Автор: Щурче
Дата: 12-12-11 15:52
Преди няколко дни една бивша съученичка ми писа за сходна тема, та и затова си поговорихме.
Аз ще си споделя впечатленията, понеже така и така са пресни... Основно за млади хора в чужбина става дума, което поне за мен, е притеснително.
Това, което тя ме разпитваше (защото ще идва на стаж тук в UK) беше дали е вярно това, което българите дошли си от Великобритания разправят - че местните са студени, лицемерни и т.н., и пр. Истината е, че в общия случай, тези впечатления се трупат, именно защото проблемът е у нас - българите. Ние имаме завидна способност като маса да се анти-интегрираме, което сещайте се, няма как да доведе до обратното.
Какво се случва, пристигаме ние всеки от някъде. И българи, и италианци, и французи, гърци, всякакви... Интересно защо например гърците нямат такива лоши впечатления? Защото се интегрират.
Когато човек дойде усмихнат, с достойнство и без комплекс, че е от малка и доста по-бедна страна, от опит казвам - няма никакви проблеми.
Сега, разбира се, навсякъде има простотия и прости хора. Това няма място да го няма, така че е нереалистично да не се има в предвид. Лошото е какво правим ние българите като маса.
Аз много се впечатлих как още в 1вите дни се образува един затворен кръг само от българи, в който се чуваше едно и също. Колко е гадно, какви са смешни британците, че родителите им са дошли с коли да им превозват багажите и да им помогнат да се нанесат, какъв не-американски акцент имат и как не се разбира, какво им представляват купоните, какви са им момичетата (т'ва момчетата), какви са им момчетата (т'ва момичетата + няколко изцепки колко бързо ще си хванат някой богат, и че за това са дошли...) и тъй нататък.
Във времето, това не се промени. Хич. Е, доста от девойките си изпълниха заветната цел на посещението в UK. Което автоматично ги постави в групата на "гадните отцепници", които биват споменавани с хладно презрение.
Няма да забравя, като веднъж излизаме с моята компания от един голям магазин (1 французин, 1 испанец, 2ма гърци, 7-на британци и ние сме две българки). Отвън се засичаме с масивната българска компания (тя винаги е цялата, ако не баш цялата, то възможно най-голяма част от нея). Та, веднага подмятане с подигравка "Кви са тия чужденци, бееее?"
Не знам, аз не го разбирам това. Ние сме чужденците, но присъства масовият отказ за каквато и да било интеграция + един задължителен стаден принцип, позволяващ съществуването на една малка българийка, в която е срамота да поканиш "чужденци" на рождения си ден, всичко сиво, гадно и ти остава единствено да броиш дните наобратно, докато дойде време да си се прибереш в България да разкажеш за "англията".
Та, дали е вярно, че са студени, лицемерни и прочие. Не. Тук наистина е по-лесно. Нормално е. Показваш, че си струваш, че си тежиш на мястото, че си способен не само на думи. И те уважават :) И ти дават шанс :) Другото си зависи от теб.
ПП
Аз се отвращавам и от другата крайност. Излезнат от Бг и почнат да плюят по всичко в България. И двете крайности са комплексарщина.
|
|