Автор: explorer
Дата: 24-03-11 13:10
History Channel е любимия ми канал. Обаче предимно заради риалититата - Ice Road Truckers, Pawn Stars и т.н., много им се кефя. Но не всичко, което гледате там, може да се приеме за чиста монета.
Пример: преди седмица-две имаше едно предаване, пак така на еволюционна тема. Та показваха, как само преди няколко години един канадски учен открил липсващото звено между рибите и земноводните: фосил на риба, която нарекъл тиктаалик. До тогава, видите ли, учените били само предполагали, но сега вече имали доказателство!
Само че аз като ученик съм чел за рибата "ръкоперка" (лат. Latimeria chalumnae), на английски е Coelacanth. Тази риба е отдавна известна на учените от фосили от преди 65 милиона години, но през 1938 г. край Южна Африка е уловен жив екземпляр, което предизвиква истинска сензация. Оттогава са уловени много ръкоперки на различни места. Но "специалистът", който беше направил филма за рибата "тиктаалик", очевидно не беше наясно с това и не си беше направил труда да прочете по въпроса. Затова не вярвайте на 100% на всичко, което гледате по документалните канали. За съжаление броят на неграмотните в цял свят продължава да расте.
|
|