Автор: Lalinda
Дата: 27-09-11 15:55
Мрази този, който завижда, това е.
Ако не завижда, обаче, обикновено съжалява останалите. Но съжалението е просто висша форма на омраза (питай психолозите).
Не си ли гледал с какво наслаждение някой силно мразещ казва, ме изпитва съжаление към някого?
Няма никакво друго обяснение.
Придържай се към него и задавай по-малко въпроси.
Научи се и да не завиждаш. За теб поне има шанс, понеже си още млад.
Германците просто не имало за какво да те мразят, предполагам. Но не е да не мразят, намерят ли повода.
Помня как, преди двадесетина години, при завръщането ми от първата ми специализация във Франция, разказвах на колегите си, че в тамошния колектив, по време на семинар, например, хората по-скоро насърчават и се удивляват на постиженията на докладващия, отколкото намусено да му подхвърлят: "Нищо не си направил!"
Тогава един от колегите ми, от тия, дето ходят все намусени, каза, че не съм била разбрала нищо и че не са ме мразили, защото не съм представлявала конкуренция за тях.
Изумих се и попитах каква ли пък конкуренция бих могла да бъда на колегите си тук (бях на 32 г.)?
И отказах да докладвам за специализацията си публично. Бях докладвала на спонсорите си от МВнР на Франция, преведох отчета си (от тридесетина страници) и заявих, че не дължа никому тук отчет, а ако някой изобщо иска да види какво пише в него, ще му го предоставя лично... Имаше, за моя изненада, цял един желаещ, лека му пръст. Бях донесла и програми за обработка на данни, които тук нямахме и никой не се заинтересува от тях...
Мразеха ли ме? Страхуваха ли се? Дори е смешно да си го помисли човек.
Желая ти успех из дебрите на българските бит и душевност.
|
|