Автор: djogata
Дата: 22-03-11 00:16
Едит: Пускам отново първият пост, но без линковете, че нещо май линковете пречукаха разпределението на страницата и поне при мен нищо не се чете
В този форум, както вече всички сме се убедили, има всякакви експерти. Така че сега е време да попитам и нещо, свързано с висшата математика, и да видим дали някой ще отговори. Всъщност, не се и съмнявам, че някой ще отговори :)
Значи, функцията на грешката (error function) е определен интеграл от експонентата на аргумента, като границите на интеграла са от 0 до самият аргумент:
Функцията се използва за изчисление на вероятности в теорията на вероятностите (и за много други неща), но за жалост няма точно аналитично решение. Затова се използват приближения (серии на Тейлър или асимптотни приближения), но тези приближения, които са широко застъпени в интернет-пространството, дават точност само до около 10-ият знак след десетичната запетая. Дори и Матлаб ползват такова приближение, и изчисленията ми гърмят
Та, някой може ли да ми даде линк към документ, описващ сравнително лесно приложим метод за изчисление на функцията на грешката с точност до примерно 15 знака след десетичната запетая?
|
|