Автор: tonyf
Дата: 20-05-11 01:59
Kaiser, щом наблизо имаш цъфнал бъз, е най-добре. Сушеният също става, но е за зимата, когато няма пресен.
Направи си извлек - набери 20-ина големи цвята (по принцип се берат рано сутрин между 3 и 5 часа, но може и около полунощ ), сложи ги в съд, в който се събират свободно и ги залей с хладка вода, за около 10-12 часа. После изстискай с ръка цветовете (както домакинска гъба) в същия съд, където е водата (извлека); прецеди през някаква цедка/марля, подслади с мед и пий по 100-200 грама, бавно, тържествено и с положителна настройка, на гладно, поне 3 пъти на ден.
Можеш и да си направиш чай ако нямаш търпение - запарваш с 500 мл вода 5-6 цвята, чакаш 30-40 мин, прецеждаш и пиеш, но бъзовият цвят е по-лечебен ако няма топлинна обработка.
Помага за разни кашлици, но ако имаш добър лекар-хомеопат наблизо да ти изпише подходящата за теб комбинация, е най-безотказно.
ПП: А можеш да оставиш да ферментира заедно с меда и става мн добро вино. С лечебна цел за зимата
|
|