Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за саксийно цвете
Автор: Щурче   
Дата:   27-12-11 22:40

Здравейте :)

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за саксийно цвете
Дата:   27-12-11 22:40

Значи, много ми е трудно да обясня какво искам да питам, но ще се опитам да е максимално разбираемо :) [beer]

Днес си купих 2 саксийни цветя - едното е съвсем малък зюмбюл (голяма саксия/кошница), тепърва има да расте мноооооого. Не за него се притеснявам.

Въпроса ми е за другото цвете - Calandiva.
Посадено е в доста малка саксия. Аз хубаво ще го пресадя, но искам да питам относно нещо, което е практика в бг. И именно - в корените се увива нещо като малко "парцалче" (платнена материя, която задържа влага заради малката саксия. Попринцип има лесен начин да се разбере - растението се изважда задно с пръстта и леко се разравя до корена, за да се провери.

Да, де, ама на моето коренчетата са плъзнали из цялата пръст и са тънки като кончЕта, та няма как малко да ги разровя, защото ще скъсам доста от тях. Просто не искам да го уморявам.

Чудя се как да разбера има ли такова нещо.

Ако няма такива боклуци в корените, мога лесно да си го пресадя. Ако има... Ще е зор. Питам за UK. Нямам идея дали има практика да им слагат такова нещо.

Логично е, щом има коренчета навсякъде да няма, но са адски тънки, а в Бг ни се е случвало по същата логика за бастисаме няколко цветя [smilie8]

Не знам колко ясно написах за какво питам :D ako някой има наблюдение, моля да сподели :)

[beer]

Публикацията е редактирана (27-12-11 22:51)

Дата:   27-12-11 22:47

Моментално си казвам, че съм пълен лайк [smile]

Иначе, ето това е:

Моето е жълтичко :)

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/qrma1384.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2011-12/pxcw4607.JPG

http://i677.photobucket.com/albums/vv133/littlemoandfriends/yellow_calandiva2.jpg

Публикацията е редактирана (27-12-11 22:49)

Автор: harvester_vn   
Дата:   27-12-11 23:00

Не разбрах проблема.
Вадиш цветето от саксията заедно с пръста. Поставяш го в по-голяма саксия. Допълваш саксията с нужното количество пръст. Поливаш. Пиеш чаша мерло.

За къф чеп ти е да знаеш дали има някво си парцалче вътре? Аз такова нещо не съм виждал досега, а не е да не съм се занимавал с цветя.

Автор: asahi   
Дата:   27-12-11 23:00

Удареното ѝ във фонетичната се прави с шифт+ь (латинското х), демек главно ер-малък.

Отстрани хартийката (парцалчето) и не разравяй корените. Това е.

Дата:   27-12-11 23:09

Знаех си, че не съм обяснила...

Добре. В България, когато цвете е в малка саксия (в не-малък процент от случаите), слагат една платнена материя в самата пръст около главния корен. Идеята била да задържа влага. С баба ми сме вадили много такива "парцалчета" преди да ги пресадим.

Когато не сме проверявали и вадили (ако е имало - т'ва с майка ми, че хич ни няма и двете), доста пъти са ни загивали цветя, защото корена няма как да се развива пълноценно, нищо, че е пресадено.

Няколко пъти се е случвало (като със цветето сега), да си мислим, че няма такова платнено нещо, защото има изключително тъъъънки коренчета в пръстта доста близо до външните стени на малката саксия. Да, де, ама вътре е имало.

Корените не смея да ги пипам, заради въпросните много тънки като косъмчета корени.

Дано съм по-близо тоя път [smilie8]

Дата:   27-12-11 23:10

ѝ [cool]

Дата:   27-12-11 23:13

Повредата на тънките коренчета няма какво да те притеснява. Ръчкай смело, пази само главния корен. Обаче по-добре остави тази работа за пролетта, нищо няма да му стане още два месеца в малка саксия.

Дата:   27-12-11 23:15

А, мерси много [smile] [beer]

Впрочем, цялото е в зелени пъпки и малко разпъпили. Ще взема да го щракна [smile]

Автор: НАСОО   
Дата:   27-12-11 23:49

пресади го веднага след като прецъфти. Полей цветето, изчакай 10тина минути и го извади заедно с пръстта от саксията. На вносните растения не съм срещал такива обвивки. Все пак може да провериш - нищо нема да му стане ако откъснеш някой друг корен.

Дата:   27-12-11 23:59

Мерси много [smilie24] [beer] Не им разбирам, пък ми се ще да си се грижа, липсва ми това [smile]

Дата:   28-12-11 00:04

А, да питам още нещо.

Понеже, в студенско общежитие, не е като вкъщи и разполагам с по-ограничено пространство, проблем ли е да си държа цветята /тези двете специално, поне засега/ до парното. Не на перваз отгоре, защото е неудобен и няма как, а точно на нивото на парното. Разстоянието е под педя от него.

Просто светлината там е най-много, а останалата част от бюрото е в книги, принтер, компютър и т.н., и пр. Парното не работи целодневно - пускат го в определени часове, но все пак...

Пак ви мерси на всички [beer]

Дата:   28-12-11 07:43

Няма да му е добре до парното

Автор: asahi   
Дата:   28-12-11 08:59

Ще изсъхне скоропостижно.

Автор: The_Enjoy   
Дата:   28-12-11 09:05

Обикновено се присажда на пролет или есен, но цветето не трябва да цъфти в този момент[smile] Ако е много малка саксията изчакай да прецъфти и тогава

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.