Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 За България и Прехода
Автор: J0R0   
Дата:   04-10-12 21:55

Периодът от май 1997 до ноември 2008 г. е период на най-дългото положително развитие в цялата история на България от 1878 г. насам.

Обстоятелството, че доходът на човек от населението в България е най-нисък в сравнение с другите страни от ЕС е последица от случилото в страната преди 1989 г.

Период на толкова устойчив растеж няма нито от 1878 до 1911 г. (началото на Балканските войни), нито от 1923 (когато в края на годината започва икономическо възстановяване, макар и в условията на репарации) до 1944 г., нито от 1944 до 1989 г. По времето на комунизма не просто няма съществени периоди на стабилен икономически растеж (по конвенция това ще рече поне три поредни години ръст на БВП). По това време България фалира три пъти – през 1960, 1976-1978 и в 1988-1989 г. Между тези периоди има по някоя друга поредица години на икономически растеж, но това са години възстановяване след предишен упадък.

Независимо от българското себеусещане, чуждестранните граждани и фирми са добър индикатор за това дали си струва да се работи и живее в България. За периода 1989-2008 г. техните инвестиции у нас са 41,5 милиарда щатски долара – толкова, колкото е БВП на страната за 2008 г. или почти 5 500 долара на човек от населението. За периода 1989 – 1996, чуждестранните инвестиции са 168 милиона на година, т.е. за този период те са 39 пъти по-малко от доверието, оказано на България след 1997 г.

Данните са от Института по Пазарна Икономика

Отговори на това съобщение
 Re: За България и Прехода
Автор: mikedimit   
Дата:   04-10-12 21:58

Е с това горе...ме разби!!!
То бива, бива, ама чак толкова - не бива.

Публикацията е редактирана (04-10-12 21:59)

Автор: aquarius   
Дата:   04-10-12 21:59

Въпрос на статистика [smilie7]

Дата:   04-10-12 21:59

Доста бързо прочете всичко [smilie18]

Автор: TODD   
Дата:   04-10-12 22:02

Големо развитие ... за 20 години се събориха и ликвидираха 2000 фабрики !!!

А може и повече да са .

За 20 години ... ядем вече и зеленчуци внос .

Страшно развитие - устойчиво , нивите пустеят .

Ориза го гледат турци , оранжериите холандци .

смях - [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: chill   
Дата:   04-10-12 22:04

Ами то като прочетеш името на автора на материала и ти е ясно какво пише. [smilie18]

Автор: мара   
Дата:   04-10-12 22:09

един учен каза, че на слона мозъкът бил най-голям.
ама предполагам, че е имал предвид в абсолютна стойност...
та така. пропорциите са важно нещо, дори и за стъкмистиката [smilie5]

Автор: georgi969   
Дата:   04-10-12 22:10

Коя година започна кризата?
В условия на криза, не е ли нормално да спаднат инвестициите отвън?

Дата:   04-10-12 22:12

Автор: TODD
За 20 години ... ядем вече и зеленчуци внос .

Може да са внос, обаче днес в най-забутания квартален Плод-зеленчук има много повече изобилие, отколкото в най-луксозния соц Показен магазин.

Имаше един такъв Показен магазин, не знам дали го помните, на ъгъла на Раковска слещу ВИТИЗ.

Та в тоя показен по нова година пускаха банани и мандарини. И ставаха опашки, на които се чакаше 3-4-5 часа.

Днес в кварталния магазин има всичко, пъпеши, дини, праскови, банани, мандарини, авокадо, ананаси, ягоди почти целогодишно, малини... абе каквото се сетиш.
Дъщеря ми цяла зима яде ягоди, не може да си представи, че зреят само през лятото.
И аз не мога да я убедя.

Автор: Krassy   
Дата:   04-10-12 22:14

ЖОРЕ< ще ти кажа една моя сентенция...
Не може да бягаш напред, ако постоянно гледаш назад [beer]

Автор: maksym   
Дата:   04-10-12 22:19

И аз като Тод-а [smilie24]
Жоро:
Дъщеря ми цяла зима яде ягоди, не може да си представи, че зреят само през лятото.
И моята шерка, не вярва, че съм гледал Пинко, на ЧБ телевизор...
по темата едва ли ще догоним някога:
България от 1878 до 1911г.

Автор: georgi969   
Дата:   04-10-12 22:38

"Може да са внос, обаче днес в най-забутания квартален Плод-зеленчук има много повече изобилие, отколкото в най-луксозния соц Показен магазин."

"Пред твоите витрини блескави
накуп застават често те
и колко скръб в очите трескави,
и колко мъка се чете!

Но тръгват си те пак одрипани,
с въздишки плахи на уста,
а тез витрини са обсипани
с безброй жадувани неща..."

Дата:   04-10-12 22:40

В кабинета по ВОЕННО...

ИМАХМЕ...

един такъв надпис.

Който има желание - намира ПРИЧИНА...

... който няма - ОПРАВДАНИЕ!

Това важи с 300% за милата ни родина...

Автор: shtukov   
Дата:   04-10-12 22:46

Дано да се навием да се развием..[smilie18]

Автор: Стефан   
Дата:   04-10-12 22:51

Не знам по каква методика е смятано това, но ако се вземе предвид какво е построено, като реални материални активи през периодите 1878-1911, 1923-1939 (какво е това 1944, как така изпуска периодите на Балканските войни и Първата световна, пък вкл. Втората световна, баси специалиста) и 1945(или по-скоро 1947-48)-1989 и се сравни с това от периода 1997-2008, автора на това би трябвало да си изяде дипломите [smilie18]

Нямало било при социализма три последователни години с растеж на БВП, хайде де [smilie18] Може да са фалирали, може да е имало много неефективни отрасли в икономиката, но само реекспорта на подарен съветски петрол, оръжейния износ по време на Ирано-Иракската война и разни други не съвсем пазарни екстри да се вземат ще го направят смешен измисления му растеж през 1997-2008 [smilie18] Не че няма , наистина си е възход, но пак след срив, от една от най-ниските възможни бази, при това този път съвсем изкуствен [smilie8]

Дата:   04-10-12 22:53

Толкова години строим някаква си... магистрала.

Я си помислете всички те зи язовири, които ни оправят живота, без дори да разбирате как ?

Автор: bairi100   
Дата:   04-10-12 22:58

Това лято на село доматките ми останаха дребни,но не кусам други,или ако пробвам-плюя бърже.А по темата за някакво развитие,е и аз се поразвих това-онва през горепосочения период.Дръпнааме верно ама преди пък това, шашкъните ни прибраа едни пари[cool] -интересно да стаа битието[beer]

Дата:   04-10-12 22:59

Не желая да споря с никого по темата...
Историята на България е претърпяла много преходи...
Не мисля, че това което се случва в момента е преход...
лично мнение, дано не съм прав...
През периода 1908-11-23-а
България е била част от картата на континента...

Дата:   04-10-12 23:01

Георги, какви са тия глупости където ги цитираш [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Къде ги тия гаврошовци?

ВЧЕРА седим с дъщеря ми в МакДоналдс и идват две циганета да просят. Типични гаврошовци. Изпобелели дънки, поизносени маратонки... Жал да ти стане.
Еми, стана ми жал и му викам на големия - я ела вътре да ти купя каквото поискаш за ядене. А той ми вика, абе ти луд ли си бе бате, дай некоя стинка...
Е, кажи ми пак че ГЛАДНИ хора постъпват така.
(Понеже беше честен, дадох му някакви стотинки)

Пробвай на който искаш произволен Гаврош да му купиш хляб, да видиш как ще ти се изсмее в лицето. Щото аз съм пробвал не веднъж и дваж.

Майка ми и една друга нейна комшийка, също вдовица, се опитаха да носят дрехи и да оставят в църквата (Света Троица). Ами не ги искат. Не че са стари дрехи. Не че са някакви дрипи. Разни костюми, дето баща ми ги е обличал по няколко пъти.
Църкавата не ги ще. Нямало кой да ги вземе.

Оставиха ги пред блока, на едни пейки, с надеждата някой да ги прибере. Изгладени и сгънати. Три дни - никой. На четвъртия минали някакви цигани, разкъсали пакетите, разхвърляли костюми и ризи по цялата поляна между блоковете. НИЩО не взели!
Майка ми се скъса от рев тогава.

Така че с тия Гаврошовци - [smilie23] [smilie23] [smilie23] [smilie23]

Автор: Стефан   
Дата:   04-10-12 23:03

Именно. И язовирите. [smilie8] Почти всички язовири в България са построени през 50-те и 60-те години или там някъде, а през 1997-2008 един Цанков камък стана пословичен с толкова неща [smilie8]

В следосвобожденско - предвоенния период пък само железопътната мрежа да вземем, дето тогава и е положена основата. Отделно цялото градоустройство и т.н.

30-те години пък с други неща са характерни.

Сега като се замисля, може би има известно право да разтегля междувоенния период след 1939 до 1944, само че тогава сме оправяли инфраструктурата на Македония и Беломорието [smilie5]

Автор: CanoniO   
Дата:   04-10-12 23:09

Това е Варната на прадядовците ми. Строят ми я отне. Отне ми и имот, който прехода не можа да ми върне. Отнел едно, дал друго - даде ми образование и медицински грижи, когато имах нужда като дете. Не мога да се оплача...
Не знам какво да си мисля... 2 кила банани за коледа, по важни ли са от двама приятели, които няма да те предадат..... примерно?

https://photo-forum.net/static/forum/2012-10/zvlw8732.JPG
http://retrobulgaria.com/varna/vn411.jpg

Дата:   04-10-12 23:17

Жоро, историята учи и се повтаря...
J0R0:
Къде ги тия гаврошовци?
темата утива в друга насока...
България тоже...[smilie2]

Автор: black_swans   
Дата:   04-10-12 23:27

Период на толкова устойчив растеж няма нито от 1878 до 1911 г. (началото на Балканските войни)....

Жоро, това, горното е удивително смешно!

Дата:   04-10-12 23:30

Еми... Авторът е председател на УС на Института за пазарна икономика.

Дата:   04-10-12 23:35

Ред.:
00:00

Публикацията е редактирана (05-10-12 00:00)

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.