиктивно...

Публикацията е редактирана (13-12-12 16:28)

Дата:   13-12-12 17:36

Така е, но се опитвам да кажа, че не това е решаващото. Говоря за София, защото тук имам наблюдение: Идват млади хора, привлечени от работата. Майката забременява. Тя ражда в София. Като още преди да роди се регистрира (за да може да си избере личен лекар в София). Съответно детето е родено в София.
Следва, че след година и половина ще е на ясла, след 3 на градина.
Формулата я има. Резултата: някой спомена 13 000 недостиг. Не са 200-300.
Мерките: обещания за 6 нови градини, които ще поемат 400 деца. Т.е. няма да се реши проблема.
Никого не мога да обвиня в случая.

Предполагам и във Варна положението е същото, в по-малки размери.
И смятам, че този недостиг от 13 000 не е защото последните 3 години са дошли 16 000 млади семейства и са си родили по едно дете, а се натрупва с годините.
Също така смятам, че липсата на персонал за тези заведения е по-големият проблем за осигуряването на места (има там изискване колко деца на брой "леличка" трябва да са).

Решението за мен в момента е единствено субсидията да върви с детето. Поне да облекчи родителите, а с времето да се откриват нови градини, базарани на капацитета на района и застрояването му (заселването му).

Автор: krist   
Дата:   13-12-12 17:41

освен субсидията, решението е и точно обратното на това, което се прави - да се насърчава частната инициатива в детските градини, родителските кооперативи и т.н., вместо да се прокарват рестриктивни проектозакони.

Автор: asahi   
Дата:   13-12-12 20:21

Родителският кооператив е ташак работа. От мен да знаеш.

Автор: totomoto77   
Дата:   13-12-12 22:07

asahi от мен пък да знаеш, че не е!!! Ти колко деца в детска градина имаш към този момент???

Автор: Анчо   
Дата:   13-12-12 22:21

Няма детски градини (говоря за София, защото там виждам някои неща, но вероятно и в други градове е подобно) заради не една и две причини:
1. Множество бивши детски градини се превърнаха в нещо друго заради ламтежа на общините за "пари в брой сега и веднага";
2. Не се строят детски градини, защото е защото е непрестижно за любимите ни управляващи, а и не на последно място Европата има оперативни програми, даващи пари за пътища, за повишаване конкурентноспособността, за повишаване на административния капацитет, но не и за насърчаване на раждаемостта;
3. Липсата на персонал, а тя е свързана с още по недалновидната политика за доходите на още по-любимите ни управляващи - някой знае ли колко взема една учителка с висше образование в детска градина.
Надали това са всичките причини, аз за тези се сещам - вие допълвайте

Автор: asahi   
Дата:   13-12-12 23:09

Нямам бе, Тото, деца в градинка. Ама си е ташак.

В последните години се строят най-много детски градини. Преди това, обаче, се продаваха.

Колко взима учителка в детска градина? Колкото и работа върши. Не повече.

Автор: Orlin   
Дата:   14-12-12 00:05

Колко взима учителка в детска градина? Колкото и работа върши. Не повече.

Асахи, тук въобще не си прав. Няма свободен пазар на учителки в детските градини, заплатите им не се определят на пазарен принцип, а и те самите се избират на принципа на приятелство с директорката.

Недей да смяташ, че всичко и навсякъде се подчинява на едни и същи правила.

Автор: niagara   
Дата:   14-12-12 00:14

Асахе,

във всяка общинска децка градина групите са пълни, и учителката вика след около 32 деца всеки ден.

Ако трябва да вложи ум, дипломатичност, толерантност и психо-умения,
ще си стопи лагерите.... та затова малко учителки го правят,
пък и.... парите са малко.

Проблемът е, че като избухна демокрацията, общинарите продадоха сградите заради дебели пачки под масата,
и сега... ми капацитет нямало.[smilie9]

И сега пък подгониха да премахват родителски кооперативи и частни деЦки градини...
Що?
Много по-добре си е група от 10-12 деца в спокойна обстановка,
и родителите и децата да си избират мястото и учителката,
и ако не им хареса нещо - веднага да сменят...

Я се опитай да запишеш или още по-страшното - да преместиш дете от една децка в друга... [smilie9]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.