Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 За морските риби
Автор: slivenski   
Дата:   27-08-11 19:22

[smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski   
Дата:   27-08-11 19:22

Гледам сега по новините, че недобросъвестни търговци и ресторантьори по морето продават риба, която не е чак толкова прясна... [smilie3]

Та въпросът ми е следният: Кога може човек да очаква, че рибата, която купува, не е била замразявана няколко пъти?

Кога е пресен паламудът, кога е пресен чернокопът, кога е пресен сафридът и прочие... [smilie21]

Аре, морските! Казвайте! [beer] [beer] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy   
Дата:   27-08-11 19:32

Ха ха ха, ами това няма гаранция - КОГА [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: asahi   
Дата:   27-08-11 19:39

Прясната риба се познава по очичките и по състоянието на мускулите (филето). Като я разклатиш прясната и замразяваната тръпнат по различен начин. Кто минеш покрай някой развъдник за пастърва пробвай с доказано прясна риба и ще усетиш.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski   
Дата:   27-08-11 19:39

Може би въпросът ми е смешен, но няма ли някаква сезонност в улова на морска риба? [smilie8]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: asahi   
Дата:   27-08-11 19:40

Ако се лови от фризера няма проблеми.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy   
Дата:   27-08-11 19:43

Има сезонност, разбира се...

Аз обикновенно вземам от рибарите, от мрежите направо, но се иска дебнене и да знаеш къде да търсиш...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski   
Дата:   27-08-11 19:43

Нда. Мерси. [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy   
Дата:   27-08-11 19:46

Виж, тя прясната риба се познава, но трябва да го видиш на живо.
Очите, хрилете, кожата... личи си [smilie7]

Аз чакам още месец някъде... и с кофите отивам за чернокоп [smilie5]
Дребният става превъзходен маринован [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: slivenski   
Дата:   27-08-11 19:49

Абе, аз съм някакъв пишман сладководен рибар бая отдавна.
Виждал съм прясна риба, дет се вика... [smilie18] [smilie18]
Въпросът ми беше кога коя риба излиза в морето... Не знам дали обяснявам правилно...


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Altrntv   
Дата:   27-08-11 19:56

По очите - очите на прясната риба са бистри, нормални, аха-аха да ти кажат нещо. Непрясната риба има помътнели и посивели очи.
За сезонност - има сезонност, но зависи за каква риба става въпрос.
А мидите - трябва да са затворени задължително.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy   
Дата:   27-08-11 19:58

Да де, но аз ти казах в началото, че това няма гаранция.
Като излезе чернокопа нямаш гаранция, че не купуваш миналогодишен от фризера...

Тази година хапнах два вида страхотна сладководна риба... другите видове не ги броя, защото не ме впечатлиха като вкус. Сома, таранката, бялата риба... бе, хубави бяха, защото бяха докарани директно от язовира сутринта след лова, но... бледнееха пред едрият костур в края на пролетта и балканските пъстърви август месец...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy   
Дата:   27-08-11 20:01

оффф... аз все мисля за рибата, която ти сервират в заведенията [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Altrntv   
Дата:   27-08-11 20:04

За заведенията е лесно - усеща се просто на вкус дали е прясна. Аз поне си усещам дали ми дъха на фризер. Освен това прясната риба като се пържи се разпада много по-лесно, от колкото замразената - това вече от личен опит.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: navy   
Дата:   27-08-11 20:06

След малко щото отиваме да хапваме миди и сафридче...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs   
Дата:   27-08-11 22:01

А бе кой ти яде морски риби...
Иначе сафрида го има цяло лято и с него е най-малко вероятно да случиш на 2 годишен от фризера. Паламуд, кефал, калкан също сега ги има.
Скоро заргана и чернокопа ще почват, така, че май есента им е на тях времето.
Но из България може и на 20 годишен да случиш като например някой изчезнал вид пъстърва преди 15 години да ти го сервират в чинийката или да ти го продадат прясно изваден от фризера... [smilie18] [smilie18] [smilie18]
А ако говорим за закупуване за домашна употреба, просто не купувай замразена риба и това е. По нашите земи рискът с храна никога не е добра идея.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans   
Дата:   27-08-11 22:46



... щях да пиша за рибите , ама ми е забранено ... [smilie7] [smilie7]


... Паламуд има сега .... ама друг път [smilie5] [smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs   
Дата:   27-08-11 22:52

Е, онзи ден вадихме...
Аз не съм зарибен, но хората с които бях казаха, че идвал на пролет от мраморно море и на есен се връщал обратно.



Публикацията е редактирана (27-08-11 22:54)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans   
Дата:   27-08-11 23:01


... Без снимки не вярвам ... [smilie7]

.. най-много някоя заблудена циганка да се е закачила , ама пак не ми се вярва ...... супер рано е още за паламуда .... морето трябва да изстине , демек трябва да минат първите две-три бури и захлаждания ...

... първо сафридеца , карагьоза .... после тръгва чернокопа ........ излезнат ли "на брега" паламуда и лефера - забрави за друга риба .... [smilie3] [smilie3] [smilie3]

.. [beer] [beer] [beer]


Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs   
Дата:   27-08-11 23:04

наистина не съм запознат, но 4 броя на чепаре, някъде след болата, навътре с лодка... явно сме били доста далеко от брега... [smilie5]



Публикацията е редактирана (27-08-11 23:05)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio   
Дата:   27-08-11 23:10

Джиме,и си прав, и не си....
ако излезе циганка, няма да има сафрид и карагьоз. При хищниците, поне във варненския залив схемата е такава:

-пролетни пасажи
-летни пасажи
-застой заради температурата
-късно-летни пасажи
-есенни
-застой
-зимни


не го слушайте нейви, той е аджамия рибоценител...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: canonio   
Дата:   27-08-11 23:11

паламуд, при 26 градуса вода, може да е някой вретеновиден калкан[smilie18] [smilie18] [smilie18]


4 броя на чепаре

[smilie18]


[smilie18] [smilie18] [smilie18]

абе човек, ти виждал ли си устата на паламуда (рибата тон) ?[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]



Публикацията е редактирана (27-08-11 23:12)

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: aeobs   
Дата:   27-08-11 23:13

А бе казвам ви бяхме с някакъв голям катер навътре, аз съм влизал 2-3 пъти и не ми е ясно кое как е... но 4 броя.

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: asahi   
Дата:   27-08-11 23:13

Всички риби плуват...

Отговори на това съобщение
 Re: За морските риби
Автор: Sheridans   
Дата:   27-08-11 23:16


.. Нейвиту , язък че е морски ...... грам не разбира от риболов .... [smilie7] [smilie7] [smilie7]

.. винаги има заблудени овце , демек циганки .....

Баш паламуда , от кило нагоре .... чак ноември .... начало или края - според времето ... [smilie3] [smilie3]

Не случайно съм там по това време ... [smilie5] [smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.