Автор: e-mil
Дата: 26-01-12 07:11
"Качваш си нещата в дропбокса и пътуваш без да носиш нищо."
"Сичко на облаците! "
Абе, вие двамата в коя перфектна Вселена живеете, че да дойда и аз там?
Как ще кача десетки гигабайти в Дропбокс или в облак и ще се надявам да ги имам навсякъде? А ако връзката е слаба там където отивам? Колко време ще ми отнеме да подбера файлове, които да изтегля?
Тия дни подбирам сток фотографии за един клиент. Само търсенето и свалянето на превюта от 30-на снимки ми отне половин ден. И то в сток сайт, където има търсачка и почти всичко е подредено, можеш да намираш снимки с един и същ модел и т.н. Кой ще ме чака да го направя същото в облака?
А видеофайловете? Някои са на MJPEG, други на DV, трети на ProResolution, отделно имам и проекти на After Effects. Кой ще ми ги свири през сайт? Ще си правя превюта на всичко ли? Че да увелича и без това голямата квота?
* * *
А дали като ги кача в облака ще стоят там?
Хе-хе, че то за електронната си поща човек не е сигурен, камо ли за файловете си.
Преди година Гугъл без да иска изтри 150 000 пощенски кутии. Сто и петдесет хиляди. Успяха да кажат само: "Извинявайте. Имаше бъг в системата."
Отделно от това Гугъл може да трие акаунти без никакво обяснение. Смятате ли, че другите компании са много по-различни? А ако ей така решат, без да ме питат, че материалите, които съм качил са пиратски?
Няколко месеца по-късно пък се скапа облака на Амазон. Цели три сайта спряха работа - Foursquare, Reddit и Quora, защото са разчитали на голяма и реномирана компания. При Амазон пък не било бъг - грешно конфигурирали някаква система при прехвърляне на данни от един дейта център в друг. Системата била малка, ама целият облак - пуф!
Ясно е, че повечето потребители имат грешна представа за облака. А каква представа имат специалистите?
Главният съветник по облаците в CA Technologies (голяма компания от Fortune 500) Анди Ман казва: "Виждали сме го много пъти преди. Gmail е спирала, Amazon е спирала, много от CDN (content delivery networks) са спирали...
... Не може просто да ги хвърлите (файловете) в Амазон и да си кажете: "Готов съм". Трябва да ги наблюдавате, трябва да имате резервен план, трябва да имате план за възстановяване в случай на бедствия..."
Така, де. Нали и аз това казвам.
* * *
"...и май посещаването на торенти и пренасянето на дискове с нелегални неща се толерират по дифолт..."
Винаги ми е било интересно как успяваш да натикаш по една глупост във всяко второ изречение?
Не всички торенти са пиратски.
Например по руските тракери може да се намери сборник статии "Конституционната държава" издадени през 1905. Или пък отчет от преброяване на населението - 13 000 страници също от 1905. Или "Пълно географско описание на Русия" от 1899. Също и "Законите на Екатерина Втора" от 1770. Едни хора са ги сканирали и са ги пуснали безплатно по тракерите, защото ако ги качат в собствен сайт ще плащат скъп трафик. Много от книгите са на по 250 години. Чии авторски права нарушавам като ги тегля, бе Диане?
Ами филмът "Home", който също беше пуснат безплатно преди три години? Що да не си го изтегля от торент тракер?
И имам пълното право да го разнасям, където си искам. Мога ли да разчитам, че митничарят ще знае за филма?
Ако е задръстен като теб - ще има да си вися на летището...
|
|