Автор: Lalinda
Дата: 28-06-11 23:21
Майка ми се казваше Туйкова, но по името на втория съпруг на баба си, която пък по рождение е била Гули, като Питу Гули.
В семейството й се знаеше, че Туйков е бил кмет я на Никопол, я на Свищов, но никой не знаеше точно... Като тръгнал да се мести от дунавския град към София (вероятно е станал депутат, трудно е да се каже), катастрофирал заедно с покъщнината и прабаба ми Гули отново станала вдовица... От него деца нямала, имала само един син от първия си брак с крушовчанин, Дренски. По майчина линия пък майка ми била Малякова, но и за тях не знаем нищо, освен че са били от Русе.
Ако някой знае нещо за тези фамилии, ще ми бъде интересно да го науча.
Всичките ми роднини по майчина линия са починали отдавна... Носят се само легенди. Е, един от чичовците ми бил първият загинал български планинар, под Мальовица, струва ми се, бил математик. Имам и чичо летец, виждала съм го на снимка, от на Н. В. войската...
Дядо ми пък по бащина линия емигрирал в САЩ, преди Първата световна война, но не можах да го открия в архивите на пристанището на Ню Йорк, където пристигали... Баба ми била пък първата българка, летяла със самолет... от селскостопанската авиация.
Известно време носех и фамилията Петрова, по някакво недоразумение, но ми е приятно да си го припомня.
|
|