Автор: explorer
Дата: 16-08-11 23:30
С тая тема май нарушавам няколко правила наведнъж - хем е новина от телевизията, хем темата има и политически и религиозен елемент, така че ако админите сметнат за необходимо нека я затворят. От друга страна пък става дума просто за една технологична новост, не е новина в смисъла на какво направил ББ или призив за кой да се гласува на изборите, нито пък има за цел да провокира религиозна или етническа омраза, освен това темата е и за рок музика.
Умна татуировка, прелюдия към чипа
Аз бях провокиран от това "прелюдия към чипа" в заглавието, и към 0:51 просто нямаше как да не се замисля. Не съм особено религиозен, особено в сравнение с повечето българи, които палят свещи в църквите или вярват в някакви суеверни магии, уроки, червени конци и прочие глупости. Но още като ученик съм запомнил една фраза от Библията (а предполагам и много други тук) - благодарение на "Iron Maiden"! Чудно как обявените от църквата за "сатанисти" метъли са накарали милиони хора по света да запомнят тази фраза наизуст: "Let him who hath understanding reckon the number of the beast... for it is a human number, its number is six hundred and sixty six".
Няма да цитирам Библията дословно. Става дума за текст от "Откровението" на Йоан, в който се описва как никой няма да може да купува или продава, ако не носи белега или числото на "звяра" на челото или ръката си. Текст от преди две хиляди години, който продължава да вълнува много хора и днес. Например Стивън Спилбърг, който във филма "Специален доклад" доста убедително ни показва бъдеще, в което навсякъде сканират зеницата на окото. Дори при влизането в магазините, където компютрите ще ни разпознават и подобно на amazon.com ще ни посрещат с предложения за продукти, подобни на такива, които вече сме купили. Понякога си мисля, "добре че не съм се родил 50 години по-късно".
|
|