Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Новият правопис
Автор: Kaloyan_Radomirov   
Дата:   22-04-11 08:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Новият правопис
Дата:   22-04-11 08:35

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   22-04-11 08:37

Автор: Marillion   
Дата:   22-04-11 08:43

За това са виновни учителите. С делегираните бюджети НЕ ГОНЯТ деца, нито им пишат двойки.

Ако не е с набора си /изостанал/ - училището не получава пари.
Ако детето е изключено - не получават пари.

За това куцо, кьораво и сакато завършва средно образование.

Вчера си говорихме с една позната, която ми каза, че в класа на нейното дете /9 клас/ има две деца, които не могат да пишат изобщо, а докато четат сричат. Въпреки всичко оценките им са над средните и така, както изглежда, ще завършат без проблем.
Разказа ми също, че ученик е получавал отлична оценка само защото е ЧЕЛ урока.

Автор: don_kolev   
Дата:   22-04-11 08:50

Споко, Калояне!
Тези екземпляри животът сам ще си ги изолира.

Автор: HP   
Дата:   22-04-11 08:53

Дата:   22-04-11 08:59

don_kolev, изобщо не си прав. В България е възможно човек, който не може да пише и да чете, без завършено средно образование, да е милионер. Познавам такъв. Дори сега ще се кандидатира за кмет и най-вероятно ще спечели, защото ще си купи изборите.

Та... какво казваш за изолирането?

Децата не четат, защото искат да живеят лесно. Свикнали са да получават всичко на готово. За това имат вина и родителите.

Децата се интересуват от силикон, коли и пари. Хич не им дреме, че не могат да пишат. Когато по-голямата част от хората са неграмотни, това ще се приеме за даденост и ще се възприема като нещо нормално.

Автор: ejko   
Дата:   22-04-11 09:00

Ханко брат... е на Рамбо Силек...

Автор: hery   
Дата:   22-04-11 09:00

Тези екземпляри животът сам ще си ги изолира.

Думата "екземпляри", навежда на мисълта, че това са единични бройки.

За съжаление, това е масово явление.

Дата:   22-04-11 09:02

"Тези екземпляри животът сам ще си ги изолира."
Така е! Мутра-милионер е занимание самотно:))

Автор: digitalgab   
Дата:   22-04-11 09:04

На времето, веднъж поисках една мутра да ми напише едно изречение за да мога да му го преведа. Никак не му се искаше. Написа го, но в една дума с две грешки.

Дата:   22-04-11 09:08

То не че като бях малък и на село хората можеха да пишат. Сега предполагам е същото, просто хора по селата няма...
Лично познавам, дори ми е род, един пич на около 55 години, завършил е история в университет и не може да говори, поне не членоразделно, та какво остава за писане. Така че проблемът не е от днес или от вчера...

Публикацията е редактирана (22-04-11 09:10)

Автор: promis   
Дата:   22-04-11 09:11

Това, че един неграмотен има милиони и ще става кмет не значи, че по правило тъпите повече успяват. don_kolev е прав, че животът ги изолира. [smilie24]

Публикацията е редактирана (22-04-11 09:11)

Дата:   22-04-11 09:16

Marillion, може да е възможно, но едва ли е общ случай! А за кмет не се ли искаше задължително висще?
Децата възприемат по различен начин, а не с четене, но такива са времената. Това не значи, че ние като родители не трябва да правим усилие да ги ограмотим.
"Децата се интересуват от силикон, коли и пари" ...еее не всички! Има и такива, които си залягат над бумагите.
Че поколението е по-неграмотно то е явно. Но нека говорим повече за грамотните и образованите!

Автор: pif   
Дата:   22-04-11 09:18

Абе да, ама на село хората знаят да садят домати, картофи, красавици. Да копаят, да поливат, да плевят. Знаят кога и как е прави. Как се доят и гледат крави (такива на които млякото е отдолу и краката стигат до земята).
А за четенето им стига да могат да си прочетат вестника. Те от четене и писане няма да просперират. Стига им да си произведът храна и да имат покрив над главата. Те преживяват от производството на храна и това го знаят.
Докато младежите днес преживяват от знание и четене. И когато и това не знаят. Но все пак нацията има нужда и от автомонтьори (макар и некадърни), миячи на прозорци, метачи по улиците. Те мама и тате ще дават докато могат, ще купят мерцедесче или поне голфче и както напоследък все по трудно става да се набуташ в мутренските среди... им остава или черната работа или наркотици и престъпления - разбирай затвор.
Само не знам какво ще стане като тази тенденция за неграмотност стигне 90-95%.

Автор: digitalgab   
Дата:   22-04-11 09:32

То това две грешки в една дума е драстичен случай. В действителност, от училищата излиза масова посредственост, с някои блестящи изключения. По точно, от обикновените СПУ гимназии, които са най масовите училища. Учил, недоучил, но завършил. "Бутат ни, господине", рече ми веднъж един мой бивш ученик. Бутат ги, от клас в клас нагоре докато завършат, щото няма да ги научат особено, но парите и стажа трябва да вървят. И накрая излиза ученика, усвоил някаква култура, колкото и малка да е тя. Не са толкова много тези, които са имали щастието да се родят в семейство с поколения интелигенти, където се чете Пушкин и се слуша и свири Моцарт, нали?

Публикацията е редактирана (22-04-11 09:36)

Дата:   22-04-11 09:35

Пиф железен си!
Колкото до тенденцията за неграмотност, няма опасност. Хората започват да разбират, че качеството на живот си зависи от тях. А когато разбереш, че нямаш място на Лозенец или Приморско, че си го продал и си си купил лъскава колица и дрешки, нямаш богати роднини, когато разбереш, че държавата не дава, ще зи запретнеш ръкавите и ще се опиташ да направиш нещо сам за семейството.
А за това се иска някакъв момент на грамотност.

Дата:   22-04-11 09:40

Всъщност - да се оправят. Аз съм достатъчно грамотен. Другите не ме интересуват.

Важното е да възпитам децата си как да се научат да учат. Останалото зависи само от тях.

п.п. Аз мога да сея домати, картофи, красавици. Да копая, да поливам, да плевя, Доил съм крави, овце и кози... Това не ми пречи да съм образован - да зная 2 чужди езика и да съм завършил висше образование в съвсем различна посока.

Така че.... всичко е въпрос на желание.

Дата:   22-04-11 09:41

А говорихме за грамотност. Най-очевадните май са:
1. й/и
2. пълен непълен член
3. "не" пред глагол
За точки и запетаи няма да говорим, както и за явлението "щльокавица". [smilie18]

Автор: pepi   
Дата:   22-04-11 09:45

Грамотността започва с четенето на книжки от мама на детето.

Когато мама не може да чете...[smilie19]

Автор: Todd   
Дата:   22-04-11 09:54

Абе родителите са за трепане !!!

Има 3-4 меща които трябва да свърши държавата и наследника после или учи или мре прозт!!!

Но на държавата и през оная работа - всъщност няка как да е другояче защото болшинството държавни чиновници са на същото интелектуално ниво като горните писания !!!

Голям праз че имат дипломи .Последните двадесет години ежедневно се срещаме тс простаци и некадърници с по две висши образования .

Матрялаааа е кофти .

[cool]

Автор: IvoZafirov   
Дата:   22-04-11 10:26

Като Марилиън и аз [smilie21]

Ко опре ножа до кокала и с копането се справям и с доенето.
[smilie5]

Автор: NShte   
Дата:   22-04-11 10:43

Цитатът в първия пост е от Иво Сиромахов.

Ето и цялата статия:

http://www.ivosiromahov.com/2_article/a49.html

Т.е. не е баш автентично мнение на форумец [beer]

Автор: georgivelev   
Дата:   22-04-11 10:46

%-ът на неграмотните е константа във времето - разликата е, че днес те могат да четат и пишат.

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   22-04-11 11:52

NShte

То не е и на Сиромахов точно, ама хайде, поне го е побългарил.[smilie8] В една друга тема тук пуснаха и английския оригинал, но не ми се рови в момента.

don_kolev
Съмнявам се да се случи изолацията. Твърде много "модерни родители", плюс твърде болен социум. За едните глезенето е закон, шамар е мръсна дума и псувнята е 50% от речника. Другите неща за училището ги написаха, но и това е някакъв малък процент от реалността. Отмениха и казармата, за което дори и аз съжалявам, че не го минах тоя гърч и губивреме, но тепърва мърди и лигльовци ще заливат бюрата по труда.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.