Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2 ..  10 ..  20 ..  30 ..  37  38     всички  напред  последна
 За поправките в закона за горите
Автор: CyberGene   
Дата:   15-06-12 14:33

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: За поправките в закона за горите
Дата:   15-06-12 14:33

Пускам го в отделна тема, щото другата е концентрирана върху протеста.

Признавам си, че не съм наясно точно с въпросните промени. Търсих някъде линк към текста на закона, не намерих. Намерих някакви линкове към едночасова пресконференция, но нямам време в момента да отделя един час, в който да не правя нищо друго, а само да слушам.

Темата не е за зяждане, просто си признавам, че не съм запознат с проблема и искам, ако е възможно и не ви мързи, да ми покажете текста на промените и да ми синтезирате накратко какви точно проблеми се очаква да произтекат от този закон.

Благодаря предварително на отзовалите си [beer]

Публикацията е редактирана (15-06-12 14:34)

Автор: kkkolelo   
Дата:   15-06-12 14:35

Какво по точно искаш да знаеш, изложи си тезата, с какво не си съгласен ...

[smilie5] [smilie5] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: мара   
Дата:   15-06-12 14:40

намери какво е писал ксухоруков по темата за банско и юлен. там е обяснил. аз не се наемам да го преразказвам, защото няма да съм нито точна, нито изчерпателна, а най-вероятно няма даже да съм ясна [smilie18]

Автор: Todd   
Дата:   15-06-12 14:41

Понеже ББ каза че закона бил лобистки и облагодетелствал скиорите и сноубордистите в България .... някой има ли представа колко народ са това племе и откъде накъде трябва в гората човек да заобикаля техните съоръжения ???

Ми кат много им се кара - его де е Австрия - да вървят да карат !!!

Я имат 20-30 хиляди човека я не ама закона ги облагодетелствал - от къф зор ???

На Бойко шлифера ли са фанали та требе другите 6 милиона да ги търпят ????

[cool] [cool] [cool] [cool]

Автор: bobihot   
Дата:   15-06-12 14:44

"говорим за рискове от безконтролно строене на обекти, които нямат място и пряка функция в горсктие територии. Това което цитираш е е сегашнивт вариант на закона, в новия се промък...ва добавка, че в горските територии могат без промяна на предназначението да се строят и всякакви по вид спортни съоръжения, а именно: "Открити обекти за спортни дейности
Oткрити съоръжения, обслужващи културни нужди – концертни естради, летни амфитеатри,Открити съоръжения, обслужващи религиозни нужди." Е, можеш сама да си представиш какви 'културни и религиозни обекти' могат да се пръкнат във въображението на бъдещи 'инвеститори', и всичко ще е законно и по правилата. Другата фрапираща промяна в закона е, че същите тези строежи се разрешават и върху земеделски земи, нещо което вече 20 години не е позволено, и с право - земеделската земя е за производство на храни, не за 'инвестиране в туризъм'.."

Дата:   15-06-12 14:44

Ами добре, ще кажа аз как разбирам нещата, без да съм чел законите и без да съм скиор, не разбирам от тия неща, но за да си изградя мнение по казуса искам да знам по-точно самите проблеми в детайли.

Доколкото разбрах Витоша ски не пускаха лифтовете, защото нямат законово право да чистят просеките, тъй като са само концесионер и не притежават земята. В момента с новия закон това се урежда и вече ще има чисти просеки, без Витоша ски да е собственик на земята, както и работещи лифтове, и щастливи скиори. Евентуално има опасност да се построят нови ски-писти и лифтове, но моето разбиране не е, че цялата гора по цялата България ще бъде изсечена за ски-писти и лифтове. От тая гледна точка всичко ми изглежда едно и също - старият закон срещу новия. По стария закон е можело чрез корупция да се направи мизерия и някой да придобие държавна земя, в момента с корупция евентуално може да се построят повече от необходимото писти, но поне земята остава на държавата. В смисъл новият закон ми изглежда дори по-добър от стария.

Къде по-точно е проблемът?

Публикацията е редактирана (15-06-12 14:45)

Автор: wildheart   
Дата:   15-06-12 14:45

не ми пука колко километри писти има в Аустрия
ние сме у БГ-то и сме по малко...
га си пия ракията по добре да не ми се мяркат ни сноубордисти, ни делтапланеристи сичко ми е дивеч и гърмя наред....[smilie9]
искам да чувам как пасат агнетата,да тичам/абе вече моите внуци да тичат по ливадите на воля може и кат Винету/да гледам бабите де съм гонил по ливадите ка квасят мляко за унуките
иначе тая хорска лакомия за пари и още пари мааа.ата ши ни .бе
мда.... ай наздраве[beer]

Публикацията е редактирана (15-06-12 14:54)

Автор: guesswho   
Дата:   15-06-12 14:51

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   15-06-12 14:54

Намерих линкове към стария закон, както и към поправките, само че без някой да ги слее, е толкова объркано, че нищо не се разбира. Ето ги:

Съществуващият закон

Поправките

Но аз лично не разбирам нищо, като поправките не са наложени върху стария, то в поправките се говори за "след еди-коя си дума слагаме запетая и добавяме израза ала-бала".

Ако някой има линк към пълен вариант на закона с поправките, пак е нещо. Но ми се иска да чуя и коментари за евентуалните лоши сценарии, произтичащи от новия закон, защото аз за момента не мога да видя такива. Или поне не виждам нещо евентуално по-лошо от стария закон.

Публикацията е редактирана (15-06-12 14:56)

Дата:   15-06-12 14:57

нарочно, как защо?

Дата:   15-06-12 14:58

Но аз лично не разбирам нищо,....
това е целта бре ...
колкото по малко разбират хората толкова повече манги влизат при някой

Дата:   15-06-12 15:00

Е хубу де, ама толкова хора излязоха да протестират с пълното убеждение, че се върши нещо нередно, аз дори леко ги нахраних, днес ми стана съвестно и реших да се ограмотя, за да не храня ей така без причина. Да, грехота е, че съм хейтър, затова искам в тая тема всичко да е сериозно, не искам да храня, искам за себе си чисто да разбера как стоят нещата. Може и да си хейтя по-нататък, може пък и да се извиня на протестиращите.

Но все пак, някой разбра ли какъв точно е законът и какви точно са евентуалните последствия?

Публикацията е редактирана (15-06-12 15:03)

Дата:   15-06-12 15:04

Значи, ако ми остане време, ще хвана и ще заместя всяко запетая с каквото трябва и т.н., което е доста трудоемко, но честно казано мислех, че някой все пак го е направил това, преди да отиде да блокира Орлов мост...

Автор: chill   
Дата:   15-06-12 15:04

bobihot написа:

> "говорим за рискове от
> безконтролно строене на обекти,
> които нямат място и пряка функция
> в горсктие територии. Това което
> цитираш е е сегашнивт вариант на
> закона, в новия се промък...ва
> добавка, че в горските територии
> могат без промяна на
> предназначението
да се строят и
> всякакви по вид спортни
> съоръжения, а именно: "Открити
> обекти за спортни дейности
> Oткрити съоръжения, обслужващи
> културни нужди – концертни
> естради, летни амфитеатри,Открити
> съоръжения, обслужващи религиозни
> нужди."

Бре, не думай?!

Удебеленото по-горе е част от параграф 18 от проектозакона, който гласи:

---
§ 18. В чл. 73 се правят следните изменения и допълнения:
...

е) точка 7 се изменя така:
„7. открити и закрити съоръжения, обслужващи спортни, културни,
както и религиозни нужди, включващи и необходимите спомагателни
постройки и съоръжения, свързани с тяхното функциониране - санитарни
възли, съблекални, монтажни трибуни, преместваеми сезонни покрития и
други, с изключение на случаите, в които се учредява право на строеж по
реда на този закон;”.
---

Поглеждаме чл.73.т.7:

---
Чл. 73. (1) Промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска за:

...
7. изграждане на ски писти.
---

Добре, да видим изключенията. Право на строеж, без промяна на начина на трайно ползване се определя от чл.54. Нито е стария закон, нито в новия, чл.54 споменава по какъвто и да било начин

"открити и закрити съоръжения, обслужващи спортни, културни,
както и религиозни нужди, включващи и необходимите спомагателни
постройки и съоръжения, свързани с тяхното функциониране - санитарни
възли, съблекални, монтажни трибуни, преместваеми сезонни покрития и
други".

И какво стана? Всъщност било точно обратното на това, което уважаемият bobihot разправя, а? [smilie21]

Публикацията е редактирана (15-06-12 15:15)

Автор: Frida   
Дата:   15-06-12 15:05

Ей сега ще се пробвам да направя консолидирана версия в режим проследяване на промените.

Дата:   15-06-12 15:05

щом не си разбрал до сега,че новите и силните на деня грабят и трупат...[smilie8]

Автор: chavdarpg   
Дата:   15-06-12 15:07

От протестиращите едва ли има повече от 0,1%, които да разбират закона. Законите са написани по един и същи начин за всички, но от там нататък, кои и как го тълкува е мътна и кървава...

Автор: bobihot   
Дата:   15-06-12 15:07

Те това и разправяха, че и депутатите, които гласуват промените в текстовете нямат няписани какво е било и какъв ще стане текстът, а само, че дума се заменя с друга дума, за което му и дреме на оная ми ти раота...?

http://bivol.bg/forest1bis.html

Дата:   15-06-12 15:09

ами потърси постовете на сухоруков, бе. общо взето нещата опират до тълкувания и възможност да се яха законът. дава се възможност без промяна на статута на земата да се строи какво ли не. мисля, че някъде мернах конкретния текст.
то не е лошо да има промени, но всъщност към дата преди около 2 години законът си е бил ок. прави се няква тенденциозна промяна, която УЖ е под диктата на "еколози" тая тенденциозна промяна позволява цеко да тури кръст на витоша за изминалия сезон, показвайки до какво са довели необмислените промени. сички го псуват, ама между другото си казват - абе нека я земе тая виртоша и да не му пречат повече, че глей кво става сега. един вид: "ела, зло, че без тебе - по-зло"

Дата:   15-06-12 15:13

Ще потърся и на сухоруков писанията. Ама ми се искаше да почна начисто и просто да изчета закона дума по дума, след това вече да почна да си съставям мнение и да се изграждам позиция евентуално и на база интерпретациите на други хора.

Дата:   15-06-12 15:14

информация на Ухо
най развиващия се бизнес в БГ е производство на трикольорни ленти
не стига матрял от толкова рязане и откриване
агенция Тенев съобщи ....министерство на икономиката иска помощ от Китай ...не е лесно да заснемеш от ново филма "На всеки километър...нова магистрала"

Дата:   15-06-12 15:15

wildeheart, без да се обиждаш, вкарваш прекалено много талаш в темата. Аз търся нещо конкретно. Ако го имаш, дай го. Ако не... [smilie3]

Автор: chill   
Дата:   15-06-12 15:18

мара написа:

> дава се
> възможност без промяна на статута
> на земата да се строи какво ли не.
> мисля, че някъде мернах конкретния
> текст.

Какво значи "какво ли не"? Изброено е какво:

Чл. 54. (1) Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на:
1. стълбове за въздушни електропроводи;
2. стълбове за телекомуникационно оборудване, радио- и телевизионно разпространение, съобщителни линии, безжичен интернет и други съоръжения на техническата инфраструктура;
3. сгради и съоръжения, свързани с управлението, възпроизводството, ползването и опазването на горите и дивеча, независимо от тяхната собственост:
а) автомобилни горски пътища;
б) заслони за обществено ползване;
в) ферми за отглеждане на дивеч, риболюпилни и рибарници;
г) посетителски и информационни центрове, които не включват помещения за постоянно или временно обитаване;
д) горски и ловни кантони, които не включват помещения за постоянно или временно обитаване;
е) контролни горски пунктове, които не включват помещения за постоянно или временно обитаване;
4. подземни електропроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения, нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, водопроводи, канализации, кабели и други елементи на техническата инфраструктура.

И към това се добавя:

1. "стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт без контакт с повърхността на терена;”

„5. ски писти”.

Дата:   15-06-12 15:18

за талаша трябва гора ,а тя не остана
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/xaus4249.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/hvds1982.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/jkoc5248.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/yqua3314.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/zdol5436.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2012-06/actu6940.JPG

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/598497_10150953779964448_1859747157_n.jpg

първа  назад  1  2 ..  10 ..  20 ..  30 ..  37  38     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.