Автор: mun4o
Дата: 27-07-12 13:50
В края на юни в някои средствата за масова информация се прокрадна една на пръв поглед безобидна информация с източник WWF, че рибарниците при с. Мечка тази година са без вода, тъй като собствениците са решили да не отглеждат риба. Не знам откъде е породена тази чиновническа деликатност в изказа на хората от WWF, при положение, че по време на експедицията са видели с очите си унищожението на рибарниците и тяхното превръщане в обработваеми селскостопански земи. Те, горките, даже не са разбрали, че и собствеността там е сменена (предишният собственик на рибарниците бе една известна холдингова структура на ТИМ, новият – който е засял с царевица и слънчоглед – не ми е известен). На сайтовете на “Зелени Балкани” и БДЗП – космическа тишина. Хеле пък за РИОСВ – Русе да не говорим. Там по-скоро се правят на ни чели, ни чули, ни видели. Само г-н Шурулинков от Института по Зоология към БАН се беше изрепчил пред някакъв вестник, че тая работа няма да се остави така и ще сигнализира компетентните органи за унищожаването на рибарниците. Месец по-късно от ръмженето на г-н Шурулинков все така никакъв отзвук, поне в средствата за масова информация.
Много неща са изписани за едно от най-ценните орнитологически места на България и зона по “Натура 2000” – рибарниците край с. Мечка, Русенско. Заедно с "Ломовете" и досега ги смятам за перли в короната на дивата България. Ако се мине през с. Иваново към главен път Русе - Бяла разстояниено от Русенски Лом до рибарниците бе около 20 км, а комбинацията от двете защитени зони бе нещо изключително като възможност за екотуризъм.
Към написаното в множеството сайтове бих добавил кратко и преки впечатления, тъй като съм ги посещавал нееднократно и съм фотографирал част от биологичното разнообразие.
Това, което широката публика не знае е, че през 2005 г. в 4500 дка тръстикова пустош за пръв път извън Резерват “Сребърна” малка колония от 5-6 двойки къдроглави пеликани успя да отгледа малки под носа на еколози и орнитолози. За това ми разказа един от местните работници, човек работил там повече от 20 години и с много компетентен поглед върху биологичното разнообразие в района. Имам информация от няколко мои познати ловци, със склонност към бракониерството, че поне от 2007 г. в рибарниците се е установил и смятания за изчезнал от България рис. Бидейки на пусия на една от дигите, единият е успял да го прицели с оптична малокалибрена пушка, когато животното е излязло на пътя върху дигата и спряло да огледа терена около себе си. Моят човек няколко пъти е сменял прицела, по думите му “за да не увреди трофея” и накрая решил да го простреля във врата. За щастие една клонка от аморфа е отклонила малкия куршум, рисът подскочил и се скрил в тръстиката. От 2010 г. в района на рибарниците освен редовното присъствие и ловуване на морските орли се прибави и размножаваща се двойка орли-рибари, имам документална фотография на вида. Малък воден бик, белоока потапници, колония белобузи рибарки , две двойки лебеди през 2005-2006, блестящи ибиси, малък креслив орел, бухал, голям ястреб, сокол-скитник, торбогнезден синигер, белоопашат мишелов, джулюн, щитолистна какичка – какво ли не съм виждал в и около рибарниците.
Каквото съм видял – видял. Каквото съм заснел – заснел. Друг няма да има тази възможност. Сега идва ред на голямото триене. Голямо триене на информация поне от сайтовете на “Зелени Балкани”, БДЗП, РИОСВ, МОСВ и десетки туристически сайтове в България и може би и извън България.
Да си спомним с добро за Рибарници “Мечка” и Бог да пази природата на България. https://photo-forum.net/joro/emoticons/457.gif
|
|