Автор: k7
Дата: 07-03-11 09:23
Здравейте!
Какви салатки и пиене си вървят с тези ястия? Решил съм да изненадам половинката и гостите с тях за утре вечер и моля за помощ!
Благодаря предварително!
Пълнени патладжани от с телешко месо
Продукти: 1 порция
патладжани – 200 гр,
лук – 20 гр,
домати – 50 гр,
кълцано телешко месо или телешка кайма – 90 гр,
олио – 25 гр,
чесън,
магданоз,
чер пипер и сол.
Приготвяне: Патладжаните се нарязват на половинки по дължина. Издълбават се с лъжичка, посоляват се и се оставят да се изцеди черния сок. В мазнината се задушава ситно нарязания лук, месото, накълцано на много ситно или каймата, чесъна, магданоза, черния пипер и солта. Със задушената смес се пълнят отцедените патладжани и се нареждат в плитка тавичка, покриват се с филийки от домати, сипва се малко топла вода на дъното и ястието се пече, докато остане на мазнина. Върху всеки патладжан внимателно се счупва по едно яйце, така че белтъка да го облее, а жълтъка да остане в средата. Отново се запича, докато белтъка побелее.
И
Домати, пълнени с кълцани пилешки гърди
Тук е оригиналната рецептата, на руски.
Продукти:
5 средно големи домата
1 опаковка замразени пилешки гърди (около 500-600г)
две щипки девисил, щипка мащерка, щипка риган, сол на вкус
майонеза
кашкавал
Пилешките гърди се изплакват с вода и докато са още замръзнали се нарязват на малки кубчета.
Запържват се до златисто в тиган, заедно с подправките. Солта се слага накрая.
Доматите се измиват, отгоре се изрязва по-тясната част. Сърцевината се изважда с малка лъжица. Отцедените, запържени кубчета се слагат в доматите. Слага се дебел слой майонеза, а отгоре се настъргва дебел пласт кашкавал.
Редят се върху станиол в тавичка (за да няма после трудности при измиването).
Запичат се в предварително загрята фурна (240-260°) 15тина минути или докато кашкавалът хване кафеникава коричка.
|
|