Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Препоръка за евтино дъно и процесор за PC
Автор: CyberGene   
Дата:   01-07-11 14:39

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Препоръка за евтино дъно и процесор за PC
Дата:   01-07-11 14:39

Решил съм да ъпгрейдна леко десктоп конфигурацията вкъщи, като единствената употреба е за гледане на филми (включително HD-рипове). Конфигурацията ми вкъщи е от 2005-та и се оправя с филмите, обаче като цяло системата е бавна и понякога все пак има проблеми, а и поради несъвместимост на някои компоненти не може да се инсталира Windows 7 и затова искам да направя лек ъпгрейд... От такава гледна точка искам нещо възможно най-евтино. Понеже постоянно излизат нови процесори, сокети, чипсети и т.н. и съм позагубил представа кое с кое си пасва, кое си струва и кое - не, вие какво бихте препоръчали?

За момента съм си спретнал следната конфигурация от МОСТ:

Дъно ASROCK N68-S3 UCC/BULK (чипсетът е съвместим с процесора, доколкото видях в Уикипедия) - 73лв.
Процесор - ATHLON II X2 215 /TRAY - 72лв
Памет - 4GB DDR3 1333 A-DATA - 54лв

Общо: 199лв

Какво мислите за тази конфигурация и за днешните AMD процесори, по-специално този, от най-евтините е? Като имам предвид, че дори сегашният ми Семпрон от 2005-та върши работа, съм сигурен, че това колкото и да е зле, със сигурност ще е по-добре. Но знам ли... Единственото притеснително е, че досега бях на DVI, защото бях с външна видеокарта, докато с това дъно ще имам вградена карта на D-SUB. Има ли голяма разлика в картината между цифров сигнал и аналогов, някой правил ли е сравнение, щото все пак за филми ще го ползвам.

П.П. Сегашната ми видеокарта е на AGP и няма как да я ползвам в нова конфигурация, а и за нея няма драйвери за Уиндоус 7, затова тя отпада като вариант.

Публикацията е редактирана (01-07-11 14:41)

Дата:   01-07-11 14:46

Всъщност сега се замислям, че би ми свършила работа и само някаква AGP-видеокарта, която е от по-високо поколение и за която евентуално ще има драйвери за Уиндоус 7. Ако някой има някава такава стара конфигурация с добра за времето си AGP видеокарта, която иска да разкара, но за която са написани драйвери за 7-ца, предполагам, че ще мога да направя още по-евтин ъпгрейд [beer]

Автор: imitev   
Дата:   01-07-11 14:49

Виндовс 7 ако е 32 бит ще върви с драйвери от виста

Дата:   01-07-11 14:52

Абе точно моята видеокарта е много зле - Radeon 9250. Доста време рових по Интернет и открих едни драйвери, които са били за Виста, но са някакви бета или нещо от сорта, с които картата уж работи, но при всеки рестарт дава син екран и за съжаление това си е известен ефект на тези драйвери. По-нови няма и изобщо тази карта дори не се поддържа официално от Виста, камо ли от 7. Даже тези бета драйвери се намират само по разни апокрифни сайтове, защото Майкрософт явно са ги отхвърлили навремето и единствено ги е имало в някакви ранни бета-версии на Виста, откъдето са и извлечени.

Дата:   01-07-11 14:54

Иначе не държа чак толкова на Уиндоус 7, инсталирах си Убунту на сегашната конфигурация и нещата вървят сравнително добре, филмчетата си вървят, ама се забозват при определени условия, които и аз не знам как стават и просто картината тотално се прецаква и трябва да се рестартира. Подозирам, че видеокартата наистина е доста архаична вече.

Дата:   01-07-11 15:03

Dualcore 3.0 GHZ + Dano s vgradeno wideo i 4 gb ram i si gotow.

Дата:   01-07-11 15:13

Предполагам имаш предвид Celeron Dual Core, защото Pentium Dual Core вече не се произвеждат? Конфигурация с такъв би ми излязла малко по-скъпа от тази с AMD, която съм показал. Като се има предвид, че ще е само за филми, би ли си струвало?

Автор: didesignbg   
Дата:   01-07-11 15:13

Не е добре тази комбинация за медиен компютър.
Най-евтиния вариант при АМД с който ще плейваш фул хд без проблем с вградено видео е чипсет 880
ASROCK 880GM-LE - 108,18 лв
Athlon x2 240 - 74 лева
ADATA 4GB DDR III 1333 52 лева
всичко с включено ДДС
Ще ти трябва и едно вентилаторче, но то и горе ще трябва.
Имай предвид, че в момента АМД представят ново семейство от процесори и купуваш старото, но на тези цени няма просто какво друго.
Варианти всякакви, зависи какво искаш да получиш и колко пари си склонен да дадеш.

Дата:   01-07-11 15:26

http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=43574

Лапсусче - CoreDuo

Дата:   01-07-11 15:30

didesignbg, мерси за конкретния отговор! Ами в общи линии ми трябва просто конфигурация, която със сигурност ще плейва HD и е възможно най-евтината [smilie3] Не съм си поставил някакъв ценови диапазон, просто видях, че горе-долу за евтини дъно, процесор и памет отиват към 200-250лв.

Твоята конфигурация звучи много смислено и ме радва, че има DVI. Наистина очаквах точно такъв отговор с конкретни компоненти, мерси пак [beer] Тези sky как са? Ако са читави, направо да поръчвам онлайн от тях?

Автор: vinse   
Дата:   01-07-11 15:33

Добри са [smilie21]

Дата:   01-07-11 15:37

Междо другото не си написал нещо много важно - какво ти е захранването, да не стане така, че ти е 300 вата куча марка [smilie25]

Дата:   01-07-11 15:40

Има един друг момент за 100 лева отгоре пари получаваш два пъти повече машина, но вече наистина зависи какво те интересува.
Интелска машина със санди ще е много по-мощна. Едно по-скъпо АМ3+ дъно пък може да ти даде възможност за ъпгрейд с идващия процесор на АМД на които се възлагат сериозни надежди.
Не казваш нищо за диск, това е елемент, който сериозно спъва всяка система, също и за захранване нищо.
Имай предвид, че 880 чипсета, въпреки трите изхода ХДМИ, ДВИ, ВГА, може да вади картина само през два едновременно, като единия задължително е ВГА-то. Не можеш да вържеш телевизор с ХДМИ и монитор с ДВИ, трябва монитора да е вързан на аналоговото ВГА.

Дата:   01-07-11 15:54

Ами това със захранването... хмм, ще трябва да го видя вкъщи, вероятно е по-слабичко, то нищо чудно и форм-факторът да е различен, не знам как са се променяли през годините тези неща. Иначе ъпгрейди вероятно няма да правя никакви в следващите години. Аз дори отдавна бях решил повече да не си взимам десктопи и да карам само на лаптоп, дори обмислях тези новите хардуерни медийни плейъри, но нека си е все пак компютър, че да върши разбота и като компютър.

Дата:   01-07-11 16:00

didesignbg, за посочените по-горе компоненти, ако се наложи да взема кутия и захранване, кои би ми препоръчал като най-евтини, както и вентилатор за процесора?

Дата:   01-07-11 16:17

Горните компоненти вървят и на 350 вата захранване стига да е примерно фортрон а не някоя но нейм марка правена в бамбуков гараж в източната китайска провинция Зйън Ван от местния ковач.
Кутията с която си в момента би трябвало да е ОК, то дъното без проблеми си влиза в нея.

Дата:   01-07-11 17:06

Абе то аз лесно ще ти препоръчам, ама цената на захранванетата нещо не слиза много с ватовете... Та ще стане работата, като купуване на шлифер за копче. Виж там някой Фортрон Сага 400 ватов, въпреки че фортрон далеч не са това което бяха, но за около 50-60 лева това е смисленото, гледам има и Кулър Мастър, пак там. Друг вариант е има едни кутии с захранване пакет на Кулър мастър COOLER MASTER ELITE 430 BLACK with 400W PSU, но идва на 110 лева.
По-добрия вариант е захранването да надживее компютъра, отколкото обратно.
Пусни си една темичка, ако искаш и в хардуербг, там има хора разбиращи и могат да ти помогнат за някои тънки моменти, от къде може да се скъси още малко. Конкретното дъно не съм го пробвал, но имам преки впечатления и от процесора и от 880 чипсета, все положителни.
Атлончето отлепя 3,5 гиги като стой та гледай при това с намаляне на напрежението. Не че има някакъв смисъл, ама за спорта[smilie18]

Дата:   01-07-11 17:50

Добре, мерси за съветите на всички [beer] Понатрупах малко информация, вече остава да си реша какво да правя.

Автор: CTEHATA   
Дата:   01-07-11 20:20

Само за да ти дам още една гледна точка, можеш да вземеш за 180 лева дъно с процесор

* Intel® Atom 330 on board
* Nvidia ION Graphics Processors
* Home Theater Gate
* HDMI Interface

http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=541903

Ако минеш на Intel Atom, оставаш с много ниска консумация, без най-шумния вентилатор и все пак с PC, а не хардуерен видео плейър. Рисковете от проблеми със захранването намаляват, а ако все пак го сменяш, поне няма да търсиш нещо мощно.

На подобен процесор, в лаптоп, съм пускал филми на монитор 1920x1080 и вървят идеално. Не съм тествал HD рипове, но подозирам че няма да има никакъв проблем.

Дата:   01-07-11 20:35

На подобен процесор е пълен абсурд да вървят HDта, добре че е чипсета на нвидия, че да може да поема видеото. Той е смислената част в офертата и благодарение на него можеш да плейваш всичко. Атомския процесор обаче връща всичко назад, подходящ е за таблетчета и други подобни глупости, не се лъжи по него. За уиндоус 7 е лоша оферта. Да не говорим, че читава кутия за HTPC струва колкото нормално захранване и кутия.

Автор: Navy   
Дата:   01-07-11 20:50

Аз си купих страхотна хтпс кутия, но я пратих в Сф. Да слагат едни аудиофилски лампинизирани чудесии вътре... Обаче кутията амейзинг [smilie7]

Дата:   01-07-11 21:59

мен все повече и повече ме кефят кутии от типа на антек скелетон и лиан ли спайдър
https://photo-forum.net/static/forum/2011-07/nrmv9729.JPG
http://pcformat.techradar.com/files/images/skel.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2011-07/vmyv5008.JPG
http://www.waybeta.com/uploads/img/20100610/201006100905072411-2.jpg
https://photo-forum.net/static/forum/2011-07/woyi6477.JPG
http://www.hardwaresphere.com/wp-content/uploads/2010/03/lian-li-PC-T1R-Spider-Case.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2011-07/oemu3664.JPG
http://walyou.com/wp-content/uploads/2010/03/lian-li-spider-case-3.jpg

Автор: CTEHATA   
Дата:   01-07-11 22:21

>На подобен процесор е пълен абсурд да вървят HDта
Грешиш.

>добре че е чипсета на нвидия, че да може да поема видеото. Той е смислената част в офертата и благодарение на него можеш да плейваш всичко.
Именно.

Дъното влиза и в нормална кутия, разбира се. Ама не ги продавам аз, така че няма да защитавам идеята си повече [smilie3]

Дата:   01-07-11 22:35

Да нвидийското вградено видео плейва всичко, цената е хубава, но атома е кофти процесор, вече има бразос, който е по-удачно решение, но и двата са само за филми. ОС на това чудо само в краен случай, разбирай нетбук.
Едно време беше голям хит тая комбинация нвидия + атом, но едно време, имаше и готини асрок машинки.
Нищо чудно семпрона му да е над нивото на атома като процесор.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.