Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Питанки за домашната фотолаборатория
Автор: turntablism   
Дата:   01-08-12 12:00

Здравейте скъпи колеги и дрънкачи [smilie5] Пускам темата си тук защото смятам, че не е чак толкова сериозна за Форума. Като супер начинаещ в тъмната стая мисля тук да задавам разни въпроси, а на вас кеф ви спам кеф ви помощ... :) Скоро ще превърна едно мокро помещение от квартирката в такава стаичка. Снабдих се с доста неща благодарение на колегите тук и така де, нямам търпение вече да се вкарам във ФИЛМА ... Останаха малко неща за допълване.
Как отчитате времето за проявяване, предполагам с таймер, да ама не трябва да свети! Ще се получи ли работата ако си програмироизмайсторя накакъв регулируем таймер/часовник от седемсегментни червени дисплейчета, проблем ли ще е тази светлина за фотоматериала ?

Другото, което нямам в момента е часовник за фотоувеличителя. И него бих могъл да си измайсторя, даже тук на работа имам един почти направен, който го използваме за други цели но може да се преобрази малко. Тук въпроса е какво специфично трябва д аима този часовник. Старт Стоп без отмерване на време, настройване на време през интервал 1/2 секунди ? Нещо друго ?

Аладиновия фенер доколкото знам трябва да е поне на метър от фотоматериала и има значение колко вата трябва да е крушката. Малко тънкости относно това? Стъклото от пред може да е различно , какви се използват в зависимост от какви случаи ?

Червеното филтърче пред фотоувеличителя се използва за да кадрираме ( наместим фотохартията ) , след като вече сме фокусирали нали? Е добре а тразената светлина от филтъра в обратна посока не е ли опасна...
И такива ми ти работи... благодаря за времето :) [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Питанки за домашната фотолаборатория
Автор: lumix   
Дата:   01-08-12 13:15

"Как отчитате времето за проявяване, предполагам с таймер, да ама не трябва да свети! Ще се получи ли работата ако си програмироизмайсторя накакъв регулируем таймер/часовник от седемсегментни червени дисплейчета, проблем ли ще е тази светлина за фотоматериала ? "

За филм или за хартия говориш?
- ако е за филм, никаква светлина не ти трябва ...и таймер не ти трябва, имаш ГСМ настройваш го да ти звънне на 7-8-10мин!
- при проявяване на хартия следиш визуално на светлината на аладиновия фенер!

"Червеното филтърче пред фотоувеличителя се използва за да кадрираме ( наместим фотохартията ) , след като вече сме фокусирали нали? Е добре а тразената светлина от филтъра в обратна посока не е ли опасна... "

Не не е опасна за хартията!

Часовник за фотоувеличителя ти трябва!

Завиждам ти на ентусиазма ....аз не бих се върнал към "тъмната" стая сега, след като мога на компа да ги правя тези неща![smilie5]

Публикацията е редактирана (01-08-12 13:25)

Автор: ценослав   
Дата:   01-08-12 13:18

Имам една надстройка в гардероба, пълна с матриал за тъмна стаичка. Матриала е почити нов.[beer] [beer] [beer] [smilie8]

Автор: slivenski   
Дата:   01-08-12 13:25

преди 25 години имах домашна фотолаборатория... леле, колко нощи съм висял да проявявам филми и да копирам снимки... ужас! като си помисля сега - никога повече... хахаха... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   01-08-12 13:32

slivenski [smilie24]

.... спомням си първия фотошоп, който видях едно време ...май беше 2.х нещо си или 3.0 ...и паднах! Тогава беше на 12 дискети по 1,4....един приятел ми го инсталира!
Той го инсталира към 22 ч. ....и аз като се заиграх и кога гледам станало 4ч....,а от 8 съм на работа....![smilie5]

Дата:   01-08-12 13:38

аз се запалих по това тогава заради едно гадже, което снимах... но нямаше как да дам лентата на фотото... хахахаха... сещате се какви са били снимките. затова трябваше да се науча да проявявам филми и да копирам... и да убедя нашите да ми дадат пари за цялото нещо - фотоувеличител, дозичка, таймер, вани, щипки, филми, хартия, химикали и всичко останало... то не е чак толкова скъпо, сега като се замисля... май увеличителят беше най-скъпото нещо в цялата работа - примерно около 50 лева някъде... [smilie8] [smilie21] [smilie21]

Дата:   01-08-12 13:39

По принцип говоря за копиране на снимки. Значи всичко ще става на око, но докато свикна да усещам нещата поне да знам кое за колко време е станало : ) Имам дълъг път преди да ми омръзне всичко , ще си го извървя славно [smilie5] . А и за работа и вадене на пари може би вече изобщо не е удачно, но пък за удоволствие .. :)

Ценослав това като предложение ли да го приемам :) ?

Дата:   01-08-12 13:42

за проявяването на филмите ще ти трябва таймер... но за копирането не мисля... то е няколко секунди... с първите една две снимки ще видиш дали трябва по-дълга или по-кратка експозиция върху хартията... после си броиш... [smilie21] [smilie5]

Дата:   01-08-12 13:44

ще се научиш и колко време да държиш хартията в проявителя, защото малко лъже заради червената светлина... поне така ми се струваше на мен... и изобщо е повече усет... успех! [beer] [beer]

Дата:   01-08-12 13:47

turntablism

Да. [smilie8] [smilie8] [beer]

Дата:   01-08-12 13:47

имало и някакви пинизи , като изкараш хартията оставяш да се стича, то продължава да си разработва някои участъци , заигравки с температурата за получаване на различен контраст... Най-голямата драма май ще е поддържането на псотоянна температуера във ваничката с проявителя... Понеже в стаята лятно време не е под 27 градуса...

Дата:   01-08-12 13:49

все пак такива червени дисплейчета биха ли попречили за нещо? :)

Дата:   01-08-12 13:49

Туряш ваничките в по голяма вана и там пускаш де си тече вода от чешмата и така охлаждаш. [cool] [smilie21]

Дата:   01-08-12 13:51

значи - копирането, доколкото си спомням е - експозиция, проявител, вода, виксаж, вода... че и още една вода може накрая, защото от фиксажа, ако не се измие добре, после хартията става кафява... поне имам някакъв такъв спомен. накрая сушилня/гланцпреса... но аз съм ги лепил и върху джама, докато паднат... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   01-08-12 14:05

....между проявяването и фиксажа и при филм и при хартия има стоп разтвор ....потапяш в оцетна киселина!!!

Оцетна киселина е химически чиста....не оцет [smilie5], тя е разредена....какъв беше % съм забравил, но го пише в рецептите!

Дано не се запалиш по "цветната" фотография в тъмната стая, там вече е ужас ....и температури следиш и разтворите са 5 ....и се развалят за 2-3 дена и правиш нови ....абеееееееее!

Публикацията е редактирана (01-08-12 14:06)

Дата:   01-08-12 14:08

аз такъв стоп разтвор не съм ползвал... сигурно трябва.. но аз ползвах чиста вода за промиване... пак ставаха снимките... а филмите още ги пазя... дори наскоро ги сканирах. е, онези интересните ги изгорих още тогава... хахаха... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   01-08-12 14:14

...уффффффф забравих след проявяване, измиване с вода, сле стоп разтвора пак измиване след фиксажа ...яко миене с вода!!!

Водата е най добре да е дестилирана(идеалния случай), софийската е "мека" и става, но ако е варовита ....остават бели следи по филма ...имаше някакви повъхностно активни миещи средства на ГДР-Орво ....и въпреки тях пак оставаха следи!

Филма можеш накрая да топнеш в разреден чист спирт, за по-бързо изсъхване......!
За снимките накрая ти трябва гланц преса ....или идеално измито стъкло и ....абе ако знаеш с какво си се захванал!!! [smilie5]

Дата:   01-08-12 14:16

Аз пък оня ден си купих един пакет лимонена киселина за стоп банята. Така бях прочел някъде...

Дата:   01-08-12 14:21

ще ги суша на стъкло най вероятно , и какво докато с амокри снимките ги лепвам за стъклото?!не от към емулсията предполагам? И как викате , проявител после стоп баня с оцетна или лимонена киселина после вода после фиксаж после много вода

Дата:   01-08-12 14:21

....и лимонена става! Всъщност "лимонената" киселина или "лимонтозу" всъщност е винена киселина ....Най добре е с "ледена" т.е. концентрирана оцетна киселина и се разрежда ....май беше 5-6% ...може 10 ....не си спомням, тя прекъсва/стопира проявяването мигновено ... и после фиксаж!

Дата:   01-08-12 14:28

....ако нямаш гланц преса и на стъкло става! Измиваш стъклото с ...препрати, каквито имаш ....

После измиваш стъклото с чист спирт ....идеално! Поръсваш с талк ...и пак избърсваш стъклото с сух парцал(не трябва да остане талк по стъклото) ....после лепиш снимките с емулсията към стъклото!!!

Горното важи за "гланцова" хартия ....получава се идеален гланц!
За матова хартия можеш да лепиш и с гърба!

Автор: ntonev   
Дата:   01-08-12 14:28

Това си е краста... ама като се сетя каква радост беше като извадих първия цветен диапозитив... [smilie7]

Дерзай!

Дата:   01-08-12 14:32

Абе... Да взема да си купя от някъде гланц преса? Много ли е голямо това нещо ? Иначе за самото проявяване мисля да опитам метода на колегата asenr, който беше описан в една тема. Експонирам някакво време х, след това в проявител 20 градуса проявявам горе долу 1,2 минути. Гледам резултата и спрямо него коригирам експонацията. Като си избера подгходящата, карам само на нея и започвам да си играя с температура и време за проявяване ( по желание ) ... А във фиксажа четох някакви неща и ми направи такова впечатление сякаш готовите снимки си ги трупаш във ваничката с виксажа и лека полека вадиш най долните ( сякаш си готвиш палачинки ) ама ме съмнява да е така. Слагам фиксирам 5-7 минути и слагам да се измиват?

Дата:   01-08-12 14:35

те във фиксажа могат да стоят и по-дълго... въпросът е след това да се измият добре с вода.

Автор: alsash   
Дата:   01-08-12 14:35

....хубава тема ...за да размърда позаспалото множество у зоната....абе момче, ти от де си? (сори, четох по-горе през ред)

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.