Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8     всички  напред  последна
 Сварих за пръв път ракия...
Автор: cameraman   
Дата:   04-08-11 18:30

Почти ме принудиха да го направя... Подариха ми 100 килограма сливи/може и повече, стига да си обера/. Варенето в казана ще ми бъде също подарък... Казаха ми да си купя само 10 килограма захар и да я занеса... да ми направят материала/там, където е казана/..
...и аз нали не мога да отказвам... Сега приемам технологични съвети... [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: CanoniO   
Дата:   04-08-11 18:32

ми те хората ще ти я направят... ти им закарай захар..

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: lansky   
Дата:   04-08-11 18:33

чувал съм....[smilie21]

че не е лошо да махнеш костилките )))

(може и да не е вярно, аз не обичам ракия) [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: danvan16   
Дата:   04-08-11 18:34

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: netLady   
Дата:   04-08-11 18:35

E, kakwi съвети?! Като гледам ти не участваш. Технологията започва още с залагането на джибрите.

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: cameraman   
Дата:   04-08-11 18:36

Навремето, когато започвах да пия ракия, съвсем не го поставях на толкова широка обществена платформа.... Сега, обаче ... го чувствам като преломен момент.... Като котарака, дето му отрязали топките и станал методист...- учил малките котарачета.... Така и аз... [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: danvan16   
Дата:   04-08-11 18:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: CanoniO   
Дата:   04-08-11 18:40

Сливовата е лесна ракия. Плодът трябва да е наранен, бърка се всеки ден. Костилките могат да се извадят и непосредствено преди варенето. Оставя се мааалко по-силна.

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: georgi969   
Дата:   04-08-11 18:45

захар вода-1:3, бъркане всеки ден.Когато паднат джибрите-готова е за варене.

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: valjo   
Дата:   04-08-11 18:51

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: rusinov   
Дата:   04-08-11 18:56

При печенето на ракия (така си се казва, поне от дядо ми до днес така му викат по нашия край, иначе през последните години видни инжинери и физици-специалисти обясняваха, как се варяла ракията - технически е вярно, но...) има много тънкости и не можеш да го научиш от учебник. Гледай и попивай всичко. :) Един съвет от мен - първо като слушам за какво количество сливи става дума, ракията няма да е много литри. Първите около 2,5 % от готовия материял е метилов алкохол. Първите 300-тина грама които потекат от казана ги събери в едно шишенце и не ги слагай при другата ракия. Те са най-отровни. След като свършиш с печенето, направи на ракията още един препек. Ще стане невероятно мека и приятна за пиене. Не оставяй ракията на по-малко от 49-50 градуса. След няколко дни ще падне на около 46-47 и ще е много приятна за пиене. Ако обичаш по-силна ракия я остави на 53-54 така, че да падне до 50-тина. Ако решиш, че ти е силна след време и искаш да я разредиш го направи САМО с дестилирана вода. Не с чешмяна, минерална или каквато и да било друга, а с дестилирана. Не забравяй, че ако е силна винаги може леко да я разредиш, но ако я оставиш да стане на вода, няма как да я засилиш. Освен момента, в който ракията започне да тече е много важен и момента в който трябва да се прекъсне, но това хората, които ти я правят трябва да го познават. В един момент започва да тече патока, който в отделни случай може да вкара неприятна кисела жилка в ракията. Отделно по време на "варенето" трябва да внимавате да не засилите огъня и да загори плода. Веднъж придобила горчива жилка от загорялото нищо не може да я оправи. Ако обичаш лекия аромат на мед, вземи един буркан и намажете капака на казана. Така парите ще "облизват" и ракията ще придобие още по мек вкус и много приятен аромат на мед. Има още 200 работи, които се водят тънкости. Ако искаш да дойда да помогна, пък вечерта ще пием по ракия :)

P.S. Вечерта не пий от прясната ракия, дори и да си я препекъл втори път, та да не ти се пръсне тиквата на следващия ден. Старите майстори на ракията в моя край я оставят в бурета за 20 - 40 дни да "омекне" и придобие цвят и лек дъх на дърво, след което я държат в стъклени дамаджани запечатани с восък 7-8 месеца преди да я почнат :) [beer]



Публикацията е редактирана (04-08-11 18:58)

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: Славов   
Дата:   04-08-11 19:04

Абе съвети много, ама тънкостите не си ги казваме .... ако не си варил до сега, разчитай на хората ... от хубав матриял, хубава ракия .... [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: universum   
Дата:   04-08-11 19:06

Занаят се краде![smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: Navy   
Дата:   04-08-11 19:10

Оня ден направих 50 литра двойно преварена плодова [smilie7]

Правенето е голяма тънкост и само с четене и приказки не става.
Много важна част са и джибрите, тяхната ферментация, всекидневното бъркане и замерване до нула измерена и още малко за тихата ферментация.

Трябва да ти се вмиришат гащите 3-4 пъти на джибри и казан и тогава да започнеш малко да разбираш и да усетиш как се прави.

Такива ми ти работи...

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: cameraman   
Дата:   04-08-11 19:11

И аз зная, че до 40-ия ден ракията боледува и не трябва да се пие... Браво за тънкостите и изключително благодаря... колкото до участието-все още съм на етап подготовка за бране... Не зная на чичото колко е голям казана и не зная колко матрял ще поеме...... Май било малко казанчето... На един казан точели по 15 литра ракия...

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: ценослав   
Дата:   04-08-11 19:22

Плодовата ракия предимно не се препича, за да се запази аромата на дадения плод. Ако щеш да ме послушаша /ти или казанджиите ти/ направи следното. Когато материала е готов фърляш го в казана. Също така в казана хвърляш и около 5-6 кшла прясно надоено краве мляко /говорим за казан около 110-120 литра/. Също така от бензиностанциа си купуваш едно чувалче дървени въглища 3-5 кг. и него хвърляш в казана. И най важното е да прежалиш един буркан с мед и да намажеш с него капака на казана - от вътрешната страна де. Да не земеш да мажеш капака отвън! Захлупваш и печеш. Първите 200-300 гр. фърляш или в шишенце да се маже жената от болежки. После ракията е чиста. Падне ли под 40 градуса спираш и си събираш разбира се останалото - патоката за нагодина като печеш пак да го сложиш. После наздраве с приятели. Забравих. Докато печеш ракията, внимавай с пробите, че има опасност да провалиш работата.



Публикацията е редактирана (04-08-11 20:17)

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: Navy   
Дата:   04-08-11 19:26

Аз първак махам 2 до 3 литра.
Също така отделям и след като падне под 30 градуса.
Последната ни текна на 70 [smilie5]
Никога ракия не се пие на казан [smilie7]

Лично ние у дома пием не миналогодишна, а по миналогодишната. Понеже не сме големи пиачи а и имам правило у дома - отлежава минимум година и половина в специално буре, затапено и завито в черги. После е с цвят на уски и тече като олио [smilie5]

Варим си я от наши плодове, знаем каква захарност и аромат дават и си предпочитаме градината. С други материали не правим.

А и не сме големи пиачи... По малко, ама табиетлийската. Ракия не раздаваме за нищо на света [smilie18] пие се само у дома, на гости [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: ценослав   
Дата:   04-08-11 19:29

Тука говорим за плодова ракия, която почва да тече с по ниски градуси от гроздовата ракия.

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: asahi   
Дата:   04-08-11 19:29

(не ракрива технологията)

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: Славов   
Дата:   04-08-11 19:32

Да ти имам нервите морски ..... ма ти си каза че не сте пиячи .... [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: Navy   
Дата:   04-08-11 19:33

Е то щото е голяма тайна тази технология ха ха...

Просто се иска задник да я направиш, хубар материал и хубав казан.
Винаги правя двойна преварка, да се трови друг който иска [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: netLady   
Дата:   04-08-11 19:41

Сещам се, че баща ми купуваше чам сакъз(от аптеката, на зърна). Слагаше го в една марля и го връзваше на чучура да капе ракията върху него. Пускаше я до към 30 градуса и след това я препичаше.
а, да - всякакви костилки се изваждаха предварително.



Публикацията е редактирана (04-08-11 19:49)

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: ценослав   
Дата:   04-08-11 19:44

Има един лаф, че мъж не "пече" жена си на площада, щото кой от къде мине ще му дава акъл. За това в къщи на саме. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: didesignbg   
Дата:   04-08-11 19:52

Морски, на половин тон казан ли вариш та вадиш 2-3 кила първак?
[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Реших се да варя ракия... Споделете тънкости и ишмари..
Автор: vinoirakia   
Дата:   04-08-11 20:15

Махай костилките - отделят се цианиди
Махай гнили плодове - увеличава се метиловият алкохол.
Плодовата ракия е с по-нисък градус - да и усетиш аромата.
Сливите нямат захари като гроздето-искат захар.
Казанджията ще ти я свари правилно

http://www.btv.bg/news/ikonomika-biznes/story/767008164-Nov_zakon_za_vinoto_i_rakiyata_ot_esenta_Shte_izcheznat_li_kazanite_ot_dvorovete.html



Публикацията е редактирана (04-08-11 22:36)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.