Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фотографията вече не е списъка на занаятите
Автор: doca   
Дата:   23-03-11 11:40

Парламентът съкрати от 129 на 57 занаятите у нас, като прие окончателно промените в закона за занаятите. Фризьорството остава в списъка. Миналата седмица депутатите гласуваха текстовете от поправките, с които се задължава всеки занаятчия да се регистрира по ДДС, включително коминочистачите. Също така занаятчиите ще се вписват в регистър БУЛСТАТ. Членството в занаятчийска камара вече ще е доброволно, а не задължително, както беше до сега.

„Задачата на парламента не е да казва кое стотици години е било занаят и вече не може да бъде. Подобни действия възприема Народното събрание, казвайки, че фотографията десетки години е била извършвана по занаятчийски начин, но това вече не може да става. Това ли ни е функцията? Така ли си представяте работата на Народното събрание", попита синият лидер Мартин Димитров.

По думите му от СДС и Синята коалиция имат друг подход и казват следното: членството в камарата е доброволно, който иска да ходи, който не иска да не ходи. Според него оттам насетне няма разумна причина да се ореже толкова сериозно списъкът със занаяти.

"Разберете, че ако до вчера си можел да станеш майстор фотограф по занаятчийски начин, то от днес не можеш да станеш според закона", коментира Мартин Димитров и попита колегите си какво ще бъде отговорено на хората, които може да останат без работа заради този текст.

Захари Георгиев от левицата пък от своя страна зададе въпроса как ще бъде лишен някой от правото да упражнява каквато и да е професия. По думите му, ако не е чрез регистрация в занаятчийската камара, има още десет законни начина да я упражнява, без да е ощетен по никакъв начин.
----------------------------
ОРИГИНАЛА
.
.
.

Нямам думи. Мога да кажа само- възмутен съм!

Отговори на това съобщение
 Re: Фотографията вече не е списъка на занаятите
Автор: navy   
Дата:   23-03-11 11:43

Е що пък... много си е гот я [smilie5]

Няма да ходиш да се молиш на този и онзи за кетап...

Кой може да снима - ще вади пари, който не... ще си вее вятър с кетапа [smilie18]

Автор: asahi   
Дата:   23-03-11 11:44

Кой ще остане без работа според този текст?
А какво е определението за занаят?
Ако определиш един професионалист като занаятчия дали ще е доволен? А ако му плащаш като на такъв?

Автор: chill   
Дата:   23-03-11 11:44

Боже, колко мъка ... oops

Автор: doca   
Дата:   23-03-11 11:50

Мисля, че идеята на тия от Парламента, става въпрос за увеличаване на данъците, които в бъдеще ще плащат фотографите като чисти търговци, в сравнение с тези като занаятчия на и без това свития пазар на тази услуга.

Публикацията е редактирана (23-03-11 11:50)

Автор: DidiAndreeva   
Дата:   23-03-11 11:53

Мисля, че пропускаш този текст:

"Миналата седмица депутатите гласуваха текстовете от поправките, с които се задължава всеки занаятчия да се регистрира по ДДС, включително коминочистачите."

не съм се интересувала какво плащат като данъци занаятчиите, но определено ако ги задължат да се регистрират по ддс ще им се наложи да плащат доста повече, като се започне от плащане за счетоводител... Така, че в един момент може да се окаже и добре изваждането на фотографията от занаятите.

Дата:   23-03-11 11:54

Диди, а като физическо лице пак ли трябва да наемаш счетоводител за водене на ДДС?

Автор: DidiAndreeva   
Дата:   23-03-11 11:56

Ако си завършил счетоводство можеш и сам, но на доста хора , които задължиха като физически лица да се регистрират по ддс(да кажем тези, които получават пари от чужбина) им се наложи [smile]

Автор: asahi   
Дата:   23-03-11 12:00

Уж физическо лице, пък с икономически интереси в чужбина.
Патентния данък май става все по-малко използваем.

Дата:   23-03-11 12:17

Асахи, това не е проблем физическо лице да извършва дейности, които налагат регистрация по ДДС...
Например хора, които продават имоти, не е нужно да си фирма, нали [smilie7]

Автор: IvoZafirov   
Дата:   23-03-11 12:26

Мда, има една педерастия на Дянков - физическо лице регистрирано по ДДС, което обаче не ползва данъчен кредит.
Нейви ако наистина си регистриран така ще знаеш, чве е задължително да имаш договор със счетоводител. Иначе няма как да те регистрират.

А е педерастия защото:
Дори и тези, които получават спорадично заплащане от страна от ЕС трябва да се регистрират, което означава:
Всеки месец декларации;
Договор и плащане на счетоводител;
Няма "отказване" поне две години;
Не получаваш данъчен кредит;
За всички договори в БГ начислява и вняся ДДС..

И тука фирмите ти викат аааа ама как и 20% ДДС? Не сме ти предвидили такива плащания!

Автор: gbdesign   
Дата:   23-03-11 12:30

Според мен "депутат" трябва да оглави списъка със занаятчийските професии в България... пък може и да не е точно професия а кръжочническа дейност [smilie2]

Автор: Marillion   
Дата:   23-03-11 12:32

За това си регистрирайте фирми.

И без това закона за занаятите беше мъртъв.

Правиш си фирмичката. Гледаш си кефа... криеш си печалбите и да не ти дреме.

Автор: da.fo   
Дата:   23-03-11 12:57

https://photo-forum.net/joro/emoticons/luk.gif

Автор: danvan16   
Дата:   23-03-11 13:27

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Lalinda   
Дата:   23-03-11 20:42

asahi написа:

> Кой ще остане без работа според този текст?
> А какво е определението за занаят?
> Ако определиш един професионалист като занаятчия дали ще е
> доволен? А ако му плащаш като на такъв?

Е, попадала съм на агротехници*, които се определят като професионални фотографи, и то с линкове от тукашния сайт.

*) Нарочно казвам агротехници, за да не се сетят, че говоря за тях.

Даже в някаква тема бях питала кое те определя като професионален фотограф? Плащането на данъци върху печалби, заработени с фотография ли?

Мартин Димитров да няма някоя приятелка агротехничка, дето... заработва от фотография, и да (не) лобира за нея?

Автор: n1x0n   
Дата:   23-03-11 21:44

Закона за занаятите и малоумното включване на фотографите в него, беше едно от най-грозните престъпления против професионалната фотография в България.

За махането му [smilie24] [smilie24]

Автор: Todd   
Дата:   23-03-11 21:49

Аз пък съм занаятчия - вие се оправяйте !!!

Всъщност не знам дали ме има в списъка ... просто не ме интересува какво мисли държавата за мен .Аз не се интересувам от нея !!!

[cool] [cool] [cool] [cool] [cool]

[smilie21]

Автор: svi25   
Дата:   24-03-11 11:41

Ни моа да разбера що по въпросите с ДДС-то се оплаквате от правителството, след като повечето от нещата с ДДС-то са по европейска линия

И що вървят тези слухове, че за да се регистрираш по ДДС трябва да имаш договор със счетоводител

Автор: IvoZafirov   
Дата:   24-03-11 11:48

Щото копират без да мислят, затова..

Автор: DEKOV   
Дата:   24-03-11 11:59

Малка извадка от закона може да покаже колко един фотограф днес е "Занаятчия"

Чл. 3. (1) Занаят е производството на изделия или предоставянето на услуги, посочени в списък на занаятите съгласно приложение № 1 на закона, по ЗАНАЯТЧИЙСКИ начин.

(2) Предприятието за производство на изделия или за предоставяне на услуги, посочени в списъка на занаятите, е организирано по занаятчийски начин, когато една или няколко от следващите характеристики е определяща за облика му:

1. работният процес не е АВТОМАТИЗИРАН във висока степен или е силно разчленен на отделни операции и за работниците е необходима занаятчийска квалификация

Публикацията е редактирана (24-03-11 12:01)

Автор: loveforever   
Дата:   24-03-11 12:01

С фотография се занимавам само любителски т.е. снимам си за кеф, обаче съм доволна от факта, че фотографията вече няма да я броят за занаят. Първо защото с времето, с навлизането на цифровизацията и това всеки да снима доста от занаятчийстването просто го няма и второ защото няма да я има задължителната схема за регистриране в занаятчийската камара, което макар и да не ме е касаело лично много неприятно дразнеше чувството ми на справедливост.

Автор: niro   
Дата:   24-03-11 12:09

Добре, някой може ли да каже как е например в Германия, Франция, САЩ...??? Макар че САЩ не са в ЕС, но поне когато ф-фа не е някоя голяма фото-рекламна фирма с офис, с ДДС регистрация и т.н.?

Автор: stanimir64   
Дата:   24-03-11 13:07

В годишната данъчна декларация има раздел "Произведения на изкуството" Правете си изкуството и ако има за данъци си ги плащайте. С патенти и фирми не се занимавайте.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.