Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос за палатките.
Автор: fonnayden   
Дата:   12-06-11 22:07

Какво означава една палатка да издържа на 2000 или 3000 мм валеж?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за палатките.
Автор: georgi969   
Дата:   12-06-11 22:10

издържа отгоре и да има 2 или 3 метра вода?

Автор: imitev   
Дата:   12-06-11 22:10

На хартия.

Автор: djogata   
Дата:   12-06-11 22:13

За какви палатки говорим?

- Фотографски
- Туристически
- Сутиени с размер на чашката "Е"

???

Автор: Todd   
Дата:   12-06-11 22:14

Аз не знам какво е но миналата година в Турция последният ден ни валя такъв дъжд през ноща а накрая се оказа че сме направили лагера в един улей - от целият район водата е текла цяла нощ под палтките .

Заранта бяхме всики сухи като барут а всички палатки бяха с цена не повече от 100 лева бройката !!!

Удивително - чак не повярвахме !!!

[cool] [cool] [cool]

Автор: asahi   
Дата:   12-06-11 22:19

tent water resistance

Дата:   12-06-11 22:20

Така се описва за количеството валеж. Моята е 3000 мм и издържа снощния валеж. Но какво казват и имат впредвид като такъв показател производителите?

Автор: binx   
Дата:   12-06-11 22:22

Това е стандарт за ориентировъчна устойчивост на вода. Принципно означава, че плата няма да пропусне вода при налягане от х000 мм воден стълб. На практика 2-3000 мм е сравнително устойчива на дъжд палатка. Но това е докато е нова, с времето промазката се износва, особено ако палатката не е особено качествена.

поздрави [smile]

Дата:   12-06-11 22:25

Ами в България е паднало рекордно количество валеж във Варна откакто се водят статистики и то е 120 мм за няколко часа. Няма обяснение за какво количество валеж на час или.....

Дата:   12-06-11 22:26

Количеството валеж е ралично от водното налягане.

Автор: Нели   
Дата:   12-06-11 22:27

Паладка се пише с дъ. Ето
http://www.sibir.bg/?page=photoAlbumPreview&albID=316241&PicID=1575403

Дата:   12-06-11 22:28

Пъладкъ [ezik]

Автор: canonio   
Дата:   12-06-11 22:31

Атина Палада=паладка в Гърция[smilie24]

Дата:   12-06-11 22:31

Значи, ако говорим сериозно:

- Тези числа по-горе означават теоретично какво СТАТИЧНО водно налягане издържа платът на палатката. Всъщност реалната издръжливост е доста по-малка, защото дъждовните капки като падат, създават динамично налягане, също пода - ти като се търкаляш по него, натискаш дъното на палатката към земята и т.н.

- Числата важат при сух плат. След продължително излагане на вода, платът почва да се накисва и да пропуска по-лесно

- 2000-3000мм би трябвало да стигат за не много силен и не много продължителен дъжд. Ако си някъде за една нощ, дори и да повали, сигурно ще ти свърши работа. Но ако я опънеш на влажна/кална земя, мисля, че има голям шанс да е влажно вътре. Също ако вали яко цял ден, нямаш шанс.
- 5000мм би трябвало да издържи и на по-силен дъжд, също да можеш да опънеш палатката на влажна земя. Някои палатки (примерно аз имам такава) ги правят с дъно 5000мм и стени с 3000мм непромокаемост. Но гаранцията не е пълна
- 10000мм би трябвало да са достатъчни за да си сигурен, че палатката ще е суха в повечето ситуации

Повечето скиорски екипировки ги правят да издържат на поне 10000мм воден стълб, и при каране в мокър сняг това често не е достатъчно. Затова съм виждал дрехи, които издържат на 30000мм воден стълб. Палатки с такава издръжливост не съм виждал - може би не е нужно, понеже няма толкова динамични натоварвания като скиорските екипи. Евентуално бих очаквал да има палатки с 30000мм при някои професионални алпинистки модели за катерене на много големи височини, където духа много лошо.

Дата:   12-06-11 22:46

Този параметър 30000мм едва ли ще го задържат повече от един сезон.

Автор: canonio   
Дата:   12-06-11 22:48

Може да се направи да издържа и 237767634892023 мм. Номера при палатките е да са леки. Не става хем да са леки, хем да не пускат.

Дата:   13-06-11 00:27

Е, Цанонио, за 237767634892023 мм няма проблеми - правят палатката от 10мм стоманени плоскости (примерно от тези с които правят корабите) и готово [smilie18]

Асахи, те всичките тези непромокаеми и дишащи истории са много хубави, но се скапват доста бързо. Примерно ако имаш дишащо яке, не можеш да го переш с обикновен прах за пране, защото мембраната и промазката заминават. Трябва или само във вода, или със специални сапуни.

Автор: promis   
Дата:   13-06-11 01:54

Мяташ един-два найлона и си готов [smilie5]

Автор: chicken   
Дата:   13-06-11 09:29

djogata, Прав си, ама не съвсем.

- когато просто поливаш палатката с едно канче налягане нямаш. Затова ти дават толкова големи стойности. За да издържи на налягането от падащата капка, клони, които се опират, ако се напиеш и паднеш отгоре...[smilie5] Пода е 10-15000 точно защото се търкаляш по него. Хората са го сметнали, не бери грижа.

-И са сухия плат не си съвсем прав. Сега правят някакви памучни истории. Много по-леки и с по-малко промазка, като идеята е, че като се намокри памука набъбва и уплътнява. Съвсем отделно, промазката или държи или не.

-имам Vango, 1500 мм на покривалото. След n на брой разпъвания и излагане на слънце и вода на предпоследното ме валя 3 дни порой. Имах проблеми с конденз, защото температурите паднаха до десетина градуса през деня. И толкова.

Някъде бях срещнал писание, че стойностите показват налягането, при което платът пропуска 3 капки вода на. Не знам дали всички това мерят или си е за дадения производител.

Автор: PolarBear   
Дата:   13-06-11 12:31

.......
Standard laboratory testing protocols define the performance of these fabrics. Water resistance is measured by the amount of water, in mm, which can be suspended above the fabric before water seeps through. Breathability is measured by the rate at which water vapor passes through, in grams of water vapour per square meter of fabric per 24 hour period (g/m2/d), often abbreviated to just "g". In recent years some, but not all, sporting goods manufacturers have begun including this information on their product labels. Typical mid-range fabrics tend to have values of 5,000 mm of water resistance and 5,000 g of breathability; the best materials have 20,000 mm and 20,000 g.

One specific definition of "waterproof/breathable" requires the fabric to withstand over 1,000 millimetres of water (9.8 kPa) pressure without leaking (see hydrostatic head)[citation needed].

These values should be taken with some caveats. Rain room tests show that some fabrics with less than 1,000 mm of water resistance keep water out sufficiently for practical purposes. Garments made from these fabrics tested in the Leeds University Rain Room show no signs of leakage after 4 hours of heavy simulated rain, 5 times heavy British rain. However, some garments made from fabrics that exceed 20 000 mm have leaked through zips, hoods, and seams. Pressure may not be a good measure for rainwear, as the force of the rain drop on the fabric also depends on how much the fabric moves. However, pressure is a good measure for sitting on wet ground or similar situations. In addition, the breathability of nearly all waterproof/breathable fabrics is very dependent upon weather conditions, especially temperature and humidity.
.....
[smilie5]

Дата:   13-06-11 12:37

Автор: chicken
Дата: 13-06-11 09:29

- когато просто поливаш палатката с едно канче налягане нямаш. Затова ти дават толкова големи стойности. За да издържи на налягането от падащата капка, клони, които се опират, ако се напиеш и паднеш отгоре

Чикън, ем'че аз по-нагоре точно това казвам?

Открийте 10-те разлики:

Автор: djogata
Дата: 12-06-11 22:31

- Тези числа по-горе означават теоретично какво СТАТИЧНО водно налягане издържа платът на палатката. Всъщност реалната издръжливост е доста по-малка, защото дъждовните капки като падат, създават динамично налягане, също пода - ти като се търкаляш по него, натискаш дъното на палатката към земята и т.н.

Виж, за 1500-те мм може би си прав - може и да издържат на дъжд (колко сезона я ползваш палатката?)

[beer]

Дата:   13-06-11 13:53

Ми като ги сложиш едно до друго сигурно няма разлика. Ама от твоето писане не стават ясни понятията, щото използваш излишно много. А нещата и без това въобще не са ясни. Написаното от теб за СТАТИЧНО налягане и РЕАЛНА издръжливост е подвеждащо. Това са реалните стойноси, които издържат на реалните условия. А динамиката е доста засукана наука и няма смисъл да я намесваме. Че ако стигнем и до понятието "хидравличен удар", и захапем и материала каква еластичност има и колко поддава под капката и за какво време... Капката оказва някакво налягане, и толкова. И тъй като това нялягане е нещо, дето не могат да сложат във спецификация, крайния резултат от стойностите е, че показват какво количество промазка има. Което пак нищо не означава, защото зависи от плата и от качеството на промазката. За мен означава просто, че повече години ще мога да я ползвам без да се мокря. И пак сме до никъде. По тази причина аз съвсем съм спрял да гледам стойностите. Новата ми палатка е 3000, ама ми е все тая.А стойности 5000 със срещал само 1-2 пъти. По-нагоре за палатки... ми не знам.

А като стана дума за дрехи, имах едно моторджийско яке на TCM. Нямаше и 100 пари. Човек ще си каже "боклук". Да де, ама 6 години това чудо ми беше непрекъснато на гърба защото нямах друго за зимата, а лятото пък бях неперекъснато с мотора. Върху това яке и се спеше и седеше, за съжаление се е и падало..., Колко вода е отнесло, да не говорим, че не знам какво е налягането при 140-150 км в час и проливен дъжд. Ами мокрело се е само около яката и ръкавите по разбираеми причини. Кордура с някаква промазка. И толкоз. Ама тежеше колкото мокро кожено.
Та така. Говорим за едно и също, ама излишно сложно [smilie5] [beer]

fonnayden, взимай кво да е по-марково двуслойно и си ОК. Стига да е с добра вентилация и още 1000 други неща които са от по-голямо значение от милиметрите [smilie5]

Автор: Myth   
Дата:   13-06-11 13:54

Този параметър 30000мм едва ли ще го задържат повече от един сезон.

Асахи и много повече от един сезон може да си изкара, да не говорим, че подобно оборудване си иска и своите грижи (както всичко) има си специални импрегниращи спрейове с различни предназначения, за дрехи, за обувки, за раници и платки, за памучни дрехи ако щеш.... също има и перилни препарати за подобни изделия с мембрани, които съдържат и импрегнатори.
Така, че не ги отписвайте толкова бързо. Ако се грижите за тия дрехи и оборудване, като хората, на практика мембраната е вечна.

Дата:   13-06-11 14:07

Аз от мембрани не разбирам, ама един чичко в "Стената" се скъса да ми говори (бях влязъл само да хвърля едно око на обувките а не можах да си тръгна половин час) Та той твърдеше, че точно мембраните имали ограничен живот. И то дори и да не се ползват. Каза, че е хубаво да си купувам по-прясно произведени обувки. Аз нямах причина да не му вярвам, защото, както казах, от мембрани нищичко не разбирам, ама пък за гумите за МПС е същото... Та знам ли. За сметка на това пък за промазания плат е сигурно, че си иска грижите за да издържи повечко. Ама опре ли до промазващ спрей... Абе избегал си е

Автор: n1x0n   
Дата:   13-06-11 14:43

Та той твърдеше, че точно мембраните имали ограничен живот. И то дори и да не се ползват.

Животът на мембраните, по-точно Gore-Tex и подобните му, без експлоатация и при правилно съхранение - е достатъчно дълъг, за да не е фактор при едно нормално ползване на оборудването.

Да не говорим, че в повечето случаи, проблемите с "дишащите" промазки се дължат на лоша поддържка - пране с "каквото дойде", съхранение в мръсен вид и т.н.

Отделен е въпроса за чий ще ползваш дишащ плат за палатка?! [smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.