Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: MiTaka   
Дата:   14-02-12 09:29

Честито на винопроизводителите!И на виноценителите!


Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: Славов   
Дата:   14-02-12 09:30

[beer] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: Todd   
Дата:   14-02-12 09:42

https://photo-forum.net/static/forum/2012-02/bxkn4182.JPG

Айде Трифоне [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: hery   
Дата:   14-02-12 10:19


Живи и здрави! [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: carl_cox   
Дата:   14-02-12 10:28

наздраве на всички [beer]

https://photo-forum.net/static/forum/2012-02/kyhk3354.JPG
http://photo-zona.net/images/user1736/album2796/large/1329208043_uyey2265_nazdrave.jpg



Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: tan4o   
Дата:   14-02-12 10:31

а, ей това е моята тема!В този сняг ще зарязвате ли лозите?[smilie5] [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: Todd   
Дата:   14-02-12 10:32

Още сутринта към 7 ги зарязах моите !!!!

[cool] [cool] [cool]


Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: MiTaka   
Дата:   14-02-12 10:32

Ще ги зарежем, ама първо трябва да ги намерим![smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: tonitka   
Дата:   14-02-12 10:37

Довечера ще си изразя част от любовта като направя едно панирано сиренце с мед и орехи и свински ушета на скара. А виното - едно прекрасно каберне.

Наздравее![beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: tan4o   
Дата:   14-02-12 10:41

това панирано сирене как го правиш и с какво сирене?[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: stoyan_5   
Дата:   14-02-12 12:43

На масата ни е винцето.
НАЗДРАВЕ![smilie21]
Наздраве и не тези прецакани подражатели дето празнуват Св.Валентин! ...
[smilie5]

https://photo-forum.net/static/forum/2012-02/azgc9465.JPG
http://tefterche.org/tefterche/wp-content/uploads/2012/02/trifon-zarezan.jpg


И малко инфо за незапознатите ...

Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон.

Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по григорианския календар) или на 1 февруари (по новоюлианския календар), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб — пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение. „Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. Царят отговаря на благословията с „Амин“. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек. Следващите два дни, наречени във фолклора „трифунци“, се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните — за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.
Празничната трапеза

Тя трябва да бъде приготвена с необходимото внимание от страна на домакинята. Още в ранни зори тя става, за да приготви прясна пита. За целта са необходими единствено 1 кг брашно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, за да остане само най-чистото от него. След това трябва равномерно да се посоли и от него да се замеси тесто, като се прибавят 2 чаени чаши хладка вода. Тестото се меси докато започне да образува шупли. След това направената пита се изпича в добре загрята предварително фурна. След като питата е готова, се покрива с памучна кърпа, за да не изсъхне кората ѝ.

Като основно ястие по стар български обичай се препоръчва пълнена кокошка.


Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: tonitka   
Дата:   14-02-12 14:29

tan4o, панираното сирене се приготвя елементарно. Първо - сиренето да е от мляко и да е студено. Нарязваш го на плочки около сантиматър дебели, овалваш в брашно и пържиш до зачервяване от двете страни в тефлонов тиган с много малко мазнина. Редиш в чиния за сервиране и докато е още много топло заливаш с мед и поръсваш с орехи. Страхотно мезе за всякаква пиячка![beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: kkkolelo   
Дата:   14-02-12 14:33

tonitka, ще проверим ! Тоде, то в 7 тъмно още бре, кой знае какво си зарязал ... [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: ценослав   
Дата:   14-02-12 14:42

И аз съм почитател на бай Фон Трифон. [cool] [cool] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: Todd   
Дата:   14-02-12 15:34

Автор: kkkolelo
Дата: 14-02-12 14:33

tonitka, ще проверим ! Тоде, то в 7 тъмно още бре, кой знае какво си зарязал ... [smilie21]



[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]


Ха ха , верно ли си повярва че е тъмно в 7 сутрин ????

[smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: IvoZafirov   
Дата:   14-02-12 15:36

В 6:15 вече е видело, както казваше прабаба ми. Знам от опит щото оня ден от 5:30 обикалях по замръзналите кърища.

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: stoyan_5   
Дата:   14-02-12 15:40

... тази сутрин станах в 10,00 ч.
Почуствях се някак аристократично.

Усетх някаква празничност ...
Да, допълни въпрешният ми глас, Трифон зарезан е, не ги слушай тези по радиото дето разправят, че било Св. Валентин.

На обяд пресушихме буилка Ивайловградско вино ...

Сега някак си аристократично пак ми се доспа ...

Довечера пак ще се пие вино ...[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: peterst   
Дата:   14-02-12 16:21

Честит празник и на всички именици!

https://photo-forum.net/static/forum/2012-02/yavd2225.JPG



Публикацията е редактирана (14-02-12 16:22)

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: fotorafi   
Дата:   14-02-12 17:09

Като почитател на хубавата българска ракия и мастика:
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НАЗДРАВЕ[smitten]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: icikonti   
Дата:   14-02-12 21:25

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Да почетем и Трифон зарезан!
Автор: Antonio_V   
Дата:   14-02-12 22:56

https://photo-forum.net/static/forum/2012-02/tlgh7913.JPG
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/408954_2344582513940_1831332221_1439628_6546881

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.