Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Започвам битка за издаване на касови бележки
Автор: metodiev_martin   
Дата:   20-08-12 21:15

Имате ли навика да си изисквате касови бележки, или въобще не обръщате внимание на подобни "дреболии". Извън големите магазини и молове, аз рядко получавам касова бележка.
Преди 5-6 дни се върнах от родното Черноморие, и бях събрал 1 торба касови бележки, всяко от която трябваше да си я изпрося. Ресторанти, магазини за сувенири, кафета, барове, дискотеки, баничарници, магазинчета за хранителни стоки и от където се сетите още.
Винаги когато си исках бележка, първата реакция беше:
- МОЛЯ?
- Касова бележка, може ли?
- А, не ви разбрах. Може.

Редова практика по кафетата и баровете е, вместо касов бон, да дават листче, наподобяващо касова бележка, на което са изписани името на търговския обект (евентуално), наименования на закупените продукти, цена и надпис "ЗАПОВЯДАЙТЕ ОТНОВО"
Няма ЕИК, няма МОЛ, БОЛ, КОЛ и каквито и да било други означения.
На едно място се сблъсках с едни деца, продаващи по сергиите на главната улица в Обзор. Купих си някакво магнитче за хладилник, платих 2 лв и си поисках касова бележка. Девойката, момиче на видима възраст около 14-16 години се опули, примига с очи и ми каза да изчакам. Извади някакъв апарат, включи го, почна да щрака, но без успех. Викна някаква продавачка от съседната сергия и двете с общи усилия почнаха да четат упътването на касовия апарат. Чаках повече от 5 минути, разглеждах си останалите сувенири, накрая момичето се обади на шефката си и с тъничък гласец промълви:
<ДОСЛОВНО> :
- Здрасти Ани, тука имам малък проблем. Един клиент иска касова бележка. Не, турист е, не зная защо му е касова бележка. Апарата има ли ПИН код? Аз вкарах сумата, ама не намирам ОК. Точката преди коя нула трябва да я сложа? Не мога да се оправя. Ще помоля някой друг да дойде.
Към 10-тата минута, викнаха някаква друга жена, която успя да въведе сумата 2,00, да натисне TOTAL и да ми даде касов бон.
О очите на туристите, уличните викачи и другите продавачи изглеждах като някакъв зъл комплексар, който се заяжда с невръстното 14-16 годишно момиченце, но на практика, никой не мисли с празната си глава, че и стотинка от спестяваните цяла година пари за море, няма да отидат за пенсиите на любимите им майки, бащи, баби и дядовци, тъй като закупените от тях стоки не подлежат на данъчно облагане. След случката, получих заядливо провикване от продавач на "маркова парфюмерия", че някой път ще съжалявам, че съм си отворил устата за касова бележка, но на мен ми беше твърде безлично и много под нивото да се занимавам с него [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] (демек, за тоя местен гларус ме болеше морския фар)
Не мразя продавачите, просто искам, както аз си плащам данъците, така и "ЕТ-тата" да го правят.
Ако не се смятате за твърде "ЗЛИ" и "ЗАЯДЛИВИ", опитайте да "изисквате касов бон" при всяка покупка.
Със здраве и ***ЗАПОВЯДАЙТЕ ОТНОВО***
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Започвам битка за издаване на касови бележки
Автор: ovcharcheto_kalitko   
Дата:   20-08-12 21:17

Ами на мен в повечето случаи ми издават. Явно съм съмнителен.

Автор: gorbi   
Дата:   20-08-12 21:18

Много ви се моля, изисквайте си касовите бележки, че инак фирмите не си ползват апаратите и забравят да идват на сервиз... [smilie18] [smilie18]

Автор: georgi969   
Дата:   20-08-12 21:18

да направят лотария с касовите бележки-дребни, не толкова дребни суми и кола.тогава ще видиш какво търсене на касови бележки ще настане.

Автор: exo99   
Дата:   20-08-12 21:28

Това с неиздаването в кой град?

Щото в София навсякъде издават.

Изключително рядко се случва някъде да не издадат.

Явно имам гадния вид на данъчен / Пу, пу, нямам нищо общо/.

Автор: ntonev   
Дата:   20-08-12 21:34

[smilie24] - аз още преди месец писах, че сивата икономика яко вирее по морето...

Дата:   20-08-12 21:39

>>>>> Това с неиздаването в кой град?

Щото в София навсякъде издават.
<<<<<

https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonROFL2.gif https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonROFL2.gif https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonROFL2.gif

На пазара на ул. "Граф Игнатиев" не се издават касови бележки, установи НАП

Публикацията е редактирана (20-08-12 21:43)

Автор: exo99   
Дата:   20-08-12 21:42

Какво се хилиш, аз където ходя, сервитьорката идва с касова бележка, не знам как е в крайните гета.

Автор: stefan63   
Дата:   20-08-12 21:43

metodiev_martin,
що се тревожиш? Държавата не се тревожи, ти се тормозиш.
В крайна сметка върху парите без бележка накрая пак ще има някаква форма на данък - да речем ДДС , когато тъговецът си купи нещо.
Не ,че не те разбирам, успокоявам те [smile] .

Касовите апарати какво общо имат с данъците? Такива усложнени касови апарати има основно в тая част на света. Само че успехите с данъците са в други части на света. За лотария с бележките се говори от 15 години, за връщане на част от ДДС по бележките - също от 15 години. Държавата и нейните чиновници не се тревожат, повтарям. Термохартията , на която се печатат бележките, е най евтината. А можеше да е държавен монопол като ценна книга. Касовите апарати можеше да са също държавен монопол. Не им пука...заплатата и ДМС да върви, другото са подробности...

Автор: J0R0   
Дата:   20-08-12 21:44

https://photo-forum.net/static/forum/2012-08/snmt8851.JPG
http://photo-zona.net/joro/smetka.jpg

Eй това е касова бележка!
(запазих си я за спомен)
[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   20-08-12 21:45

Абе, гражданино централен, я за по сигурно не се връщай на село, че София има нужда от коренните си обитатели като теб
https://photo-forum.net/joro/emoticons/luk.gif

"За никого не е тайна, че на специализираните тържища и пазари в София се извършват много данъчни, осигурителни и трудови нарушения. О казва Бойко Атанасов, директор на ТД на НАП - София.

Публикацията е редактирана (20-08-12 21:48)

Автор: Стоев   
Дата:   20-08-12 21:46

Рядко да не ми набутат касова бележка в пликчето с покупките. Последното беше в с.Долни Воден или Горни Воден до Асеновград, дето ми смятаха с молив на амбалажна хартия, и понеже ми се видя много сметката - пресмятахме втори път - нямаше грешка, ама покрай сметките си купих парче кашкавал от мандра "Забърдо" с изтекла трайност преди месец...[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Оказа се превъзходен за сандвичи, след като доузря едно денонощие в багажника на колата....[smilie24]
20Уева килото, баси....[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [beer]

Автор: asahi   
Дата:   20-08-12 21:49

Странни разсъждения за зрял човек. Лотария с касови бележки се прави в Гърция. Резултатът е нулев, че и отрицателен. Разходите по организирането са по-големи от генерираните приходи. Свързването на касовите апарати онлайн към НАП даде по-добри резултати.

Дата:   20-08-12 21:49

Методиев - да ти подаря един от старите апарати, че ми останах бол... Като те ядосат - да си ги чукаш сам... [smilie5]

Дата:   20-08-12 21:53

gorbi, благодаря ти, но смятам сам да не си ги чукам. Знам, че по морето не обичате на ги използвате, ама чичо Дянков много мрънка по тиливизора и съм съпричастен към него
[smilie5] https://photo-forum.net/static/forum/2012-08/pjez7592.JPG
http://bgphoto.net/photos/7656/o633673183309618750.jpg

Публикацията е редактирана (20-08-12 21:55)

Дата:   20-08-12 21:55

е не, не чак толкоз стар - тия ги свалихме от употреба още 2006 [smile]

Автор: stefan63   
Дата:   20-08-12 21:56

асахи,
свързването към НАП е с временни и съмнителни резултати.

Може да е безпредметна лотарията, може и да не е. В крайна сметка нашите нищо не опитаха.

Ти за вълшебна електроника чувал ли си ? Аз не. НАП-хората не са мотивирани и това е ключов момент.

Може да са ми странни разсъжденията, ама знам за апарати, които се манипулират. А пък за колко ли не знам?

Дата:   20-08-12 21:58

какво значи временни и съмнителни резултати[smile]
Така като гледам по моите клиенти си е със съвсем постоянни и несъмнителни.
Еле пък безиностанциите [smile]

Дата:   20-08-12 21:59

Ама какво като са свързани към НАП, НАСА и към на баба си фърчилото. Те като не издават касови бележки, в НАП не постъпва нищо. А повечето пари от оборота, просто не стоят в касата и готово.

Автор: asahi   
Дата:   20-08-12 22:04

Данъчните си знаят работата. Дребният тарикат не може дълго време да печели срещу държавата. Това е игра за големите тарикати.

Автор: ntonev   
Дата:   20-08-12 22:07

Абе вие си искайте касовите бонове, пък те нека са тарикати... ако 90% от клиентите си искат касовия бон е друго...

Автор: Стоев   
Дата:   20-08-12 22:11

Таз тема сякаш е пусната от/за Горби[smilie5] [smilie18] [beer]

Дата:   20-08-12 22:12

[beer] [beer]

Дата:   20-08-12 22:15

>>>>> ntonev
Дата: 20-08-12 22:07

Абе вие си искайте касовите бонове, пък те нека са тарикати... ако 90% от клиентите си искат касовия бон е друго... <<<<<

Няма как да стане! Много от хората смятат, че по този начин правят добро на продавачите/собствениците. А и всеки го смята за чиста проба заяждане с продавача, ако си поискаш касова бележка

Дата:   20-08-12 22:22

Ми заяждане си е... малките и дребните търговци ако дават 100% касови бележки ще фалират... За съжаление обаче в момента системата на НАП прави статистически анализ на оборотите от свързаните апарати по три критерия - местоположение, вид дейност по таблица от стои седемдесет дейности и оборот. Ако в два съседни магазина с един и същ вид дейност оборотите драстично се различават - в този с по-малък оборот зачестяват смс-те и накрая идва физическа проверка и седи една седмица. Ако фактическият оборот от тази седмица се различава от този който е чукан на касовия апарат - започват проблеми, много проблеми. Хитро е измислено и няма спасение. Само ако всички с подобен род дейност се съюзят да чукат еднакво - ама това няма как да стане, особено па в БГ. Така че - там където не издават касови бележки - рано или късно ще ги прегазят, само те дето още не знаят... [smile]

Публикацията е редактирана (20-08-12 22:24)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.