Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Засаждане на дръвчета - нужда от съвет
Автор: mopt   
Дата:   14-10-12 11:15

Здравейте,
Искам да засадя 2 дръвчета в детската градина на синът ми. Целта е да хвърлят сянка на пясъчника на неговата група (само техният е на слънце) за да могат децата да си играят спокойно през лятото.
Дайте съвет какви дръвчета да засадя? По възможност трябва да растат бързо (той ще е там 4 години и се надявам да "намаже" от сянката) и да имат много листа :). Госпожите предпочитат да не е цъфтящо за да не дразни алергичните.
Там, в двора, има доста ябълки, липи, брези и някакви иглолистни.
Аз единствено знам, че е хубаво да се засади в края на Октомври, нататък разчитам на вас.

П.С. Става дума за София, ако микроклимата има значение.

Отговори на това съобщение
 Re: Засаждане на дръвчета - нужда от съвет
Автор: slivenski   
Дата:   14-10-12 11:21

е, нема такова дърво, което за 2-3 години да порасне толкова, та чак да направи сянка...
освен бамбука, но то не е дърво... [smilie18]

Дата:   14-10-12 11:23

някаква тента ми се вижда по-удачен вариант. [smilie21]

Автор: tonitka   
Дата:   14-10-12 11:32

Липата расте много бързо, издържливо дърво и прави хубава сянка, но цъфтежа е проблем за алергичните като мен.

Автор: Славов   
Дата:   14-10-12 11:45

"е, нема такова дърво, което за 2-3 години да порасне толкова, та чак да направи сянка..."

Има, има, пауловния се казва, и разсадници има вече доста у нас.

Дата:   14-10-12 11:47

тва е някакъв китайски хибрид май...
видях го и аз току що, като търсех.
но нещо не ми вдъхва доверие.
а и цъфти.

Автор: tonitka   
Дата:   14-10-12 12:17

Да, Пауловнията е хубаво дърво за целта.
Интересно за дървото и засаждането му.
Не мисля, че цъфтежа на кое да е дърво трябва да е много притеснителен, все пак пролетно време е по-хладно и по-рядко изкарват децата за игра на двора.

Дата:   14-10-12 14:33

Предполагам всяко дърво цъфти, въпросът е да не е като тополите - да дразни много дори хората, които не са алергични.

Автор: Vinsent   
Дата:   14-10-12 14:54

Знае ли някой къде в София се продават качествени различни видове фиданки? Не че Гуглето не отговаря, ама по-добре личен опит. [smile]

Автор: lumix   
Дата:   14-10-12 15:53

....според мен никое дърво няма да порасне толкова, че да дава сянка на пясъчника за 3-4г!
Единственото за което се сещам е лозови пръчки и да се направи нещо като асма над пясъчника :-)!

Публикацията е редактирана (14-10-12 16:10)

Автор: stzz   
Дата:   14-10-12 16:19

По-бързо растящо от върбата дърво, аз не знам.
Но изискванията му към влажността на почвата са високи!!!
Друг вариант е Чинар.
[smilie24]

Автор: diandimov   
Дата:   14-10-12 17:13

Важно е и дърветата да не им падат листата зимата, защото пясъчника ще се покрие с шума.

Един въпрос: сина ти 4 години все на пясъчника ли ще си играе?

Автор: TODD   
Дата:   14-10-12 19:16

Ако има подпочвени води върба е идеално .Имам една в къщи на 4 г - най голямото дърво е в момента .А има и повече от десетгодишни запъртъци [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   14-10-12 21:03

Димов, децата в градината при топло време се навън. Всяка група (те са общо 6) си има собствен "участък" от двора включващ пясъчник, разни катерушки, пейки и т.н.
Дори и да не стане в следващите 4 години пак ще е от полза за следващите деца там, аз не мисля да отсека дървото след 4 години.
Въпросът е, ако има такова дърво да посадя него, ако няма - каквото намеря. За сега изглежда, че ще е Пауловния - дори продават готови 3,4 годишни дръвчета, а расте по-бързо от топола.
За върба няма достатъчно влага.

Автор: Стефан   
Дата:   14-10-12 22:18

Видях репортаж за пауловнията в "Бразди" по БНТ - страшна работа, показаха два отсечени дънера, по-малкия на някакво "конвенционално" дърво с 20-тина годишни кръга и по-големия, поне 50-тина санитиметра диаметър и само с 6(шест) годишни кръга [smilie10] Освен това дървесината е със страхотни качества, хората си правят плантации и за няколко години имат реколта, така да се каже, за дърводобив. Ставало и за декоративни цели (точно за такива случаи, когато човек иска като засади нещо бързо да порастне).

Автор: vladihg   
Дата:   14-10-12 22:28

Край нас салкъмите никнат като гъби, за 1-2 години ако не ги кастрим става като джунгла - такова чудо с друго дърво не съм виждал, лошото е че са бодливи и по-добре да са далеч от децата.

Публикацията е редактирана (14-10-12 22:30)

Автор: asahi   
Дата:   14-10-12 22:41

Паулоунията иска две поливки седмично. През първата и втората година е една хилава пръчка с големи листа. Едва ли ще оцелее в детската градина.

Дата:   14-10-12 23:57

Ей такъв дъргел е като малка:

https://photo-forum.net/static/forum/2012-10/sdiy5925.JPG
http://toptropicals.com/pics/garden/m1/MLand/paulownia_tomentosa2mland.jpg

Имам и мои снимки на едногодишни растения.

Дата:   15-10-12 02:07

За върба нямало влага...
На много места по света няма влага, но има едни неща наречени авъоматични системи за напояване. И не са скъпи. За 200 или 300 долара можеш да направиш такава в детската градина, ако искаш.

Иначе това пауловна е повече храст отколкото дърво, като го гледам...

Питах те дали ди а ти ще си играе 4 години на пясъка защото нормалните деца се развиват бързо, и едва ли има такова което дс му е интересно 4 години едно и също да прави.
Да не си се объркал нещо?

Автор: Стоев   
Дата:   15-10-12 02:36

Димов, ти растеш в друга ботаническа градина или се правиш на ощипана мома...за 500уева може да подариш на децата в БГ детска градина пясъчник, за 5000 стълб с американско и българско знаме, а между тях надпис "Вечна Дружба" и касетофон да слушат американският химн, докато играят физзарядка, за 50хил. долара може да се уреди проект и изпълнение на система за капково напояване с цомпутерно управление за няколко дръвчета пауловния, в двора на градината, но пък в добавка и за малка видеостена до входа на градината, където "нарейтор" ще обяснява на децата сутрин за ползата от пауловнията и вредата от тютюнопушенето и сандвичите в Мацдоналдс...[smilie21] [smilie21] [smilie21]

Дата:   15-10-12 03:02

Аз знам какво казвам.

За система която напоява примерно 3 декара овошки, без тревата, трябват 1 упраление, 4 вентила, тръба и сифончета. Това е в рамките на 300 долара. Аз лично съм правил моята система, и знам.

Автор: Стоев   
Дата:   15-10-12 03:17

Ще взема да ти снимам двора на детската градина, да го пресметнеш...
300 долара няма да ти стигнат само за бумащината по пускането на обява за "малка обществена поръчка", тук за тази сума (около 500лв, ако не бъркам) трудно ще намериш Комплект "Дядо Мраз, Снежанка и Фотограф" за коледното парти в цяла градина...[smilie8]

Дата:   15-10-12 04:02

Не става дума за бумащина и малки обществени поръчки.
Не става дума, защото и дърветата които иска да засади явно не са с такива поръчки.

Напояването е нещо евтино и елементарно като изпълнение.
Защо е нужна бумащина за него, ако за 2 дървета до пясъчника не е нужна? Ми ако някое дете падне от дървото длед време, или ако клон падне върху дете?
Винаги трябват регулации.
И понеже автора е тръгнал да сади без регулации, аз давам съвет за напояване без да включвам бумащината.

Автор: imitev   
Дата:   15-10-12 07:39

Димов що не си гледаш хамериканските простотии?

Дата:   15-10-12 07:53

Димов, към сметката прибави сондаж и помпа. В България не поливаме с питейна вода. Има и глоби.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.