Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Купуване на самолетен билет чрез интернет (Help!)
Автор: tantris   
Дата:   23-04-11 03:00

[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Купуване на самолетен билет чрез интернет (Help!)
Дата:   23-04-11 03:00

Здравейте.
Срам не срам, имам един въпрос относно плащането по електронен път на самолетни билети.
Как става номера?
Всъщност вече имам резервациите- попълних всички необходими данни и накрая дадох номера на кредитната карта (VISA) + трите последни цифри на гърба на картата.
След което получих ел. поща с накакви активационни кодове. Питането ми е - какво да правя с тия кодове и дали трансферът е вече осъществен или трябва да се прави още нещо [smilie11]

Автор: princess_Lia   
Дата:   23-04-11 03:11

Аз обикновено така ги купувам. Нямам спомен за самолетен билет да съм правила резервация. Ако искаш, препрати ми мейла, ще ти кажа купил ли си ги или не. Мога да ти пратя мейла на ЛС.

Дата:   23-04-11 03:17

Обикновено първо получаваш потвърждение за резервация, после някакво известие как да си отпечаташ ел. билет или направо електронния билет.
Хотелите ги резервираш с кредитната карта и ги плащаш на място. Самолетните билети обаче ги плащаш веднага.

Дата:   23-04-11 03:27

Добре, обаче как става прехвърлянето на парите? Само с данните от номера на кредитната карта? Не съм попълвал тайният код, който не е написан върху картата.
И с пазаруването по интернет ли е само с тия цифри, напечатани върху картата? Не е ли много лесно да се използва крадена карта????

Дата:   23-04-11 03:36

Да, само с номера на картата и трите цифри отзад. Обикновено няма проблеми, но се случват и случки. Едни колежки бяха пазарували билети от сайта на sncf, и после някой им беше хакнал картите. Разбира се, после правиш опозиция в полицията и в банката, и ти връщат парите. Аз имам електронна карта, т.е. един номер, който се генерира всеки път, с различни три цифри отзад и различен срок на валидност. И покупките се плащат от сметката, към която е истинската ми карта, но нейния номер не се изписва в интернет.

Автор: VoxGabrieli   
Дата:   23-04-11 10:12

tantris, доколкото схващам картата ти е регистрирана по най-новата система, наречена 3-D secure. Точно според нея се изисква като последна стъпка от страна на плащащия да докаже, че картата е негова, като въведе парола за картата, която не е написана на картата или в чипа и, а е известна само на теб и банката издател. Твърде малко търговци, обаче, ползват все още тази разплащателна система, което е жалко, мен ако питаш, защото без тази последна врътка с паролата на практика всяка чужда карта става за разплащане, стига тя или данните от нея да са ти в ръцете.

Най-вероятно търговеца, от чийто сайт си купуваш самолетния билет също не ползва 3-D secure, което в твоя случай не означава, че не си направил разплащането. Погледни си получения от тях мейл и направи каквото се изисква до край. Във всеки случай ми се струва, че всичко все пак е наред.... и скоро ще се почерпим! [cool]
[beer]

Автор: gpi72   
Дата:   23-04-11 10:18

Където може плащане през PayPal е по-сигурно, където не се хвърляш с карта но точно заради това е добре да не държиш големи суми в картата и да не е кредитна ами само дебитна

Автор: diandimov   
Дата:   23-04-11 10:21

Не знам за какво 3D secure говорите.

От много години плащам с крединти карти, и винаги са достатъчни номера на картата и трите цифри на гърба.

Има е някакъв код към всяка кредитна карта, но той се изисква само ако теглиш кеш от банкомат. Но не и за онлаин пазаруване...
Дори не знам нито един от кодовене си. Никога не ми се е налагало.

Автор: kaiser.soze   
Дата:   23-04-11 10:22

[smilie8] в буркани ли да ги държи [smilie8]

Автор: djogata   
Дата:   23-04-11 10:48

Димов, това, че ти не знаеш за нещо, не значи, че не съществува, просто означава, че не знаеш за него [smilie6]

3D-secure май е функция само на картите VISA, другите го нямат (поне картите ми от други фирми нямат тази функция).

Дата:   23-04-11 10:53

Добре де, имам 20 VISA карти, имам ги от 10 години, пазарувал съм по интернет или в магазини хиляди пъти, и никой не казва нищо за кодове. Просто свайпваш и се разписваш на касовата бележка.

Амазон примерно ми помни 7-8 карти, и като купувам нещо просто избирам една. Не въвеждам абсолютно нищо!

Значи по- правилно е да се каже, че аз не знам за 3D секюрити, защото никой друг не знае за него и съответно не ми го изисква (тоя код).

Иначе то си съществува.

Дата:   23-04-11 10:59

Димов, 3Д идентификацията е само за интернет-покупки. Няма как в магазина да ти искат код.

Това е нова функция, от 2-3 години насам съществува, и изобщо не е като никой да не знае за това. Вече горе-долу половината от покупките, които правя, минават през 3Д секюрити.

Ако на някоя от VISA картите ти й изтече валидността, новата ще е най-вероятно с 3Д секюрити. Само че то се активира при първата покупка от сайт, който изисква 3Д секюрити.

Дата:   23-04-11 11:02

Доре, ще знам.

За последните 3 години са ми изтекли няколко карти, и съответно банката ми е пратила нови.

Купувал съм и безброй неща по интернет за последните 3 години, но нито един сайт не ми е искал 3D секюрити кодове.

Кажи един такъв сайт, да пробвам поне!

Автор: Ivodam   
Дата:   23-04-11 11:04

Клонинг, по принцип даването на номера на картата плюс защитния трицифрен код, е достатъчно за извършване на транзакцията и купуването на билета. Трябва обаче да си видиш нещата относно следния момент: при някои такива електронни билети трябва да си направиш в деня преди полета он-лайн чекиране, иначе нещо ще доплащаш на летището.

Я ела довечера на скайпа да видя кви точно ги вършиш :)

[smilie7]

Дата:   23-04-11 11:10

Димов, вчера си купих филми от сайта www.bbcshop.com, и ползвах 3Д секюрити.

За да е активно това нещо, май трябва и още едно условие - банката, която издава картата, да предлага тази опция. Ако банката ти не го предлага - няма как да си го видял.

Дата:   23-04-11 11:14

Иво, точно такъв е случаят за една от резервациите - трябва да направя онлайн чекинг седмица преди полета.
Получил съм мейлове съдържащи код на резервацията, дата на пътуванет, номер на полета и сумата, която съм платил за билета.
Как се прави това онлайн чекиране?

Автор: Ivodam   
Дата:   23-04-11 11:18

Ми прави се от сайта на авиокомпанията, с която ше се лети.

[smilie7]

Дата:   23-04-11 11:23

Имам карти на Банк ъф Америка, ЮС банк, Американ експрес, Чейз, Капитал уан, и още някакви.

Това са големи банки.
И за първи път чух за това секюрити в тоя форум!

Дай друг сайт който изисква 3D секюрити.
Защото филми не купувам, гледам си ги онлайн в Нетфликс за 9 долара месечен абонамент.
Някой сайт от който мога да купя нещо дребно, да пробвам.

Дата:   23-04-11 11:24

Tantris, ми всичко си ти е наред значи.

Кодът трябва да е от 6 знака, комбинация от букви и цифри.

Можеш лесно да провериш дали си направил резервацията ето на този сайт:

www.checkmytrip.com

Трябва да въведеш гореспоменатият номер на резервацията (Amadeus reservation number) и фамилното име на пътника, и трябва да излезе информация за пътуването ти (дата, час, номер на полет). Ако излезе информацията, значи резервацията е направена със сигурност.

А този онлайн чек-ин по принцип повечето фирми го предлагат 20-24 часа преди пътуването. За да се чекираш онлайн, трябва да влезеш в сайта на авиокомпанията (може в мейлите дето си получил даже да има директен линк), легитимираш се с фамилно име и номер на резервацията, и после сам принтираш бордната карта. Трябва да си сигурен, че имаш принтер подръка, защото ще трябва сам да си изпринтираш бордната карта.
[beer]

Едит: абе нещо линкът не излиза, май форумът се е леко бъгясал, ще трябва да отваряте с копи-пейст...

Публикацията е редактирана (23-04-11 11:27)

Дата:   23-04-11 11:28

Димов, не знам, може само европейски банки да го предлагат?

Дата:   23-04-11 11:32

@Diandimov:

https://usa.visa.com/personal/security/vbv/index.jsp

Дата:   23-04-11 11:46

Хм, сега се сетих че преди време като влизах в сайта на моята банка ми предлагаха някакъв extra security layer, но аз го скипнах.

Защото досега не съм имал никога никакви проблеми с пазаруването онлайн, и въобще...

Докато не го направят задължително, няма да го ползвам.
Да помня още една парола? Или още няколко пароли? Абсурд!
То и сега добре че ги помни браузера, та се оправям някак. Аз лично не помня почти никакви пароли.

Не може да го направят толкова трудно!
Дано да отпадне!
Шест знака, че и мешани - цифри и букви.
Ъпсурт!

Дата:   23-04-11 11:48

Димов, колко ти е liability-то, ако някой друг ти използва картата?
Може би, ако вкараш този допълнителен layer, ти намаляват сумата, за която ти лично си отговорен ако някой ти открадне картата и я ползва

Дата:   23-04-11 11:55

Ако някой ми ползва картата онлайн, аз се обаждам и обявявам транзакцията за невалидна.
Един вид картата е открадната.

Нямам лайабилити.
Но, както казах, това не се е случвало.

На няколко пъти ми пращаха разни карти с нови номера без да ги моля, като в писмото обясняваха че сменят тази и тази моя карта, защото били надушили, че ВЕРОЯТНО някой се опитва да ми открадне номерата, или не знам си какво.

Но няма нищо да чукна на дърво - редовно гледам на стейтмънта какво съм пазарувал, дори го помня. И сверявам.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.