Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10     всички  напред  последна
 Българите – умираща нация
Автор: stoyan_5   
Дата:   22-10-12 09:04

С много болка и мъка пиша този текст. Дано някой не ме разбере погрешно.
Ето за какво иде реч.
Преди години бащата на моята съпруга реши да ни прехвърли бащината си къща в с.Малорад, Врачанско.
А къщата – в центъра на селото. Къща построена преди повече от 100 години. Във възрожденски стил, с арки на входното верандно стълбище. Стените дебели по метър и нещо. Обзавеждането от масивни старинни мебели. Тъкани черги и покривала, като в музей. В приземната част дюкян, който някога е бил питейно заведение или както са го наричали селска кръчма. Изба с огромни бурета. Двора 2 декара с лозници, с покрит с керемиди кош /специален хамбар за зърно/. Алеи с цветя и калдъръми. Лятна кухня /мутвак/ с огнище и такъми за готвене на огън – бакърени казани, триноги, вериги и куки. Обор за животни, такъв какъвт си е бил още едно време. На двора огрома шейна за впрягане на конче - може би единствената запазена. Поне аз не бях виждал такава освен в руските филми - руската тройка. Всичко оградено с дебел дувар с керемиди. Кладенец с геранило. Красота.

Та отидохме миналата седмица да платим данъците и да нагледаме къщата.

Първо спряхме в с.Борован, където се плащат данъците. Докато съпругата ми отиде да плати, аз останах на площадчето пред административната сграда.
Направи ми впечатление, че няма българи. Ходил съм преди време – имаше си българи.
А сега насядали като гарвани покрай фонтана само роми. На кафенето пак роми – ромки с колички и бебета ромчета, а около тях по 2-3 по-големи играят. Баничарницата – роми. В градинката с оръдията – ромчета играят и майките им ромки ги наглеждат. Където и да влезнеш в магазинче – роми.
Видях 2 българки, които притичаха в страни от площада и бързо изчезнаха от погледа ми.

Свършихме си работата и отидохме до с.Малорад, където е и нашата къща. Не можахме да повярваме на очите си. Орадата съборена, къщата олуразрушена. Ограбено всичко – извадена електроинсталацията. Мутвака разрушен. От хомборо нямо и следа – дори камък не е останал.
Огледахме се наоколо – повечто къщи също ограбени и опустошени. И така цели квартали в центъра на селото.
Носех апарат, но не можах да снимам. Парализираха ми се крайниците. Едвам пристъпвах. Не можех да повярвам на погледа си.

Където има оцеляла и запазена къща виждахме как мърдат пердетата спуснати рязко за прикрият уплашените погледи на самотните старци, които ги обитават. Такава ще е съдбата и на техните къщи, когато и те си отидат от този свят.

Отидохме да потърсим един човек, който бе поискал да ползва двора за да сади царевица.
Оказа се, че живее в края на селото, преди циганските къщи. Нямаше го и разменихме няколко приказки с неговия син, докато го чакахме да дойде.
Каза, че циганите опустошавали къщите на хората, като било на мода да се продава и строителен материал от тях – тухли, камъни, греди, черчевета, прозорци, врати и др.
Било нещо нормално, тъй като гладът там бил много голям.
Селският полицай бил ром дори – какво да говоря повече.

Та си мисля, ако съдя държавата в Страсбург, че не осигурява едно от конституционните ми права, защита на личната собственост, дали ще успея. А и какво ще взема от и без това издъхващата ни родина.

Нали казва вътрешният министър, че престъпленията са намалели. Престъпленията на село дето няма кой да се жалва вече от тях или тези, които се извършват от мафията? То тя и мафията вече поостана без работа.
Няма българи – няма проблеми.

Гледам в съседна тема вече е отразена гаврата с Апостола и будителите ни.
Скоро това ще се случва и с нас самите.

Европа защитава малцинството, ама ни го връща всеки път, когато прекрачи границите им. Натиска държавата да им дава помощи без да работят и да им изплаща социалните придобивки при раждане на деца. Някои живеят само от това десетки години. Не плащат ток и вода.

Съвсем скоро, ние ще сме малцинство.

Минахме преди време през един град Руен, между Карнобат и Варна, чиито жители говорят изцяло на турски. Бях чувал, че има такива градове по-към турската граница, ама толкова към Варна не очаквах. Но това е уж по-друга тема.

Преди си мислех дано децата ни останат в България. Сега бих викнал с всичка сила – БЯГАЙТЕ ДЕЦА! СПАСЯВАЙТЕ СЕ ПОНЕ ВИЕ! За да може накога някой да разквза, че ни е имало. За да може да напише книгата "Последния българин".

И простете ми драги съфорумци, че така емоционално подхождам по този незначителен въпрос!
И за това, че ви загубих времето да четете тези неща, които може би изобщо не ви засягат и по никакъв начин не са свързани с вас или вашите близки!

Отговори на това съобщение
 Re: Българите – умираща нация
Автор: ejko   
Дата:   22-10-12 09:13

добре де, защо не ги застраховате тези къщи..., не че е по темата, но просто се чудя!
Ти както го разказваш това си е за тотална щета...

Автор: Will   
Дата:   22-10-12 09:20

При такава хубава къща не е трябвало родът на съпругата ти да напуска селото... ако и други българи бяха останали, нямаше да е такова положението.

Автор: saxon   
Дата:   22-10-12 09:22

Абсолютно.
Всеки се спасил нанякъде, решил, че парите растат на жълтите павета, зарязал имота с години и после се сеща, че има къща.
За всичко, което ни се случва като нация, сме си виновни само ние и никой друг.

Автор: Myth   
Дата:   22-10-12 09:29

Will, saxon Вие къде живеете в град или в село и ако в град, в кой град?

Автор: chill   
Дата:   22-10-12 09:31

"Където има оцеляла и запазена къща виждахме как мърдат пердетата спуснати рязко за прикрият уплашените погледи на самотните старци, които ги обитават."

Тук драмата ми дойде малко в повече. [smilie8]

Автор: Todd   
Дата:   22-10-12 09:35

Автор: ejko
Дата: 22-10-12 09:13

добре де, защо не ги застраховате тези къщи..., не че е по темата, но просто се чудя!
Ти както го разказваш това си е за тотална щета..

ха ха ха ... сега остава да кажеш кой ще изплати щетите [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Пушки си купувайте до де е време - сто пъти ви го повтарям .И научете вашите си хора да стрелят с тях !!!

Не е далече времето когато ще ви потрябват .

[cool]

Автор: stoyan_5   
Дата:   22-10-12 09:36

Като се съвзема, ще ви разкажа за един мой приятел от с.Сухаче Плевенско.
Завършил е радио-елекроника в Москва. Дълги години е работил в радио Москва.
Завърнал се е и понастоящем си жевее там.
Така се е случило, че по едно и също време е настанил и майка си и баща си в болница.
Докато се е занимавал с това, един ден роми с талиги опразват къщата му - печки, завивики, мебели, пердетата дори.
За него събирахме с жена ми одеала за да може да се стопли през зимата. Отделихме и някаква посуда за да може да си приготви храна. Сега друг негов приятел ще му закара хладилник и печка /старите от вилата ако са там/.

Автор: serjy   
Дата:   22-10-12 09:40

Сега ще дойде Асахито да ти обясни, че това е най-нормалното нещо.

Автор: asahi   
Дата:   22-10-12 09:47

И да не го обяснявам няма да се промени нищо. И баща ми има къща на село, ама си я стопанисва. Че и аз помагам.

Циганите не са виновни, че се плодят. Ние сме виновни, че не се плодим. Чакаме държавата да ни осигури 1, 2, 3. Е, те не чакат и както е видно техния модел работи.

Автор: steeens   
Дата:   22-10-12 09:49

serjy, и на мен това ми бе първата мисъл докато четях темата.

chill , остави драмата, кажи какво мислиш за случката?

Автор: universum   
Дата:   22-10-12 09:49

А така. Като не си гледат къщите и не раждат, така ще е.

Не, че им е малко боя на мангалите, а българите сме виновни.

Дата:   22-10-12 10:00

Asahi прочете ли два поста над твоя, докато настаняваш майка си и баща си в болница минават мангалите с талигите и ти оглозгват къщата и за това ли не са виновни, имот в който живееш аз не му викам "нестопанисван"

Освен това ако държавата, започне да им събира данъци, да ги кара да си плащат тока и водата и да следи дали децата им ходят а училище и в какви условия живеят, техния модел може би ще спре да работи, така че точно държавата е виновна.

Публикацията е редактирана (22-10-12 10:02)

Автор: J0R0   
Дата:   22-10-12 10:01

ха ха ха ... сега остава да кажеш кой ще изплати щетите

Е, защо да не ги изплатят?
Между другото и нашата къща на село я обраха, ама не цигани, а българи.
Но думата ми е за това, че всичката посуда, вилици, лъжици, стари маси, столове, няколко одеала... абе всичко беше на стойност по-малко от една предна броня и фар.
Та защо викаш да не ги изплатят?
Че са много скъпи ли?

Тука ми хрумва и един интересен въпрос, защо скъпите вили не ги обират?
Според мен са застраховани, нямам друго обяснение.
Зимата примерно, по морето няма жива душа.
Знам, защото ходя зиме на море.
И е пълно с луксозни вили, хотели и апартаменти.
А не е като да няма цигани наоколо. Ахтопол и околността са предимно цигански, в гората около Писменово (5 км от Приморско) е пълно с катуни.
Ама не барат.
Защо?

Дата:   22-10-12 10:02

СОТ

Автор: Todd   
Дата:   22-10-12 10:03

Защото много бият за тия вили .... ама наистина много . И из село не барат ....ама не смеят и да минават много .

Макар че гледам вече някой се престрашават .

Автор: scarecrow   
Дата:   22-10-12 10:05

Имаше една тема преди време за плоденето на циганите и това как държавата стимулира финансово цялата тази работа. На края излезе че една циганка взема от държавата между 500 и 800лв на месец от издръжки и други, докато средния българин не може, защото работи за над 300 лева. В темата имаше доста абсурдни неща.

Автор: steeens   
Дата:   22-10-12 10:06

asahi написа:
>
> Циганите не са виновни, че се
> плодят. Ние сме виновни, че не се
> плодим. Чакаме държавата да ни
> осигури 1, 2, 3. Е, те не чакат и както
> е видно техния модел работи.

Асахи, ти сериозно ли го пишеш това или егаваш?

Дата:   22-10-12 10:09

Що да се ебавам? Ей го Косово - затънтена бивша югославска провинция. Албанците се размножиха ударно за 20 години и обявиха независимост. Дали са се ебавали?

Дата:   22-10-12 10:15

Asahi ако държавата си върши задълженията и ги третира наравно със всички останали и положи усилия за образуванието им, то тогава може би няма да се плодят толкова много, за мен изцяло държавата е виновна за "ромския проблем" включително и за престъпленията им, ако ги хващат и вкарват по затворите, едва ли ще крадат толкова много.

Автор: ejko   
Дата:   22-10-12 10:15

те са шиптери, албанците не се размножават ударно...

Дата:   22-10-12 10:17

Автор: Todd
Защото много бият за тия вили .... ама наистина много

Май за едно и също говорим.
Мислиш ли че собствениците им ходят лично да бият?
Аз дълбоко се съмнявам в това.
Просто метат една полица на такива като Импето, а после си има хора, които да се оправят за щетите.
Та след като на едно място може тоя проблем да се реши, значи може и на друго място. Въпрос на добра организация е.
Лошото е, че тая организация трябва да е от МВР (за това получават заплати от нашите данъци), а не от частни фирми, но природата празни пространства не търпи.

Автор: мара   
Дата:   22-10-12 10:17

жоро, много ти популистко питането ;)
освен тва ако има интегрирани и що годе работещи цигани, те са по морето. циганите и от ахтопол, и от царево, че и от синеморец почти няма да направят золум, ама щото сичките тия билдинги, ризорти и прочее дебелащини са пропорционално повече от малките частни имоти. малките частни имоти даже и там понякога ги тарашат, даже често. предполагам, че имат и гастрольори, де...не само местни цигани.
хората говорят за селата, дето няма мутри, сноби и юпита. и да, именно в тва, че оценката на тези вещи ще е смешна и НИКОГА, ама никога няма да си получат реалните пари, затва и не ги застраховат дори и да имат възможност и култура за това.
обаче съм напълно съгласна с това, че не е луд кой изяда зелника. луд е кой му го дава.

Автор: Krassy   
Дата:   22-10-12 10:25

Kak да отворя таква тема...

Дата:   22-10-12 10:31

Маро, може да не си получат реалните пари, но едни пари ще излезнат залудо от касите на дружества като Левинс или Армеец.
А това вече е проблем за съответните дружества.
Те ако искат да се развиват и да забогатяват, интересът им е такива неща да не се случват.
И знаят как да направят така, че да не се случват.

Няма нищо срамно в това, като не можеш да се пребориш сам с крадците, да си наемеш хора, които да свършат тая работа вместо теб ("Великолепната седморка")
Още повече, нещата са законово регламентирани, процентът е един и същ и за милионера и за бедняка.
И щетите се изплащат, както на милионера, така и на бедяка.
(Всъщност на бедняка се изплащат по-безпроблемно, защото става дума за малки суми, наблюденията ми са за автомобилното застраховане, ама то е същото и за другото - за некое Голфче изобщо не те питат, ами направо ти плащат, но за некой скъпарски Мерцедес С класа, бая разследване пада, все се опитват да изкарат шофьора виновен, щото там са големи сумите за плащане)

Ама айде да не вземам хляба на Нушето и Импето, това е техна работа да ги обясняват тия неща.

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.