Автор: PolarBear
Дата: 14-02-12 09:31
Е, дотук май само аз съм пообиколил тази страна.
Трудно ми е да ти дам препоръка да ходиш ли или не. Зависи от възможностите, нагласата и интересите. За мен това е изключителна възможност, Армения е много интересна страна със специфична природа и дълга, сложна и доста трагична история.
На пръв поглед е и резерват на дълбокия социализъм, на втори - почти пак така...но това е по-скоро част от забавлението.
Има достатъчно хотели с поносими условия в Ереван, за другите градове - едва ли. Цените са изненадващо високи спрямо доста ниския стандарт на живота. Туристическа инфраструктура на практика липсва или е в зародиш.
Планините са интересни - по принцип Армения е планинска страна, с невероятната средна надморска височина от около 1800 м.
Историята се вижда навсякъде - май най-малко в Ереван. Макар и там не е безинтересно, поне Еребуни, но това е много древна развалина и не е ясно доколко арменците имат нещо общо с нея.
На 30 км от Ереван е Ечмиадзин - седалището на Католикосът - главата на Арменската Апостолическа Църква. Струва си да се отскочи дотам.
Споменаваш Арарат, надявам се, че имаш предвид конякът. Защото планината Арарат е изцяло в Турция. А арменско-турската граница е една от най-строго охраняваните в света. Между другото, тя се пази от руската армия; армения не поддържа гранични войски. Въобще, руското влияние е доста запазено.
Гледай да останеш няколко дни повече, поне един уикенд. Прескочи до ез. Севан и до манастира Гегхард, изумително място в тясна речна долина, прорязана в скали с уникални форми. Бих препоръчал и други места, но едва ли ще имаш време и възможност.
Изкачване на най-високия връх Арагац също е възможно, поне до Южния Връх, най-ниския от четирите върха, образуващи групата, За останалите е нужна известна подготовка и малко екипировка, каквата не се носи за конференции.
Информация за Армения извън страната на практика няма. В ереван може да се купят един-два пътеводителя и туристически карти, все пак дават някаква добра отправна точка...
Та така.
|
|