Автор: seymour_sz
Дата: 09-03-11 23:27
Ами точно затова вносните зеленчуци са по-евтини, и точно за това ядете немски, холандски, турски, гръцки и всякакви други боклуци, и все по-малко ще ядете български продукти - защото българския производител с т.нар. "субсидии" (които са чисто и просто подааяния)няма начин да е конкурентноспособен спрямо производителите, на които държавата им помага под формата на субсидии.
Кратък пример, който не е задължително в цифри да отговаря на реалността: холандски фермер отглежда домати, и държавата го субсидира с по 0.5 евро на всеки произведен килограм. Производството на този килограм струва 0.7 евро на фермера, т.е. той дава от себе си само 0.2 евро. И може да си позволи да изнася за 0.3 евро дори, и пак да е на печалба. Да видим българина: на него продукцията ще струва не 0.7, а 0.5 евро, да кажем (по евтин труд, всичко останало като разход е същото). Държавата го субсидира с 13 (тринадесет) евро за декар, без значение дали произвежда домати или царевица. Разхвърляно на кг домати се 0.0026 евро на кг домат, при среден добив 5 тона от дка. Значи, българина трябва да го продаде на 0.6 евро за да реализира печалба колкото холандеца. Е да, ама холандеца го продава на 0.3 евро - е, пазарна икономика, холандеца продава стоката си, българина-производител духа супата и яде домати до втръсване, щото не може да я продаде за толкова пари. После - ядем евтини вносни боклуци, що нямча българско производство?
Та така със субсидиите, дето не щеш да ги плащаш от джоба си.
|
|