Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Закон за авторското право
Автор: PIXEL5   
Дата:   20-01-12 23:44

Бих искал да поставя един очевидно сериозен въпрос, който може би е дискутиран вече, но който винаги е актуален. Върви реч за визираните в закона за авторско право възможности да защитим интелектуалния си труд. Твърде често предоверяването на клиенти или приятели, са в основата на липса на сериозни и юридически коректно оформени договори, които да ни защитават. Моля тук да споделим опита си, особено ако той е и негативен, както и варианти за защита. Би било добре да обменим максимално добре направени договори или сламки за различни ситуации. Естествено не на последно място ако има колеги, които са препатили, нека да дадат координати на добри юристи в различни градове към които можем да се обърнем при нужда.
Поднасям извиненията си в случай, че тая тема вече е дъвкана и минала в резерва... Моля само да не разводняваме, а да споделяме конструктивни съвети и информация.

Отговори на това съобщение
 Re: Закон за авторското право
Автор: asahi   
Дата:   20-01-12 23:46

За какви обекти на авторското право се интересуваш?

Автор: PIXEL5   
Дата:   21-01-12 00:06

в конкретния случай за снимки. Винаги съм смятал, че ако някога бъда изправен пред подобна ситуация ще зная как да постъпя. Отивам при адвокат и излизам обзаведен с цялата юридическа мъдрост. В действителност обаче нещата са много сложни и понякога трудни за разрешаване. В конкретния случай: Моя близка има следния казус: Преди време - както разбирам може би да има дори и половин година получава задание да направи снимки на продукти. Прави ги и ги предава на клиента. Той обаче не ги харесва и отказва да плати с оправданието че не му харесват и че не отговарят на изискванията му. Минават няколко месеца и дамата вижда, че не просто са използвали част от снимките: Някои от тях са публикувани на сайта на клиента - 1:1 както са му предадени. Разравя се в интернет и открива че много от тях са използвани по различен начин. Аз естествено предложих просто да я свържа с адвокат който зная че е добър, но след разговор с други колеги, стигнахме до извода, че очевидно той трябва да е специалист не по бракоразводни дела, а именно в сферата на авторското право. Това беше причината да пусна темата тук. Бих бил благодарен на всяко съдействие, защото ми се иска да мога да помогна в ситуацията.

Автор: shtukov   
Дата:   21-01-12 00:08

Негативният ми опит от миналото, ме е накарал за по сериозните неща да ходя при съответния специалист, който изготвя сертификат за авторско право върху продукта, заверен при нотариус. Това спестява евентуални процедури по доказване на авторство. Имал съм случаи за нарушени мои авторски права при които, наличието на такъв документ и консултацията с подходящ юрист, водят до незабавна реакция на органите срещу нарушителя.
Сключването на договор е друга тема..

Автор: Diandimov   
Дата:   21-01-12 07:50

Грешка на фотографчийката.

И аз съм имал някои клиенти - мексиканци, които уж не харесват снимките.
Молят ме да им оставя диска, за са преценят. Нещо си там.
Не оставям нищо!
Нейна грешка е че са успели да измъкнат снимките.

За стотен път повтарям, че българите са точно като мексиканците. Пазете се.

Автор: alsash   
Дата:   21-01-12 09:51

[smilie18] [smilie18] [smilie18] ...верно има такъв закон!

Дата:   21-01-12 13:39

За преглед и подбор се дават файлове с ниска резолюция и водно знаци. Трябва да са негодни за (зло)употреба.

Автор: bleuetoile   
Дата:   21-01-12 14:13

Не, Алсаш, по-правилната му транскрибция на тоз правен акт е: "З-н за защита на ИЗДАТЕЛСКОТО право"[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   21-01-12 14:21

Дамата от казуса може да заведе дело срещу клиента си. Трябва да е в състояние да докаже, че кадрите са нейни - екзиф, наличие на цяла директория поредни и подобни кадри, свидетелски показания, експертизи на вещи лица. Ответникът пък ще се опита да докаже, че кадрите са негови или че е заплатил кадрите. Ако първото се случи, а второто - не, съдът следва да отсъди виновността на клиента. На практика е по-трудно и по-дълго това мероприятие.

Публикацията е редактирана (21-01-12 18:13)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.