Автор: djogata
Дата: 12-07-11 00:33
Малко по темата, да му отговорим на човека, че нещо съвсем се е омотал, както той сам си казва
Значи, това, че си се замислил, е много добро начало. Защото, ако снимките ти не стават и не стават, колкото и апарати да смениш, едва ли снимките ти ще станат по-добри - просто защото със смяната на сляпо на апарати едва ли ще отстраниш причината за правене на лоши снимки.
И така, значи най-добре да седнеш и да си помислиш: "Защо всъщност не ми стават добри снимките?". Обаче, за да можеш да си отговориш на този въпрос, трябва да имаш малко познания по фотография:
- първо, технически познания - фокусно разстояние, бленда, експонация, какво значение имат тези стойности за изображението
- второ, малко снимачна техника - как да се подбира подходящо осветление и композиция
Знаейки малко от тези неща, и знаейки какво точно искаш и обичаш да снимаш, може би ще можеш да прецениш каква точно техника ти трябва. Така че, може би следващият път вместо да даваш един нов куп пари за техника, с която си видял хората да правят добри снимки, дай някой лев за един курс по фотография. Ето, без да се правя на рекламен агент, дори администраторите на форума предлагат такива курсове (в София - за други градове не знам).
А за самата техника - гледам, че като си купувал техника, основно си наблягал на фотоапаратите, но при всяка покупка си си вземал най-евтиният възможен обектив. Ако искаш качествени снимки, ще трябва може би да промениш тактиката - да се сдобиеш и с по-добри обективи, дори и да е за сметка на купуването на по-евтин апарат.
И най-накрая, да добавя, че вече повече от две години имам Никон Д300 с един куп обективи, но снимката ми с най-висок рейтинг тук във форума (поне доколкото съм поглеждал напоследък) е правена със предишният ми апарат - Пана ФЗ50
(Не ме разбирайте погрешно, Никон Д300 е 10 обиколки пред Пана-та, и не бих ги сменил в никакъв случай, но просто за да направиш хубава снимка явно си трябва комбинация от умения, желание, подходящ обект за снимане и малко или повече късмет)
|
|