Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: aeobs   
Дата:   23-04-11 22:05




Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: aeobs   
Дата:   23-04-11 22:05

Ползвам комплект от най-разпространените, обикновени стоманени тенджери от няколко години. Отскоро забелязах, че често като ги ползвам на дъното се появяват лилаво-сини отенъци, както изглежда понякога сапунената вода на слънце. Особено като сложа да се върни нещо на зарна, грах например става направо на отпечатъци. После е почти неизмиваемо, с каквото и да търкаш остава пак. И след време явно изчезва или е от следващото готвене, защото когато слагам тенджерата на котлона го няма.
Котлоните ми са газови, доста силни.
Какво представлява това и на какво може да се дължи? [smilie5]



Публикацията е редактирана (23-04-11 22:07)

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: asahi   
Дата:   23-04-11 22:29

Прегряваш дъното с високия температурен градиент. Има разни полу-успешни методи за заобикаляне на ефекта, но най-добре е да ползваш тенджера с по-масивно дъно и с по-добра топлопроводимост.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: aeobs   
Дата:   23-04-11 22:58

Това беше първото нещо което, и на мен ми дойде на ум.
Тенджерите ясно, че ще се сменят. А как ли се отразява това на храната?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: Marillion   
Дата:   23-04-11 23:05

никак :)

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: pmartinov   
Дата:   23-04-11 23:08

Стоманените тенджери окисляват по-бързо храната и тя се разваля по-бързо.

Има стоманени тенджери с керамично покритие.

Компромисен вариант-готви се в стомаманена тенджера и после веднага се пресипва в емайлирана или керамичен съд за съхранение.

Питай гугъл за :

Silit

Silargan


Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: pmartinov   
Дата:   23-04-11 23:16

Керамиката и стъклото са най-подходящи както за готвене така и за съхранение защото не взаимодействат с храната .


Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: aeobs   
Дата:   23-04-11 23:20

Аз си ползвам керамика по принцип, въпросните тенджери са на бабата и кой знае от кога са им заминали дъната и са започнали да прегряват. Аз чак сега ги забелязах. Ясно е, че ще се сменят. Просто децата често хапват там, така, че по-скоро ме интересува дали може да има някакъв негативен ефект върху здравето.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: asahi   
Дата:   23-04-11 23:24

Мислие в тази посока имат по-сериозен негативен ефект върху здравето. Това поне е доказано.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: мара   
Дата:   23-04-11 23:27

абе, асахе, кво ти стаа напоследък...?[smilie18] [smilie18] ся ако тръгна по трасето на метрото дали ще ми навреди мисленето, че съм на кофти място или мотрисата?
не мое ча па толкова позитивно мислене, че ще заприличаме на билярдни топки в главите хептен[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: pmartinov   
Дата:   23-04-11 23:28

Всички неръждавейки съдържат легиращ елемент никел.

Германците вече го отричат напълно .

Silit Silargan


Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: aeobs   
Дата:   23-04-11 23:28

То янма какво да мисля, питам, ако някой знае добре, ако не другия път. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: feliz   
Дата:   23-04-11 23:46

от известно време си купувам такива съдове [smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: asahi   
Дата:   23-04-11 23:55

Никелът не е в свободно състояние, та да му приписваме това или онова. Погледнете с какви съдове работят професионалистите и не му мислете повече.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: kaiser.soze   
Дата:   24-04-11 00:03

feliz, в този тиган можеш ли да опечеш пилешко филе?
или да направиш омлет?
без мазнина разбира се [cool] [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: pmartinov   
Дата:   24-04-11 00:10

Всички съдове с тефлон съм ги пенсионирал окончателно .


Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: kaiser.soze   
Дата:   24-04-11 00:26

що бре Мартинов? аз съм доволен от тефала (грил тиган) [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: pmartinov   
Дата:   24-04-11 00:32

Пусни една търсачка в гугъл за "полезността на тефала" и сам ще разбереш [smilie3]

Дю понт направиха доста пари от технологията ,но истината винаги побеждава.


Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: aeobs   
Дата:   24-04-11 00:33

Искаш да махеш тефлона, особено при млади хора/деца.
А керамичните са не по-малко незалепващи. Можеш да си печеш филето без мазнина спокойно.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: Todd   
Дата:   24-04-11 00:45

Чугун е истината - хем не ходиш на фитнес .

[cool] [cool] [cool]


Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: aeobs   
Дата:   24-04-11 00:51

Купуваш един стабилен чугунов комплект и не мислиш за съдове до живот... [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: netLady   
Дата:   24-04-11 11:19

Сигурно е, че дъното нема да ти се отлепи. Ти си го заваряваш периодично. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: asahi   
Дата:   24-04-11 11:23

По-скоро го отвръща температурно.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: djogata   
Дата:   24-04-11 13:01

Пламъкът на газта вдига висока температура, и това поражда трансформации в стоманата на тенджерата (желязото минава в различни алотропни форми). Не мисля, че е нещо страшно - ако не почне да се топи, едва ли ще има отделяне на каквото и да било.

Просто протича процес, подобен на закаляването и отвръщането, както Асахи писа по-горе.

Асахи, той по-скоро закалява тенджерата, не я отвръща. Не бих си представил някой да продава закалена тенджера. Най-малкото не съм чул досега някой успешно да е изтеглил тенджера от закалена заготовка [smilie7]

Да не говорим, че на бабите няма да им хареса особено, ако изпуснат тенджерата си, и тя се натроши на парчета, с които можеш да режеш стъкло [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за тенджера - към химиците
Автор: djogata   
Дата:   24-04-11 13:03

https://photo-forum.net/static/forum/2011-04/moxm1195.JPG
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Steel_pd.svg/500px-Steel_pd.svg.png

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.