Автор: djogata
Дата: 21-01-11 19:32
...са толкова често привърженици на социализма, и изобразяват най-различни форми на социализъм в творбите си?
Малко по-подробно:
Научната фантастика, както съм сигурен, че знаете, много често използва някаква хипотетична обстановка в бъдещето, за да предаде посланието си. Самата тема може да варира много - от крими-романи (Айзък Азимов), през военни трилъри (Лоис Макмастър Бюджолд), чисто политически романи (Ким Стенли Робинсън), мистика (Артър Кларк, Клифърд Саймък), та дори и комедия (Дъглас Адамс). Самата фантастика е просто литературен похват, който дава повече свобода на автора, така че той може по-гъвкаво да настройва обстановката, сюжета и поведението на героите си, и по-лесно да предаде посланието си.
Наличието на такъв сюжет, описващ бъдещето, неминуемо включва чести описания на хипотетични бъдещи общества.
Е, тези бъдещи общества, в представата на повечето от авторите са далеч по-егалитарни и далеч по-близки до социализма от днешното общество. Или, ако не са, то такива егалитарни общества са идеалът и заветната цел на героите.
Има изключения естествено - Бюджолд примерно си е "заплюла" феодализма, и др.
Наистина обществата в тези книги са успешни, и работят гладко в егалитарен строй. Но имам чувството, че авторите много често забравят два фактора:
- Корупцията
- Поддържането на висока ефективност при липсата на стимул за лични успехи и облагодетелстване (при обществено равенство този стимул до голяма степен липсва).
Някои адресират тези проблеми, някои - не.
Но ми е просто интересно - защо толкова много хора си представят бъдещето като успешен социализъм?
|
|