Автор: metodiev_martin
Дата: 20-08-12 21:15
Имате ли навика да си изисквате касови бележки, или въобще не обръщате внимание на подобни "дреболии". Извън големите магазини и молове, аз рядко получавам касова бележка.
Преди 5-6 дни се върнах от родното Черноморие, и бях събрал 1 торба касови бележки, всяко от която трябваше да си я изпрося. Ресторанти, магазини за сувенири, кафета, барове, дискотеки, баничарници, магазинчета за хранителни стоки и от където се сетите още.
Винаги когато си исках бележка, първата реакция беше:
- МОЛЯ?
- Касова бележка, може ли?
- А, не ви разбрах. Може.
Редова практика по кафетата и баровете е, вместо касов бон, да дават листче, наподобяващо касова бележка, на което са изписани името на търговския обект (евентуално), наименования на закупените продукти, цена и надпис "ЗАПОВЯДАЙТЕ ОТНОВО"
Няма ЕИК, няма МОЛ, БОЛ, КОЛ и каквито и да било други означения.
На едно място се сблъсках с едни деца, продаващи по сергиите на главната улица в Обзор. Купих си някакво магнитче за хладилник, платих 2 лв и си поисках касова бележка. Девойката, момиче на видима възраст около 14-16 години се опули, примига с очи и ми каза да изчакам. Извади някакъв апарат, включи го, почна да щрака, но без успех. Викна някаква продавачка от съседната сергия и двете с общи усилия почнаха да четат упътването на касовия апарат. Чаках повече от 5 минути, разглеждах си останалите сувенири, накрая момичето се обади на шефката си и с тъничък гласец промълви:
<ДОСЛОВНО> :
- Здрасти Ани, тука имам малък проблем. Един клиент иска касова бележка. Не, турист е, не зная защо му е касова бележка. Апарата има ли ПИН код? Аз вкарах сумата, ама не намирам ОК. Точката преди коя нула трябва да я сложа? Не мога да се оправя. Ще помоля някой друг да дойде.
Към 10-тата минута, викнаха някаква друга жена, която успя да въведе сумата 2,00, да натисне TOTAL и да ми даде касов бон.
О очите на туристите, уличните викачи и другите продавачи изглеждах като някакъв зъл комплексар, който се заяжда с невръстното 14-16 годишно момиченце, но на практика, никой не мисли с празната си глава, че и стотинка от спестяваните цяла година пари за море, няма да отидат за пенсиите на любимите им майки, бащи, баби и дядовци, тъй като закупените от тях стоки не подлежат на данъчно облагане. След случката, получих заядливо провикване от продавач на "маркова парфюмерия", че някой път ще съжалявам, че съм си отворил устата за касова бележка, но на мен ми беше твърде безлично и много под нивото да се занимавам с него (демек, за тоя местен гларус ме болеше морския фар)
Не мразя продавачите, просто искам, както аз си плащам данъците, така и "ЕТ-тата" да го правят.
Ако не се смятате за твърде "ЗЛИ" и "ЗАЯДЛИВИ", опитайте да "изисквате касов бон" при всяка покупка.
Със здраве и ***ЗАПОВЯДАЙТЕ ОТНОВО***
|
|