Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Върнете ми парите... :)
Автор: Krassy   
Дата:   12-08-12 00:48

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Върнете ми парите... мерси, не струва :)
Дата:   12-08-12 00:49

https://photo-forum.net/static/forum/2012-08/wutu1496.JPG

Българската пещера!
Най-известната като една от най-големите и най-красиви...

Бисер на пещерата са уникалните скални рисунки изпълнени с прилепно гуано (тор). Те са многопластови и от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Рисунките в "Магурата" изобразяват танцуващи женски фигури, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, богато разнообразие на животни, "шахматни" пана, слънца, звезди, оръдия на труда, растения. Слънчевият годишен календар от късния енеолит и добавки през раннобронзовата епоха е с голяма точност и прецизност на записите. Чрез рисунките са се съхранявали информациите за регионалния календар и празниците с техните символични и конкретни персонажи.

Именно, това е най-ценното в тази пещера, всички други простотии са ала-бала...

Всяка една пещера си има своята история и най-ценното, с което се характеризира.

Както и да е... аз ще се направя на Ръб и ще споделя моите си впечатления.
Защото останах с много противоречиви от реакциите и мненията за други известни пещери в България, особено за Ягодиската...

Моят разказ ще се придъра на границата между емоционалното и реалното, като се държи малко дистанцирано от археологическите позиции...
Да, пещерата е стара, 15 милиона години и т.н.
Хубаво, но какво от това?
Всеки, който влиза не е археолог, а нормален човек, който иска да научи нещо и да се впечатли от факти, история и наука...

... но явно бива подложен на пачи яйца. Третиран като малоумен гном и изтърсен като брашнян чувал.

Магурата е най-известната българска пещера. Най-голямата и най... имиджовата, ако мога така да се изразя. Добре, стига се до нея без проблем... паркинг, на който стои един мургав български дядо, който излъчва положителна енергия... дори без да говори. Но това е друга тема...
-Побързайте, до 1 часа имате 10 минути, да не изтървете групата - ни каза още на паркинга и ние естествено и това направихме... прекосихме 100-те метра удобни стълби и се оказахме на входа, много китно аранжиран с... какво ли не. Ами добре...
Мина се не мина малко време и една дама излезе на полянката и каза: който не си е купил билет да го направи, че сформираме групи.
Групи... хм... добреее...
- Моля, групите да заплатят по 1 лев за беседа... и тогава ще влезем.
- Добре госпожо - се дочу отзад - ние нали си платихме билет за вход, какви са тези други нерегламентирани такси?
- Вие си платихте, но щом съм щтракнала на КАСОВИЯ апарат входа, тази такса не е платена!

... дълги мислиш върху това съждение и се чудех НАП къде блее... много странно взе да ми изглежда... значи беседи и други простотии се обявяват постфактум и ... необлагаемум джобакис далаверакис...

Е, добре, в тази държава нека някой вземе това, кето заслужава... хубаво!
И така... се вързах на първата вързалка...

И групата влязохмееее... във великата Магура!
Очаквах някакво великолепие или ба ли мааму какво да ме грабне така... както например преди седмица в Снежанка... ми... кура ми Янко [smilie18]

Типичен разлом, подземна река, която след катаклизъм се е дянала дявол знае къде и пещерата е останала сама със своята си скучна същност - гола и безлична, типичен хангар!
Добреее..., все пак това е Магурата! Не мое да е просто... това!
Напъвам се да вникна в същината и...

И тук Гид-а, който ще води беседата се включва. Някакво хилаво къдрокосо, тийнеджърче с неуверено гласче, което го е страх я от тълпата, я от пещерата... ама ще да е от нещо трето!
Както и да е, опита се да ни запознае с някакви останки от една мечка.
И посочи една осветена ниша на майна си райна, дето дори да си брат на Супермен няма да различих вътре кости на мечка ли има или първите гримове на Лили Иванова...
Със същият успех можеше да покаже която и да е дупка ... някъде. В оскъдно осветената и без друго... пещера!
Ама да не си помислите, че съм претенция, неееее... платили сме си по 5 лева вход и ще се държим като мъже до края! Няма се даваме...
Вървим по безумно хлъзгавите стълби. Бил съм в почти всички наши пещери, но друга такава пързалка не съм виждал, чесно! И в Магурата съм бил много отдавна като ученик, но тогава съм мислил за Ивелина от 3-ти чин и изобщо не ми е било за друго.... затова и сега коментирам.
Толкова е хлъзгаво, че е абсолютно невъзможно да гледаш пещерата - та ти си гледаш постоянно в краката! Каква пещера? Ми то тъмница... имали проблеми с тока... глупости на търкалета!
Някакъв хангар без никакъв чар... Магура... дреме ми на... кроасана! Както и да е...

- Тук от дясно... ще минем. От ляво ей това, зазиданото, виждате ли го? Там отлежава вино, което може да си купите на изхода на пещерата, идеални условия, 12 градуса, супер влажност... направо мамата си джеси...

Е те точно тук взе да ми просветва нещо... мамаму и прасе... че ПЪРЗАЛКАТА не е свършила...
Нооо, играем на хорото.. ко да прайш!

За разлика от по безизвестните пещери, в които екскурзовода говори РЕАЛНИ неща, като години образуване, състав на скалите, образувания, разломи и катаклизми, влиянието на различните условия върху живота в пещерата, цвета и естествено на какво се дължи, като рудите, които се отлагат, окисите, които правят, наличието на карстови води или друго... изобщо все Истински неща и интересни, как се образуват сталактитите, защо са кухи, времето за израстванети и т.н.. оня ми ти Рошльо ме взема за Рапунцел и сяда да ми разправя Бабини деветинини... ибаси!

И това на база изпросени някакви 5 лева допълнителни за беседа! Извън регламентираният билет! А и никой не ти казва предварително!
Както не ти казват предварително много други неща... хо хо.... господа шарани ... само лапнете блесната с надпис Магура... и им седнете на... ... ... програмата :) :) :)

Когато трябва да си оправдаеш един билет от пет лева... и вкараш шарана в някаква дупка, то ти трбва да му измислиш какво ли не... рошавите каманаци стават костенурки и дракони. Да бе да... стил Пикасо. Пълна простотия! За разлика от другите пещери, където формите имат ИСТИНСКИ облик, тук трябва да се... понапънеш малко. Както и да е... няма се даваме, това е най-известната българска пещера...
И щом ти кажат, че на тоя ъгъл е късмета, но трябва да метнеш монета... веднага се бъркаш за такава. Нормално мислещият човек ще си представи толкова групи, минаващи на ден и хвърлящи монети... то след толкова години от там няма да може да се минава... нооооо... абе както и да е, добре са копирали римският пример с площада и басейна, а и това се експлоатира в почти всички пещери... почти де... :)
Най се изненадах, когато спряхме пред тепърва образуващ се сталактит и видяхме как водата го изгражда, обаче вместо къдравия хипар да обясни защо и как израства сталактита и защо отвътре е кух... нашия изкара от ръкава поредният виц - пипайте водата за късмет, ще ви трябва, защото следва стръмно спускане..... ха ха ха, ей, питам го, добре, какво е късмет?
... той не успя да отгорови. Не му влиза в 5 левовата без касовбонова лекция...

Някъде сле средата на пещерата най-накрая изплю едното камъче. Каза, че ще излезем от другият край на хълма, не там, където сме оставили колите и ще се наложи да вървим 3 километра пеша! ха ха, обаче имало и друг вариант, ЧАСТЕН, под формата на влакче, което да ни върне... хе, добре, цена не спомена, която е по още 2 лева на калпак. Яко, а?

Също така си изпя рекламното изречение за вината, които отлежават при перфектни условия в онази, запечатана галерия на прилепите при 12 градуса алабала... и ще можем да си купим на изхода. Антака...

Добре... продължаваме пълзейки и гледайки си в краката, защото то пързалка братче, лъзга се, все едно подземният змей се е изхвърлил мощно разбираш ли...
Дам, имаше един змей засипан под някаква скала... ама то така лесно, намираш 50 тонна срутина и казваш - отдолу са бикините на Лили Иванова... и изведнъж виждаш как всички ти вярват... това народ е голяма ралта...

После ти показват един сталактон, който бил най големият на балканите - цели 20 метра...

- Господине, 20 метра е 7 етажна сграда, че и повече... това надали има 3-4 етажа? - Опитвам се да го контря...

... но човека явно има златна терца под формата на вече платена хонорар и се прави, че гласа ми е някакво ехо... не, че и другите се замислиха. Картинка на овце, овце в пещера... идилия :)

Въпреки това се зарадваха на следващата атракция. Магическите камъни. Оня, рунтавия взе един камък и с лекота го вдигна... Пемза, нещо подобно - питам аз?
- Ами... бутафория... стиропор!

Е това преля чашата ха ха ха, вече се смеех с глас тотално осъзнал, че съм попаднал в пързалката на комерса...

Залата с най-добра акустика също не ме впечатли. Явно под акустика са имали нещо друго впредвид...

Добре, но аз най-накрая не се сдържах и взех, че го попитах:

- Сега... хубаво, но не подминахме ли залата с рисунките, кога ще ги видим?

- Ами залата с рисунките отдавна е затворена, вандали я обезобразяват и са унищожени, затова е затворена и там нямам да ходим!

- Е добре, това КОГА щяхте да ни го кажете, аз именно за това съм дошъл! Магурата са пещерните рисунки, всичко друго е... нищо в сравнение с тях!

- Еми съжалявам...

Никога досега не съм бил толкова разочарован наша, българска археологическа забележителност. Потопена и покварена в комерс и то показан по толкова грозен начин, да не те допускат да влезеш, въпреки, че си платил вход, после да те изкарат на 3 километра и да ти кажат, че ще те върнат в платено допълнително влакче, да ти натрапват някакви... вина, които отлежават в галерии, до които ти, като гражданин на тази страна имаш право на достъп, но нечии частни интереси са завзели национален обект и може би са ти ограничили и най-ценното - рисунките, които надали са осквернени от вандали...

Всичко е толкова грозно...

След половин час ходене в горещината, за което лично нямам нищо напротив, стига да не е принудително и не по твоя воля... се спирам на паркинга и гледам оня, същият човечец... стои и ме гледа усмихнато.

- Еми... кофти - му викам - не ми показаха рисунките!

- Ааааа... те отдавна са затворени...

- Е защо не те предупреждават още на входа, че най-голямата атракция е резната?

- Е как ще ти вземат парите иначе бе, момче?

- Българска работа - му викам аз...

- Нееее... нееее... не е българска! Ганьовска е!

И разбираш колко е прав... Българите изчезват, някой бягат, други умират, трети стават Ганьовци... а останалите страдат...

Махайки му от колата го чувам някъде далеко зад стъклата - Голяма пързалка, момчеее... голяма пързалка...

И осъзнаваш символиката в тези думи... хлъзгайки се по хлъзгавите стъпала в най-голямата ни пещера.... изпързалвайки те... излизах... наМАГУРЕН :)

Автор: CyberGene   
Дата:   12-08-12 00:55

Уважавам те по принцип, но бих се радвал, ако може да синтезираш в 1-2 изречения за какво става дума по-горе, за да знам дали си струва да го чета цялото [beer] Отишъл си в някаква пещера с рисунки, но не си е струвало ли?

Дата:   12-08-12 01:01

Някаква? С рисунки? Ти разбираш ли ИЗОБЩО какво каза? Това е ЕДИНСТВЕНАТА с праисторически рисунки в България... нещо изключително рядко и ценно...

Както и да е, явно не ти е в целевата категория, уважавам все пак [beer]

Автор: аляска   
Дата:   12-08-12 01:02

и аз това питам?

Автор: Knartist   
Дата:   12-08-12 01:03

Ама ти не си ли знаеш предварително къде живееш... не че те хокам за това де, ама можеше да си направиш домашното... преди 2 години снимах за един евентуален туристически проект и предваротелно звънях да разбера за разрешения за снимания и т.н... та още с влизането си знаех, че няма да видя галерията с рисунките, на които умело в някакъв относително скорошен момент били добавени вече класическите български символи (ку*ове демек, разбира се [smilie3])

Мдаммм... ама си е разхлаждащо все пак де [smilie18] [beer]

Автор: jivkojj   
Дата:   12-08-12 01:03

Кой ще го чете тоя чаршаф [smilie18]

Автор: Стоев   
Дата:   12-08-12 01:05

Краси, съболезнования...
Нашето семейство много обичаме пещерите, мисля че ни останаха да посетим Магурата, Ягодинската и Дяволското гърло само...
Започвам да се размислям...

Дата:   12-08-12 01:06

Рабишкото езеро още ли е там или са го източили?

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   12-08-12 01:12

Krassy

Нема се плашиш морски. Сичко е под контрол. Добре сме, но ще се оправим. Къде 100 годин от днешна дата. [smilie24] [smilie21] [smilie7]

[beer] [beer] [beer] [beer]

Дата:   12-08-12 01:12

Езерцето ВЪТРЕ в Магурата е източено, разбира се... иначе Рабишкото отвън не е [smilie18]
Та то е най-голямото вътрешно езеро в България все пак, как се източва...

Виж, Ягодинската има смисъл за перлите и още едно-две неща, но не са толкова впечатлителни, просто един голям и тесен тунел, в който вървиш в индианска нишка и все някой те бута нанякъде... отврат. Никък не ми хареса...
Дяволското гърло също не е красиво. Внушително... но не е красиво...

Магурата е огромна, впечатлява с размери и дължина, но е... безлична. Мое мнение. Никаква красота...

Едно от най-красивите за мен са Съева дупка и Снежанка... другите са просто... надут комерс...

Горовя за оборудвани за достъп пещери все пак...

Автор: bOzo   
Дата:   12-08-12 01:16

Е добре, нали влизането вътре става с билет, има и гид. Как тогава са успели да надраскат и унищожат ония древните рисунки? Това не е ли обект с голямо археологическо значение и охрана?

Дата:   12-08-12 01:21

И Леденика става, само дето има малки проблеми със снимането - Ниагарски имаше спречквания с гид-ката.... Яко я овикаха, че снимала със сапунера...

Дата:   12-08-12 01:37

Най тъпото е нарочно скалъпената дезинформация!

1. плащаш билет за вход 5 лева и за тази цена, както навсякъде е ясно, че всичко си има

2. не те пускат, защото трябва да се събере такса за гид, която не се облага и не се издава документ? Хубаво, ами аз ако не искам гид, искам просто да вляза?

3. говорят ти пълни глупости вътре и гид-а не е квалифициран - това му лици, някакво хлапе, което сумарно за цялата пещера да е изговорило 10 пъти по малко интересни факти, отлкото в 10 пъти по малката Съева дупка например? Там гид-а е пич и освен, че е интелигентен, добре говори, споделя научни факти... е и забавен!

4. не те допускат до оборудвани пътеки, просто застава и казва - там не може, защо - ми така!

5. не те предупреждават, че ще излезеш не от там, откъдето си влязъл и ще се налага да вървиш пеша 3 километра, пек, дъжд - не ги ибе - казват - плащай си още по 2 лева на калпак и ще те върнем - тъпо!

6. скриват най-голямата атракция - пещерните рисунки. Трябва ли да се правиш на детектив за всеки един исторически обект? ТА ТЯ РЕКЛАМАТА НА МАГУРАТА е с тези рисунки! Елате ги и вижте... и какво виждаш - срутени камънаци, нищо интересно!

7. очевадни лъжи и интерпретации вътре...

И това за най-инзвестната за България пещера [smilie7]

Ами тотална срамота...

Дата:   12-08-12 01:48

По другите ни пещери входен билет за 5лв. няма, вярно, че тази е по-дълга....
Гледам вече си писал на сайта им, при това на маймуница...
И санаториума ли не е достъпен?

Дата:   12-08-12 01:50

Не съм писал [smilie8]

Автор: diandimov   
Дата:   12-08-12 02:03

Нави, признай си че ако Магурата беше измислена от Стив, щеше да е най- великата пещера!

Автор: CanoniO   
Дата:   12-08-12 02:06

хахахаха, нейви, по този край всичката им е такава. Добре, че си се върнал жив[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: Chipsy   
Дата:   12-08-12 02:09

ехееее, Димов прописа [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   12-08-12 02:17

Някой успя да хакне сайта на пещерата, докато търсех постинга на krassy....

https://photo-forum.net/static/forum/2012-08/geax5390.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-0sJ-FIa9p4U/UCbnc8DnENI/AAAAAAAAFHw/sYwKBlwYTL0/s1130/Capture_mag

Автор: diandimov   
Дата:   12-08-12 02:19

Аз не съм Димов вече, аз съм нов човек.

Дата:   12-08-12 02:21

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: CanoniO   
Дата:   12-08-12 02:21

Къв си? Даймофф?

Дата:   12-08-12 02:23

Спамери [smilie18] [smilie18] [smilie18] [beer] [beer]

Дата:   12-08-12 02:27

Даян? [smilie18] [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.