Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за 35мм кино лента
Автор: ivoet   
Дата:   22-05-12 16:15

Здравейте!
На кратко, къде, как и има ли изобщо начин да се дигитализира кино лента - например да се прехвърли на dvd?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за 35мм кино лента
Дата:   22-05-12 16:18

Поправка - накратко.

Автор: charger   
Дата:   22-05-12 16:30

Kodak Лабораторията в Бояна.

Дата:   22-05-12 20:02

Значи нямам никакъв шанс.

Автор: boreto   
Дата:   22-05-12 20:17

Преди години, стоящ пред същия проблем, просто прожектирах филмчетата и снимах едновременно с видеокамера. По-късно го записах на медиаплейъра.
Сега си имам прекрасен спомен, чиято емоционална стойност прави пренебрежимо ужасното им техническо качество.
[smile]

Дата:   22-05-12 21:43

Да, това е добър вариант, проблема е че където съм (Бяла, Русенско) няма такъв прожектор, който да използвам. Нито в читалището, нито кино има... нищо...

Автор: вальо   
Дата:   23-05-12 07:10

Имаше един съфорумец тук, който пускаше обяви преди 2-3 години, че дигитализира всякакви ленти.
Беше някъде от Североизточна България, но не съм 100 % сигурен.

Автор: damiaven   
Дата:   23-05-12 11:39

Трябва да уточниш няколко неща:
1. За каква "лента" става въпрос-8мм, 16мм, 35мм ?
2. На колко години е , горе-долу : защото може да е доста пресъхнала, да има разлепвания и т.н.
3. За какъв метраж / или екранно време / иде реч.
...
Лабораторията КОДАК в Бояна са малко тежка артилерия. Ако изобщо приемат поръчката-ще те одерат здраво. Но там пък работят хора, които са най-вътре в проблема. Познавам някои от тях.
Всичко зависи колко си готов да платиш, за да съхраниш тази емоция.
Тук, в София, познавам бивш специалист от Киноцентъра, който извършваше подобна услуга.

Автор: damiaven   
Дата:   23-05-12 11:44

Уф, сега видях, че си уточнил формата на лентата-35мм.
Сори.

Дата:   23-05-12 14:16

Ами лентата е 35мм, за състоянието й - хм, не бих го оприличил на много добро, а всъщност са две ленти, нямам представа колко метра са, трябва да проверя дали някъде по кутиите не е отбелязано. Като ученик ни ги бяха прожектирали на училище тук в село... преди да откраднат прожекторната машина. Самия филм е в стила на соц кино-прегледите и се отнася за селото в което живея, поради което идва и интереса ми с помощта на местното кметство или общината да го спасим и направим достъпен. За година мога да гадая - но бих казал средата на 70-те, т.е. почти 40 години, може би и повече...

Автор: almaz   
Дата:   23-05-12 15:38

Преснимането от екран е най-достъпния вариант и с днешните цифрови видеокамери качеството става доста прилично. Да намериш кинопрожектор не е нерешима задача, най-добре да е в комплект с човек, който го обслужва. Има и действащи киносалони все пак. Нагласяш камерата на статив, така че екранът да изпълва колкото може повече от кадъра, и пускаш запис.
Ако има звук, записваш го отделно - подаваш от проектора към лаптоп или цифров диктофон и после почистваш в аудиоредактор от пращене и разни други дефекти.
Импортваш видеото и звука във видеоредактор, нагласяш ги да са в синхрон и оттам вече обработваш материала по твой вкус (кадриране, цветове, яркост, контраст и т. н.) и експортваш резултата - препоръчително не само като DVD, но и като един цял видеофайл за по-удобно.

Ако филмчето е дълго, първо правиш проби с едноминутен откъс докато нагласиш процеса и останеш доволен от резултата, и после пускаш цялото.

Кметството и общината биха могли да заделят някакъв бюджет за целта, щом става дума за културна ценност от интерес за цялото село.

Автор: pif   
Дата:   23-05-12 21:56

Вариянта с видеокамера го забрави. Камерата снима на 50 полукадъра. Никакъв шанс. Киното прожектира на 24 кадъра.
Има го вариянта с прожектирането но трябва да е с фотоапарат на статив и да се снима кадър по кадър. Друг вариянт е плосък скенер епсън. Ама и там ще падне яко играчка. Има безконечни скенери от серията Пакон Ф235 на които може да се сканира доста успешно и бързо. Мисля, че на ниската резолюция сканираше 4-6 см/секунда. В случая 3-4 мегапиксела са повече от достатъчни.

Дата:   23-05-12 23:17

Интересен вариант, интересно ми е и има ли хора от Русе, които могат да ме насочат за решения в рамките на града.

Автор: PieroBG   
Дата:   27-05-12 01:31

За тези ленти ми звъня кмета на селото преди време. Обясних му, че лабораторията на Кодак в Киноцентъра надали ще се занимае с Вашите ленти. Дори обсъдихме и цена, за да ги дигитализирам. Това с прожектирането и заснемането го забрави. Колегата по нагоре го е обяснилл защо няма да се получи. И не се казва прожектор, а киномашина.[smilie24]

Дата:   27-05-12 01:51

Благодаря за поправката. Та за каква цена става въпрос?

Автор: канювигй   
Дата:   31-05-12 11:56

Здравейте!
Съвет от мен, не се мъ4ете тук, цените са адски високи, най-добрия вариант цена-ка4ество е Русия, имат много кино лаболатории и студия, ако имате някой който пътува е най-добрия вариант, ще ви излезе 3 до 5 пъти по-евтино и много ка4ествено!
Поздрави!
Пишете на ли4ни.

Автор: hose   
Дата:   31-05-12 16:09

масово се прехвърлят ленти чрез заснемане, не виждам какъв е проблема, освен че няма да се запази каданса?!

вече ако искате да е професионално - кодак е единия вариант, можете да им се обадите да ги питате, http://www.kodakcinelabsbg.com/?lang=bg&target=aboutus , СИА също зам че имат машина, аз също имам материал на дядо ми, който обещаха да ми го прехвърлят и така си остана...

мисля си че това може да представлява интерес и за филмотеката - като архив, може да ви предложат да го вземат на съхранение и да ви дадат дигитално копие http://bnf.bg/bg/odeon/

Дата:   31-05-12 16:29

Ще се свържа с тях и ще видя, макар че не виждам с какво би представлявал интерес въпросния филм, но идеята е добра.

Автор: onakava   
Дата:   01-06-12 18:26

Здравей,

Хубава идея...лошото е, че такива неща самоделно трябва да се правят...БНТ също има такава услуга, имат и тарифи - пусни в нета "тарифи бнт" и ще ти излязат.

Какъв е този филм? Кой го е правил, дай повече инфо, че ми стана интересно.

Дата:   02-06-12 00:39

Здравей, onakava,
въпросния филм е сниман предполагам през 70-те, представлява типичния кинопреглед от социализма или може би си има друг термин за този тип филми. Наред със пропагандата и кадрите на трактори, трудещи се социалисти и т.н. във филма има и доста интересни кадри от селото и това как е изглеждало в миналото - интересни за жителите на селото особено по-младите като мен, разбира се. Не мога да го разкажа в детайли, тъй като един единствен път съм го гледал и то само малка част от него като ученик в 7ми клас в местното основно училище в час по труд и техника, тъй като киномашината беше доста примитивна, нямаше звук и в общи линии костваше на учителя доста усилия да го подкара дори и за 10ина минути. А, щях да забравя, филма дори си има име: "По правия път" [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.