Автор: Anete
Дата: 22-07-11 23:04
Щастливке, имаше нещо като плодова торта с вишни/ череши. Само че от компот. Мисля, че става и с необработени. Карамелизираш / не много/ захар, масло и малко вода на дъното на тавата. Подреждаш вишните, желателно почистени. Заливаш с тесто за пандишпан.
6 бр. яйца, 180 г захар, 160 г пресято брашно, масло и брашно за намазване на тортената форма
Подготвяш формата, в която ще се пече блата, като намазваш с масло и посипва с брашно или грис.
Разделяш се белтъци и жълтъци, като първо се разбиват белтъците на гъст сняг. После се разбиваш жълтъците и захарта на пяна. Прибавяш постепенно белтъците, като бъркаш леко с дървена лъжица. Накрая към въздушната смес добавяш пресятото брашно - по малко, бъркаш, пак сипваш, бъркаш. Печеш в предварително загрята фурна - отгоре и отдолу, тавата слагаш на най-ниското ниво и печеш на 170-180 C, или при фурна с горещ въздух (вентилатор) на на ниско ниво (но не най-долу) на 160-170 C, за около 30-40 минути.
/ Допълнение - За какаов блат - към горната рецепта се прибавя 1 с.л. какао. С шоколад - прибавя се 50 г настърган шоколад./
Като изстине, обръщаш тавата и сиропираш блата със сироп, подхождащ на вишните като вкус . Аз обикновено винаги имам сладко от ягоди и от вишни и за сиропиране ползвам няколко лъжици сладко, разредени с малко вода.
|
|